Notícies

10 de març de 2016 - Informació general

En l'infant amb afectació renal, el maneig integral i el traspàs coordinat de l'atenció pediàtrica a l'adulta són essencials per millorar el pronòstic

En l'infant amb afectació renal, el maneig integral i el traspàs coordinat de l'atenció pediàtrica a l'adulta són essencials per millorar el pronòstic

L'Hospital del Mar amb el Dia Mundial del Ronyó

El 10 de març se celebra l’11è Dia Mundial del Ronyó. Aquest esdeveniment, patrocinat per la "International Society of Nephrology (ISN) i la" International Federation of Kidney Foundations "(IFKF), té una finalitat informativa sobre la importància de la malaltia renal a la comunitat sanitària i al públic en general. El 2016, el Dia Mundial del Ronyó, estarà dedicat a la malaltia renal en la infància.

En determinades circumstàncies, la malaltia renal dels adults té el seu origen en etapes infantils. Reconèixer aquells diagnòstics i esdeveniments que es produeixen en la infància, i que incrementen el risc de malaltia renal al llarg de la vida d'un individu, fa que es pugui intervenir i prendre mesures de manera precoç. Entre les situacions de risc es troben els episodis de fracàs renal agut de diversa etiologia en l'època infantil que poden portar a seqüeles a llarg termini, o bé a la presència d'una malaltia renal crònica ja en la infància, majoritàriament malalties congènites (malformacions congènites renals i de la via urinària -CAKUT-), malalties genètiques primàries al ronyó (malalties quístiques, ciliopaties, glomerulopaties, trastorns metabòlics com la hiperoxalúria o la cistinosi, síndrome hemolítica - urèmica ...) o malalties genètiques multisistèmiques amb afectació també renal.

En els darrers anys s'han produït avenços importants en el coneixement i diagnòstic de les malalties genètiques, i es disposa de tractaments específics en alguns casos, la qual cosa permet passar del clàssic nihilisme terapèutic en aquestes patologies a una actitud activa, amb la finalitat d'alentir la progressió d'aquestes malalties i mitigar els símptomes. Entre les circumstàncies que poden marcar el desenvolupament de malaltia renal futura mereix destacar-se la situació, cada vegada més freqüent, dels nounats prematurs o, fins i tot, els nascuts a terme amb baix pes; aquests pacients es troben en major risc de desenvolupar malaltia renal anys després, relacionada amb una menor massa nefronal i amb haver rebut fàrmacs nefrotòxics en les seves etapes inicials a les UCIs neonatals.

Finalment, és imprescindible conscienciar la comunitat mèdica de la importància en la transició de les cures pediàtriques a les cures en l'edat adulta. La pèrdua en l'adherència terapèutica és molt freqüent en els processos de transició de l'infant a l'adult amb malalties cròniques. Un procés de transició estructurat, anticipat i preparat mesos o fins i tot anys abans de produir-se, amb un pla individualitzat si fos necessari, és indispensable per evitar situacions que puguin portar a un empitjorament clínic innecessari lligat a una pobra adherència.

La malaltia renal crònica en l'edat pediàtrica té en el nostre medi una incidència de 9 casos per milió de població i una prevalença de 71 casos per milió de població. A les consultes de nefropediatria de l'Hospital del Mar, les etiologies de malaltia renal crònica detectades són les anomalies estructurals del sistema urinari (59%), les malalties quístiques hereditàries (14%), les malalties vasculars (11%) i diverses glomerulopaties, tubulopaties i malalties metabòliques.

Els pediatres amb interès en les malalties renals, els nefròlegs pediàtrics i els nefròlegs d'adults ens hem d'implicar en el maneig integral de l'infant amb afectació renal i en la seva transició als serveis de nefrologia d'adults. D'aquesta manera s'aconseguirà millorar el seu pronòstic renal i vital. Iniciatives com la celebració del Dia Mundial del Ronyó, dedicat a la malaltia renal en la infància, faciliten la difusió d'aquests conceptes fonamentals.

Campanya 2016

Enguany, la campanya 2016 del Dia Mundial del Ronyó porta per lema "Mou els teus Peus" i insta totes les persones al voltant del planeta, de totes les cultures i edats, a mantenir-se actius i en forma. Aquesta campanya és un símbol per encoratjar les persones a mantenir un nivell mínim d'activitat física en qualsevol manera que puguin, amb els seus propis mitjans i freqüència, independent de la seva condició física. Petits passos poden fer la diferència per mantenir ronyons sans i valorem cada únic esforç.

Un 10% de la població mundial té algun tipus de dany als ronyons i encara hi ha un llarg camí per recórrer per crear consciència sobre els perills de la malaltia renal. Les últimes xifres mostren que la malaltia renal crònica es preveu que augmenti en un 17% durant la propera dècada i ara ja és reconegut per l'OMS i altres organitzacions com un problema de salut pública mundial.

Uneix-te al Dia Mundial del Ronyó i surt a caminar, a córrer, realitza el teu esport favorit, treu a passejar el gos o puja les escales. Posa't en moviment! Fes una foto dels teus peus en acció i comparteix-la a les xarxes socials amb el hashtag #moveyourfeet4wkd

Aquí pots trobar algunes idees per tuitejar:

  • Sempre que pugui, on sigui que estigui, estic en moviment. #moveyourfeet4wkd
  • Jo corro per #DíaMundialdelRiñón i m'uneixo al #moveyourfeet4wkd
  • Jo tinc cura dels meus ronyons. Me uno al #moveyourfeet4wkd #DíaMundialdelRiñón

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat