Notícies

13 d'abril de 2010 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar posa en marxa una de les Unitats d'Epilèpsia més avançades del país

L'Hospital del Mar posa en marxa una de les Unitats d'Epilèpsia més avançades del país

La creació d'aquesta Unitat permet donar tractaments d'alta complexitat a pacients que no poden ser controlats amb fàrmacs

L'Hospital del Mar ha posat en marxa la seva nova Unitat d'Epilèpsia, equipada amb la tecnologia més avançada, capacitada per donar resposta a tractaments d'alta complexitat i per fer front a tots els procediments diagnòstics i terapèutics relacionats amb aquesta patologia. La creació d'aquesta Unitat respon a la necessitat d'augmentar l'oferta i l’especialització del tractament dels pacients afectats per l’Epilèpsia i que són resistents al tractament farmacològic.

La nova Unitat realitza procediments diagnòstics avançats, com ara el SPECT-Ictal, que consisteix en injectar al pacient una substància, quan es produeix una crisi epilèptica, que ajuda a localitzar on es genera l'epilèpsia en el cervell. També es fan servir tècniques com la ressonància magnètica d'alta resolució (usada també durant l'avaluació de funcions de llenguatge i memòria), el PET cerebral que mesura el metabolisme encefàlic i indica on es produeixen les crisis, el test de Wada (anestèsia d'un hemisferi del cervell per a fer estudis de lateralitat de llenguatge i memòria) o mètodes més invasius com la implantació d'elèctrodes directament al cervell per registrar crisis epilèptiques i estudiar les funcions cerebrals mitjançant la seva estimulació directa. La monitorització dels pacients ingressats es realitza mitjançant vídeo-electroencefalografia continuada, a aquest efecte l'Hospital del Mar disposa de 3 llits.

L'equip de la Unitat, dirigit pel Dr. Rodrigo Rocamora del Servei de Neurologia, està format per 3 neuròlegs, 2 neuropediatres, 2 neurocirurgians, 2 neurofisiòlegs, 2 neuropsicòlegs, 1 físic, 1 enginyer, personal d'infermeria i tècnics. Un equip de vigilància, preparat per actuar sempre que sigui necessari, observa, durant 24 hores, els pacients ingressats a la Unitat, des de la sala de control annexa. L'habitació de monitorització està permanentment vigilada per càmeres d’infraroigs. D'aquesta manera es troba, en tot moment, garantit el control i reacció immediata per part del personal expert en avaluar i controlar les crisis dels pacients. Els llits estan adaptats i especialment preparats per a pacients amb crisis convulsives, a fi de què els especialistes puguin atendre el pacient en qüestió de segons. El disseny de la Unitat garanteix la màxima atenció a cada pacient ingressat, tant pel que fa al diagnòstic com al seguiment i regulació de la medicació. Es calcula que la Unitat realitzarà prop de 100 monitoritzacions de pacients epilèptics complexos l'any. Així mateix, destaca per la seva estreta col·laboració amb el centre alemany d’Epilèpsia de la Universitat de Freiburg, referent de l'especialitat, on s’ha format part de l’equip.

L'epilèpsia és un trastorn neurològic que afecta aproximadament a un 1% de la població, al voltant de 450.000 persones a Espanya. Es defineix per l'aparició de crisis recurrents, degudes a una activitat neuronal anòmala, que inclouen convulsions, pèrdues de consciència o canvis de comportament o de funcionament del cos. Hi ha diferents tipus d'epilèpsia. Prop del 65% dels pacients epilèptics es pot controlar amb fàrmacs. El 35% restant són resistents al tractament amb fàrmacs. D'aquests, aproximadament la meitat es pot tractar amb cirurgia.

Els pacients candidats a avaluació per la Unitat d’Epilèpsia són aquells les crisis dels quals no es poden controlar tot i haver pres múltiples fàrmacs antiepilèptics. Això és important ja que el risc de morbi-mortalitat dels pacients amb crisis no controlades és més de 10 vegades el de la població general. Un diagnòstic realitzat en una Unitat d'Epilèpsia assegura que, en candidats seleccionats, es pot arribar fins a més d'un 70% de possibilitat de curació de l'epilèpsia després d'un procediment quirúrgic especialment dissenyat. Avui se sap que com més aviat s'arribi a aquest tractament, més probabilitats hi ha de què el pacient estigui lliure de crisis i es reintegri a la societat. Aquells que no poden ser operats són candidats a tractaments pal·liatius com l’estimulador vagal o, en el futur, l'estimulació cerebral profunda, que poden disminuir notablement el nombre de crisis i millorar la qualitat de vida dels pacients.

La Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar està dissenyada per a constituir-se en referent d’aquesta àrea neurològica en els pròxims anys.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat