Notícies

22 de novembre de 2006 - Notes de Premsa

Els serveis d'Urgències ens ajuden a conèixer millor la violència de gènere

Els serveis d'Urgències ens ajuden a conèixer millor la violència de gènere

Amb motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere

Més de 1700 dones han estat ateses als Serveis d'Urgències dels Centres de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària de Barcelona (IMAS: Hospital del Mar, Centre Peracamps i Hospital de l'Esperança) des de la posta en marxa del protocol d'atenció als maltractaments. Aquesta experiència ens permet analitzar el fenomen i comprovar les dramàtiques constants de la violència de gènere.

Un total de 1.740 dones han estat ateses com a víctimes de la violència de gènere en el període juliol 2003 al setembre de 2006 en els dispositius d'Urgències de l'Hospital del Mar, Centre Peracamps i Hospital de l'Esperança de Barcelona. Aquest centre és pioner en la implantació d'un protocol de detecció i atenció específica als maltractaments i forma part de la Xarxa del circuit territorial de Barcelona contra la violència envers les dones. Del total de casos atesos, un 3,6% va ser detectat pel personal sanitari.

 

Qui són les nostres pacients?

 

En la nostra àrea, el 45% de les dones afectades eren de nacionalitat espanyola, un 36% d'Amèrica del Sud, un 8% africanes i un 4% de la Unió Europea. Un 7% de les dones ateses eren menors d'edat. El marit (59%), la parella (24,60%) o ex-parella (9,60%) ha estat identificats com autors de l'agressió en aquests casos.

 

Les nostres conclusions sobre el fenomen

 

El diagnòstic principal del maltractament detectat són les lesions lleus causades majoritàriament per cops de puny o lluita sense armes en el 85,20% dels casos, seguit de cops amb objectes contundents en un 11,50% i realitzades en un 52% dels casos sense que hi hagués testimonis i majoritàriament al seu domicili (73% dels episodis). Els dies de major freqüentació del servei d'urgències són els caps de setmana, coincidint amb els moments en què la parella passa més temps junta.

 

Hem constatat que una de cada tres dones ateses havia vingut a urgències amb relativa freqüència - almenys 3 cops en un any- i per motius ben diferents al del maltractament en sí, com ara els trastorns funcionals com dolor d'estómac o abdominal o mals de cap, seguits de les urgències ginecològiques per dolors pèlvics i finalment de les urgències traumatològiques amb mals de columna i dolors articulars. El seu ànim en el moment de la visita és predominantment depressiu, ansiós o temorós.

 

Gairebé la meitat (44,2%) de les dones que van acudir a Urgències presentaven factors de risc de maltractament, que en la nostra zona són la drogodependència per part de la parella, l'embaràs, els avortaments previs, les relacions sexuals no consentides, l'augment de la violència, les idees de suïcidi a la dona, els tràmits de separació i la presència d'armes al domicili.

 

De l'agressió a la denúncia

 

Segons la nostra experiència, tres de cada quatre dones ateses tenien intenció de denúncia i dos de cada tres havien tingut agressions prèvies però no les havien denunciat.

 

Cal dir que des del moment en què es va establir el protocol de detecció dels maltractaments (juliol de 2003) als nostres centres, els Serveis d'Urgències de l'IMAS han estat puntals en l'atenció i orientació a les dones que patien violència de gènere en les nostres àrees. Aquests serveis han sistematitzat l'entrevista i l'interrogatori a la dona per a atendre-la, acompanyar-la, ajudar-la a explicar els seus problemes de maltractament i adreçar-la als circuits més adients.

 

Actualment i gràcies als programes d'informació i sensibilització envers els maltractaments, els punts d'atenció inicial s'han diversificat i les dones coneixen altres circuits als quals adreçar-se, com ara l'atenció primària de salut o els dispositius específics per a la denúncia i protecció davant la violència.

 

Durant el 2006 (setembre) han mort a Espanya 75 dones i s'han denunciat un total de 41.647 casos per aquesta causa.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat