Notícies

8 de maig de 2015 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar organitza la major trobada d’experts en cirurgia de les epilèpsies refractàries

L’Hospital del Mar organitza la major trobada d’experts en cirurgia de les epilèpsies refractàries

Barcelona acollirà els màxims experts europeus en cirurgia de l’epilèpsia els dies 8 i 9 de maig: el III Simposi Internacional de Cirurgia de l'Epilèpsia

Els dies 8 i 9 de maig té lloc a Barcelona el III Simposi Internacional de Cirurgia de l'Epilèpsia. Aquest simposi reuneix els màxims experts en cirurgia de l'epilèpsia per discutir els casos més complexos. L’organitzador d’aquest congrés, el Dr. Rodrigo Rocamora, dirigeix la Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar, centre de referència i pioner estatal reconegut per al tractament dels casos més complexos d’epilèpsia que no responen al tractament i que requereixen cirurgia. Així doncs, no és casual que l’Hospital del Mar sigui l'amfitrió en l'única reunió científica directament orientada a aquest tema que existeix a Espanya i, per tant, una de les més rellevants en cirurgia de l’epilèpsia del país.

Aquest simposi es divideix en dues parts molt diferenciades. D’una banda, una reunió científica d'alt nivell, avui divendres 8 de maig, per discutir casos altament complexos de pacients de tot Espanya que es podrien resoldre amb la tècnica de l’estereoelectroencefalografia (SEEG) i que seran analitzats pels màxims experts europeus en aquesta especialitat. I, de l’altra, les sessions d'actualització en forma de congrés, dissabte 9 (vegeu el programa). El comitè organitzador ha convidat professors dels tres centres de cirurgia de l’epilèpsia més rellevants d'Europa: la Clínica d'Epilèpsia de la Universitat de Bonn (Alemanya), el Centre d'Epilèpsia Claudio Munari de Milà (Itàlia) i experts del Centre d'Epilèpsia de Grenoble (França). També hi seran presents per primera vegada destacats professionals de tots els centres que fan cirurgia de l'epilèpsia a Espanya.

El tractament quirúrgic de l’epilèpsia requereix alta especialització

L'epilèpsia és un trastorn neurològic que afecta unes 450.000 persones a Espanya, és a dir, aproximadament un 1% de la població. En un terç dels casos, les crisis epilèptiques no es poden controlar amb el tractament mèdic anticonvulsiu, és llavors quan l'epilèpsia s’anomena refractària. Les persones afectades per aquesta malaltia pateixen una gran reducció de la seva qualitat de vida i tenen un gran risc de patir complicacions greus a causa de l'epilèpsia refractària. L'epilèpsia refractària es considera un problema sever que, per la seva gravetat i per les seves conseqüències, s’ha d'abordar forma multidisciplinària. Si fa no fa la meitat de les epilèpsies resistents als fàrmacs es podrien tractar amb cirurgia.
Actualment, a la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar s’estan indicant més de 30 cirurgies d'epilèpsia cada any, cosa que el converteix en un dels centres amb més activitat quirúrgica en aquest camp a Espanya. "Som el primer centre a Espanya que ha dut a terme cirurgia de l'epilèpsia amb un robot –anomenat ROSA*–, una nova tecnologia que permet fer servir un procediment anomenat estereoelectroencefalografia (SEEG), que consisteix en la implantació estereotàxica de múltiples elèctrodes intracerebrals per registrar les crisis epilèptiques i estudiar-ne els focus i les àrees de funcions rellevants del cervell mitjançant l’estimulació directa. Això ens permet, des de ja fa uns quants anys, operar pacients que fins fa poc estaven condemnats a patir l'epilèpsia tota la vida", continua el Dr. Rocamora, responsable de la Unitat d'Epilèpsia i organitzador d'aquest simposi.

Aquesta Unitat d'Epilèpsia, inaugurada el 2010, aplica a més tots els procediments diagnòstics avançats basats en tècniques de neuroimatgeria innovadores (SPECT-ictal, ressonància magnètica d'alta resolució, PET cerebral, test de Wada) i també mètodes invasius i pioners, com l’estereoelectroencefalografia (SEEG). Amb aquesta tècnica es pot veure quina proximitat hi ha entre els focus epilèptics que s’han de tractar quirúrgicament i les àrees responsables de les diverses funcions cerebrals, cosa que permet dissenyar la intervenció quirúrgica a mida. Gràcies a aquesta tecnologia s'ha aconseguit augmentar considerablement la precisió i l'eficàcia de les intervencions per extirpar del cervell el focus on s'originen les descàrregues elèctriques que provoquen les crisis epilèptiques. "A més, hem aconseguit reduir la durada de la intervenció de vuit hores a només dues, facilitant d’aquesta manera la tasca dels cirurgians, reduint el risc de complicacions i afavorint una ràpida recuperació del malalt", conclou el Dr. Rocamora.

L’Hospital del Mar: centre de referència estatal per a tractar les epilèpsies més complexes

Després d'un procés molt exhaustiu de revisió de l'activitat clínica i quirúrgica del tractament de les epilèpsies durant tres anys, així com els protocols i procediments clínics i de suport, es va acreditar la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar com a unitat de referència en epilèpsia refractària.** Això implica que l'Hospital del Mar ofereix, des de llavors, cobertura a tot el territori espanyol en una patologia que necessita cures i tractaments d'alta especialització. Des de l'any 2013, tots els usuaris del Sistema Nacional de Salut que ho necessitin poden accedir a aquest tractament tan especialitzat en igualtat de condicions, amb independència del seu lloc de residència.

Per acabar, el Dr. Rocamora explica: "Des que vam començar a fer servir el robot ROSA per a les SEEG hem superat les nostres expectatives i ens hem consolidat com a centre de referència. El tractament quirúrgic altament especialitzat d'aquestes epilèpsies refractàries és cost-efectiu i, sens dubte, hem ofert una solució a persones que estaven sotmeses a una molt mala qualitat de vida i a una situació de risc permanent".

* Robot ROSA: RObotic Surgical Assistant.
** Centres, Serveis i Unitats de Referència (CSUR) del Sistema Nacional de Salut designats per Resolució de la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat