Notícies

15 de març de 2007 - Notes de Premsa

Hospital del Mar, únic participant espanyol en l'estudi europeu per la millora de l'accés al tractament per els consumidors d'Alcohol i altres drogues

Hospital del Mar, únic participant espanyol en l'estudi europeu per la millora de l'accés al tractament per els consumidors d'Alcohol i altres drogues

L'Institut d'Atenció Psiquiàtrica, Salut Mental i Toxicomanies de l'Hospital del Mar participa en el projecte IATPAD ("Improvement in Access to Treatment for People with Alcohol and Drug Related Problems" )

Els dies 2 i 3 de març de 2007 a Bratislava, hi ha hagut la primera reunió de treball transnacional d'aquest estudi (IATPAD), finançat per la European Commission Directorate of Public Health and Risk Assessment i co-finançat per el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

L'Institut d'Atenció Psiquiàtrica, Salut Mental i Toxicomanies de l'hospital del Mar és l'únic participant espanyol en l'estudi per la Millora del Accés al Tractament per els Consumidores d'Alcohol i altres Drogues ("Improvement in Access to Treatment for People with Alcohol and Drug Related Problems" -IATPAD). La Dra. Marta Torrens d'aquest Institut és qui lidera a Espanya aquest projecte europeu. L'estudi que durarà 3 anys, està finançat per la European Commission Directorate of Public Health and Risk Assessment (2003-2008) (European Comission-SANCO-2005322) i pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

S'ha detectat que l'actitud dels professionals de la xarxa sanitària envers els pacients amb problemes de consum d'alcohol i altres drogues, així com la seva actitud sobre la malaltia addictiva, és un aspecte a tenir en compte per millorar l'accessibilitat al tractament d'aquests malalts. El projecte IATPAD està dirigit a realitzar un estudi comparatiu d'aquest problema en diferents països en relació a les diferencies en el seu sistema de salut. L'objectiu és buscar els factors generals que podrien ser la base per la implementació d'intervencions en els països de la UE per tal de reduir l'impacte negatiu d'aquells aspectes que interfereixen en l'accessibilitat als serveis de salut mental per les persones amb problemes de salut relacionats amb el consum d'alcohol i drogues.

 

El projecte està coordinat per el Dr. Okruhlica Lubomir de l'Institute on Drug Dependencies of the Centre for Treatment of Drug Dependencies de Bratislava (República Eslovaca) i es tracta d'un estudi multicèntric. Els altres centres participants son: la University of Dundee (Escòcia), la Bulgarian Methadone Treatment Association (Bulgària), la National and Kapodistrian University of Athens (Grècia), la Università degli Studi di Roma "La Sapienza" (Itàlia), l'Instytut psychiatrii I neurologii (Polònia), l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica, Salut Mental i Toxicomanies de l'Hospital del Mar (Espanya),i la Univerza V.Ljubljani (Eslovènia).

 

El projecte IATPAD

 

El Pla d'Acció Europea sobre l'Alcohol (European Alcohol Action) i el Pla d'Acció Europea sobre les Drogues (European Action Plan on Drugs), tenen com a objectiu assegurar l'accessibilitat al tractament efectiu per a les persones amb dependència de l'alcohol o altres drogues d'abús. En un dels resultats previstos d'aquests dos Plans d'Acció s'hi emmarca el projecte IATPAD.

 

Un dels aspectes a tenir en compte per l'accessibilitat del tractament, és l'actitud dels professionals de la xarxa sanitària envers els pacients amb problemes de consum d'alcohol i altres drogues, així com la seva actitud sobre la malaltia addictiva. En aquest context, cal tenir en compte que la sobrevaloració dels aspectes socials del consum comporta que molts professionals sanitaris valorin els problemes relacionats amb el consum de substàncies més des de la perspectiva moral i conductual i en canvi tinguin molt menys en compte les conseqüències sobre la salut. Aquest fet interfereix en l'accessibilitat al tractament de les persones amb problemes mentals relacionats amb el consum de drogues i aquestes actituds poden comportar que els professionals sanitaris no atenguin els problemes relacionats amb el consum d'alcohol i altres drogues, i prioritzin l'accés als serveis de salut mental als pacients amb altres diagnòstics psiquiàtrics. El resultat d'aquestes actituds és que els malalts amb problemes relacionats amb l'alcohol o d'altres drogues abandonen prematurament el tractament, o bé no arriben ni a tenir-hi accés.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat