Notícies

30 d'agost de 2004 - Notes de Premsa

La demanda de la píndola del dia després s'ha multiplicat per 8 els últims anys

L'estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista Contraception

La prestigiosa revista Contraception ha publicat molt recentment un estudi dirigit pel Dr. Miquel Àngel Checa del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital del Mar que mostra un augment notable de la demanda de la píndola del dia després els mesos d'estiu i els caps de setmana.

En aquest article s'analitza l'evolució en l'ús de l'anticoncepció d'emergència sol·licitat en aquest hospital des de l'any 1994 fins el 2002.

 

Durant aquest període d'estudi, s'ha sol·licitat la píndola del dia després un total de 5.656 vegades. Aquesta xifra representa prop d'un 6% del total de consultes d'urgències del servei de Ginecologia i Obstetrícia.

El percentatge de visites en que es va receptar l'anticonceptiu d'emergència s'ha multiplicat pràcticament per 8 entre l'any 1994 i l'any 2002. Aquesta tendència a l'alça és significativa: més d'un 50% de les visites en que es sol·licitava l'interrupció postcoital es van enregistrar entre el 2000 i el 2002.

 

Els resultats d'aquest estudi mostren com varia l'ús de la píndola del dia després, en funció del mes o del dia de la setmana. Així doncs, els mesos que més s'ha sol·licitat l'anticonceptiu d'emergència són l'agost (2,46 visites diàries de mitjana), el juliol (2,01) i el setembre (2,02). Hi ha però dos dies en els que el nombre de consultes es dispara: són el dia d'any nou i la nit de Sant Joan amb una mitjana de 17,2 i 11,7 respectivament. Pel què fa als dies de la setmana que es van enregistrar més visites per demanar la píndola del dia després van ser els diumenges, amb una mitjana de 3,26 visites, seguits pels dissabtes, amb 2,92 i els dilluns, amb 2,05. Els dimecres i els dijous són els dies que menys visites es van enregistrar (al voltant d'una consulta diària).

 

Les principals raons per sol·licitar l'anticonceptiu d'emergència són: ruptura del preservatiu (69,2% dels casos), la no utilització de mètodes anticonceptius (16,3%), retenció del preservatiu (10,3%) i altres raons (4,2%). Les pacients que sol·licitaven l'anticonceptiu d'emergència per primer cop representaven el 93% dels casos, un 6,1% per segona vegada i menys de l'1% per tercer cop o més.

 

L'estudi posa de manifest que l'edat mitjana de les pacients que sol·licitaven aquest anticonceptiu d'emergència era al voltant dels 23 anys. No es van trobar diferències estadísticament rellevants que evidenciïn que un grup d'edat abusi d'aquest mètode. Al nostre país, l'anticonceptiu d'emergència no es pot adquirir sense recepta, per tant, aquest estudi ofereix dades molt fiables de l'ús d'aquest mètode a l'àrea metropolitana de Barcelona. També contribueix a aquesta fiabilitat el fet que el servei d'urgències centralitza totes les consultes relacionades amb la sol·licitud de l'anticonceptiu d'emergència.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat