Notícies

8 de març de 2004 - Notes de Premsa

En motiu del Dia Internacional de la Dona: L'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS) presenta les primeres dades de la comissió tècnica en l'atenció als maltractaments, en el primer Aniversari de la creació d'aquesta comissió

A l'Hospital del Mar i als altres centres de l'IMAS s'han detectat una mitjana de més d'un maltractament al dia. Els maltractaments a la dona, representen un 98'12% de tots els maltractaments, indiferentment de l'edat, i en el 86% dels casos, l'agressor és la parella o ex-parella. Més d'un 7% dels maltractaments de Gènere són detectats pels nostres professionals i no manifestats per les pròpies víctimes

Avui, dia internacional de la Dona, els hospitals de l'Institut municipal d'Assistència Sanitària (IMAS) fan balanç del primer any de la Comissió tècnica específica en l'atenció als maltractaments .

 

Ara fa exactament un any, l'IMAS va posar en marxa un programa sistemàtic d'informació a les dones, usuàries dels diferents serveis dels nostres centres, que puguin estar patint una situació de maltractament i detecció precoç d'aquest maltractament. Lamentablement, any rera any, els maltractaments i la violència de gènere són uns dels temes que es tracten àmpliament durant el Dia Internacional de la Dona, ja des dels seus inicis històrics.

 

Considerem que els centres sanitaris, hospitals i molt especialment serveis d'urgències són un dels llocs on es detecten aquests maltractaments amb més facilitat. Per aquest motiu els Hospitals del Mar, de l'Esperança i centre Peracamps (IMAS), a través de la seva comissió tècnica i dels protocols d'actuació en l'atenció i la detecció d'aquests maltractaments, atén de forma integral a les dones víctimes d'aquests maltractaments i facilita l'ajut sanitari, psicològic i social.

 

Després de tot un any oferint aquest suport, atenent i detectant aquest maltractaments dia a dia, la comissió tècnica de l'IMAS en l'atenció als maltractaments (CTIAM) ha compilat les dades per a fer-ne una avaluació. En aquesta Comissió tècnica, de caràcter interdisciplinari s'hi veuen representats tots aquells professionals que intervenen en els diferents pasos d'aquesta detecció i actuació vers el maltractament, i està presidida pel Dr. José Luís Echarte, del Servei d'Urgències de l'Hospital del Mar. És en aquests serveis d'urgències on es detecten bona part d'aquests maltractaments.

 

Les dades d'aquest any d'activitat ens reafirmen que entre tots els maltractaments atesos i registrats per la comissió, els més freqüents són els maltractaments a la dona, representant un 98'12% de tots els maltractaments, indiferentment de l'edat, davant un 1'88% d'homes. Els maltractaments a l'infant i a l'ancià representen un 2'34% i un 3'75% respectivament sobre el total de maltractaments. Les víctimes de la majoria dels maltractaments són les dones d'entre 15 i 64 anys, representant un 93'89% de tots els maltractaments registrats. Una altra dada a tenir present és que la parella o ex-parella és en el 86% dels casos l'agressor.

 

Els centres de l'IMAS hi ha una mitjana de detecció de 1'15 maltractament per dia. I el treball fonamental que porta a terme aquesta comissió es justifica dia rera dia, doncs segons les dades avaluades hi ha un 7'4% dels maltractaments de gènere que han estat detectats pels professionals dels serveis d'Urgències dels centres de l'IMAS i no manifestats per la pròpia víctima, i en tenim constància gràcies al seguiment dels protocols d'aquesta comissió tècnica. Després d'aquest any de treball continuat, compromís professional i ètic, els centres de l'IMAS reafirmen la seva lluita contra els maltractaments, informant, detectant i atenent a les víctimes.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat