Notícies

31 de març de 2016 - Informació general

Dia Mundial contra el càncer de còlon a la ciutat de Barcelona: diferents activitats remarquen la rellevància d'aquest càncer i la seva prevenció

Dia Mundial contra el càncer de còlon a la ciutat de Barcelona: diferents activitats remarquen la rellevància d'aquest càncer i la seva prevenció

L'Hospital del Mar s'adhereix organitzant un punt informatiu per donar a conèixer la malaltia i com es pot prevenir

Demà 31 de març, l’Hospital del Mar organitzarà, com els altres tres grans hospitals de la ciutat (Clínic, Sant Pau i Vall d'Hebron), un punt d'informació per donar a conèixer el càncer de còlon i recte i com es pot prevenir. El punt estarà atès per professionals de l’hospital i voluntaris de l’associació Junts contra el Càncer-FECEC (Federació Catalana d'Entitats Contra el Càncer). En ell es disposarà de material comunicatiu del Programa de cribatge del càncer de còlon i recte i es podrà consultar una exposició de l’AECC – Catalunya contra el Càncer.

El càncer de còlon és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys, el segon més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s'estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort i a Catalunya moren, aproximadament, 2.100 persones per càncer cada any, i la majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

Per tal de donar a conèixer la rellevància d'aquest càncer i com es pot prevenir, com també la tasca del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a la ciutat de Barcelona, s'han organitzat les següents accions comunicatives:

  • En col·laboració amb Mercats de Barcelona, s'instal·laran punts d'informació a 10 mercats de la ciutat (Les Corts, Ninot, Concepció, Fort Pienc, Sagrada Família, Sant Andreu, Bon Pastor, Guineueta, Trinitat i Montserrat), de 10 a 13h, on les persones que hi acudeixin rebran informació per part de voluntaris d'AECC-Catalunya contra el Càncer i es podran emportar una peça de fruita.
  • Els 4 grans hospitals de la ciutat (Clínic, Mar, Sant Pau i Vall d'Hebron) compten amb punts d'informació, atesos per professionals dels propis hospitals i per voluntaris d'associacions com ara Junts contra el Càncer-FECEC (Federació Catalana d'Entitats Contra el Càncer), on disposen de material comunicatiu del Programa (pòsters, tríptics, enganxines) i on es pot consultar una exposició d'AECC-Catalunya contra el Càncer sobre el càncer de còlon.
  • El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha reforçat els elements comunicatius en les farmàcies de les zones on el Programa està en marxa.

El programa a la ciutat de Barcelona

L'any 2010, la ciutat de Barcelona va ser pilot a posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. El Programa s'adreça a homes i dones de 50 a 69 anys, període d'edat en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa. El 2015 el Programa va començar la seva extensió a la resta de la ciutat, de manera que a finals del 2017 aproximadament un total de 400.000 homes i dones de 50 a 69 anys hauran estat convidats almenys un cop a participar.

Aquestes són les properes àrees bàsiques de salut (ABS) on s'implantarà el Programa aquest any, ja sigui per primer cop o engegant una nova ronda:

ABS

Mes

Districte

8B -Rio de Janeiro-Porta

Abril

Nou Barris

10B -Ramon Turró

Abril

Sant Martí

2C -Comte Borrell

Abril

Eixample

8C -Turó de la Peira

Maig

Nou Barris

8A -Vilapicina

Maig

Nou Barris

2I -Sagrada Família

Maig

Eixample

2E -Casanova

Maig

Eixample

8J -Cotxeres

Juny

Nou Barris

2K -Gaudí

Juny

Eixample

2B -Via Roma

Juny

Eixample

10C -Poblenou

Juny

Sant Martí

9I -Casernes

Juliol

Sant Andreu

9A -Sagrera

Juliol

Sant Andreu

10A -Vila Olímpica

Juliol

Sant Martí

Podeu consultar la llista de les ABS on ja s'està aplicant i altres informacions d'interès a la web del Programa: http://www.prevenciocolonbcn.org/

 

Com es pot prevenir el càncer de còlon i recte

Tot i que no hi ha cap càncer que es pugui prevenir completament, en el cas del càncer de còlon i recte el llarg interval que transcorre des de l'inici del procés fins al desenvolupament d'un càncer invasiu permet diferents mesures de prevenció que podrien reduir el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Aquestes mesures passen per promoure canvis en l'estil de vida dirigits a reduir els factors de risc i potenciar els factors protectors (seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics; disminuir el consum de carn vermella; fer exercici; no fumar, etc.). Un aspecte important per a la prevenció consisteix en la participació en programes de detecció precoç, que permeten diagnosticar lesions premalignes de còlon i càncers en estadis molt inicials, reduint-ne així la incidència i la mortalitat.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d'unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que un dels problemes d'aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l'agressivitat dels tractaments.

 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat