Notícies

6 de març de 2007 - Notes de Premsa

Una nova tècnica amb Làser d'Holmium permet intervenir els pacients urològics de forma ràpida, segura i sense sagnat

Una nova tècnica amb Làser d'Holmium permet intervenir els pacients urològics de forma ràpida, segura i sense sagnat

IX Curs d'Urologia: actualització mitjançant la transmissió de cirurgia en directe

El Servei i Càtedra d'Urologia de l'Hospital del Mar (UAB) organitza el IX Curs d'Urologia per presentar terapèutiques emergents en urologia: Làser d'Holmium, criocirurgia i radiofreqüència, en un curs teòrico-pràctic. El Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar-Esperança és un referent en aquest tipus de terapèutiques.

El primer quiròfan/sessió del curs presenta l'enucleació prostàtica amb Làser d'Holmium. En aquesta terapèutica, mitjançant la que s'extirpa amb Làser el teixit prostàtic obstructiu, el Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar és un dels pioners. Ara fa un any, va ser el primer hospital públic a Catalunya que va introduir aquesta nova terapèutica en el tractament de l'hiperplàsia benigna de pròstata i els resultats a dia d'avui han superat les expectatives. El Dr. Antoni Gelabert, Cap de Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar, responsable d'aquesta nova tècnica ens explica: "aquesta tècnica ens ha permès multiplicar per 3 el nombre d'intervencions i aquest proper any encara hi dedicarem més recursos. Cap dels pacients intervinguts ha necessitat un ingrés superior a 24h, les complicacions per sagnat han estat nul.les i cap pacient ha precisat transfusions, mentre que amb l'antiga tècnica – la RTU- el 90% dels pacients en precisaven. S'han disminuït molt els dies de sondatge vesical postquirúrgic. Les necessitats d'analgèsia dels pacients també han disminuït enormement i tampoc hi ha alteracions hidroelectrolítiques". En aquest curs es presenten dues tècniques amb Làser d'Holmium: l'enucleació prostàtica en pròstates grans (80-120cc) o la vaporització quan es tracta d'una pròstata petita.

 

"Amb l'experiència d'aquests 12 mesos hem confirmat que l'adenomectomia endoscòpica per làser suposa la banalització d'un procés quirúrgic", ens explica el Dr. Gelabert, "hem confirmat sense cap dubte que aquest tipus de làser, ens permet igualar els resultats de la cirurgia oberta i, en canvi, en minimitza els riscos i complicacions, com els de la RTU i, fins i tot, els d'altres tipus de làsers".

 

La radiofreqüència té una llarga trajectòria en metàstasis hepàtiques i amb molt bons resultats. Actualment s'estan buscant noves utilitats per aquesta tècnica i una d'elles serà el seu ús en tumors renals. La destrucció del tumor es fa a través de calor. Per laparoscòpia s'introdueix una fina agulla al tumor, gràcies al guiatge ecogràfic. Aquesta agulla actua d'antena d'ones Herzianes (Hz) i eleva la temperatura intratumoral fins a cremar-lo. Hi ha pocs centres que realitzin aquesta tècnica. L'Hospital del Mar oferirà properament aquest tractament.

 

Amb la criocirurgia també passa quelcom de similar. Estan canviant les indicacions, en part gràcies a la importància de l'evolució tecnològica que hi ha hagut l'últim any i mig en aquest camp. La tècnica cada cop és més segura i ha permès noves indicacions: càncer de pròstata avançat obstructiu; tractament de rescat en càncer de pròstata post-radioteràpia i post-braquiteràpia; tumors renals focals (3-4 cm) únics o en pacients amb un sol ronyó. Aquesta criocirurgia es realitza principalment per laparoscòpia. S'inserta una criosonda al tumor i gràcies a gasos amb baix punt de congelació (Heli i Argó) es produeix una necrosi tumoral i una destrucció masiva del tumor.

 

L'Hospital del Mar cada cop més, és referent i pioner en noves tècniques. En aquest cas la seva experiència amb l'ús del Làser d'Holmium ha propiciat, en part, que altres especialistes d'altres centres es formin a l'Hospital del Mar en cursos teòrico-pràctics d'aquestes característiques. A més a més, el programa que du a terme des de fa un any, gràcies al Làser d'Holmium ara ampliarà el nombre de quiròfans setmanals i vol així contribuir a disminuir el temps d'espera dels pacients, per a ser intervinguts, "els adenomes de pròstata són benignes. Això fa que les llistes d'espera siguin molt llargues, doncs els recursos hospitalaris prioritzen allò que és urgent i "no pot esperar". Aquest nou làser ens ha permès durant tot aquest any realitzar les intervencions de manera ràpida, segura i sense sagnat, la qual cosa ha suposat un clar benefici pel pacient i a més a més ha suposat la possibilitat d'intervenir un major nombre de pacients, tant gràcies a la rapidesa de la tècnica, com a la limitació del temps d'ingrés necessari" ens explica el Dr. Gelabert. Podeu trobar més informació consultant el web www.imasbcn.org Donada la naturalesa teòrico-pràctica del curs i el seguiment de les tècniques de quiròfan des de les sessions, es possible obtenir-ne imatges.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat