Notícies

8 de març de 2010 - Notes de Premsa

Experts de l'Hospital del Mar demostren que el colesterol podria tenir un efecte protector pels petits vasos cerebrals

Experts de l'Hospital del Mar demostren que el colesterol podria tenir un efecte protector pels petits vasos cerebrals

Publicat a la revista científica Stroke

Tot i que un nivell alt de colesterol és un factor de risc cardio i cerebrovascular, el colesterol pot tenir també un paper beneficiós en la recuperació i el pronòstic del pacient amb ictus. Neuròlegs de l'Hospital del Mar de Barcelona han publicat un estudi a la revista científica Stroke, on es demostra que els pacients amb nivells alts de colesterol i triglicèrids a la sang (hiperlipèmia) presenten menys degeneració de la substància blanca del cervell, també anomenada leucoaraiosi.

La leucoaraiosi és una degeneració de la substància blanca del cervell deguda a dificultats en la circulació dels petits vasos sanguinis cerebrals. Es dóna especialment en població general d’edat avançada i amb hipertensió i la seva presència indica un major risc de desenvolupar un deteriorament cognitiu o demència així com una menor capacitat de recuperació després de patir un ictus.

L'objectiu de l'estudi dut a terme per l'Hospital del Mar, amb la col·laboració del Massachusetts General Hospital (MGH) de Boston, va ser establir quin impacte té la hiperlipèmia sobre el grau de leucoaraiosi, en pacients amb un ictus cerebral. Per això, es van analitzar un total de 1135 pacients (504 de l’Hospital del Mar i 631 del MGH), i es va mesurar la severitat de la leucoaraiosi que presentaven per tal de correlacionar-ho amb la presència o absència de colesterol elevat.

Els resultats obtinguts en ambdós centres coincideixen a trobar que els pacients amb colesterol elevat presentaven menys degeneració de la substància blanca del cervell . "Hem vist que el colesterol podria tenir un cert paper beneficiós en els petits vasos sanguinis cerebrals", explica el Dr. Jordi Jiménez Conde, neuròleg de l'Hospital del Mar. El descobriment xoca amb la màxima generalitzada que el colesterol és perjudicial per a la salut. "És cert que un nivell alt de colesterol és un factor de risc cardiovascular i ens pot dur a patir un ictus, però també s'ha observat que un cop s’ha patit un ictus, el colesterol contribueix a la recuperació del teixit danyat i millora el pronòstic. No tot és blanc o negre, el colesterol és dolent per algunes coses, però també té el seu paper beneficiós", explica el Dr. Jiménez, qui assenyala la necessitat de seguir investigant per conèixer millor com actua el colesterol. Pel que fa al present estudi, afegeix: "els resultats conviden a replantejar-se l'ús de tractaments agressius per reduir el colesterol. Nosaltres, sens dubte, defensem que s’han de reduir els nivells alts de colesterol, però potser la balança de riscos/beneficis deixa de ser favorable si reduïm a nivells excessivament baixos".

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat