Notícies

20 de febrer de 2004 - Notes de Premsa

I Simposi d'Oftalmodiabetologia de Catalunya

Memorial Cristobal Garrigosa

L'Institut d'Oftalmologia dels Hospitals del Mar i de l'Esperança de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS), organitza el I Simposi d'Oftalmodiabetologia de Catalunya, que tindrà lloc demà dia 20 de febrer a l'Hospital del Mar.

 

En aquest simposi, dirigit pel Dr. Daniel Vilaplana i el Dr. Miguel Castilla, s'hi reuniran els principals experts en oftalmologia dels diferents Hospitals de Catalunya, així com Hospitals de l'Estat Espanyol i el Dr. Jost Jonas d'Alemanya, expert en l'ús de la cortisona intraocular.

 

Aquest I Simposi busca potenciar la presa de consciència de la problemàtica real de les alteracions oculars produïdes per la diabetis, i alhora crear unes normes d'actuació davant d'aquesta patologia, cada dia més freqüent entre els adults. S'estima que hi ha uns 194 Milions de persones amb Diabetis segons la OMS, i que la seva prevalença mundial arribarà a més de 300 milions l'any 2025. La Diabetis, sigui del tipus que sigui, és un trastorn metabòlic que origina nombroses alteracions a nivell ocular. L'afectació de l'ull pot ser a molts nivells, afecta a la còrnia, al nervi òptic, a la retina (retinopatia diabètica), etc....

 

La retinopatia diabètica, en les seves fases inicials, és asimptomàtica. El 50% dels pacients amb Retinopatia Diabètica no són conscients d'aquest problema, doncs mai s'han fet un estudi oftalmològic. La Telemedicina, serà un dels temes més novedosos del Simposi, accelera la comunicació entre les àrees d'atenció primària i els centres hospitalaris, reduint així les llistes d'espera, alhora de diagnosticar aquesta patologia. No hem de perdre de vista que la Retinopatia Diabètica és la primera causa de ceguesa entre els 20 i 64 anys, en els països industrialitzats, i la segona si agafem tots els rangs d'edat, seguint a la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) que n'és la primera.

 

En el Simposi es farà màxima incidència en el diagnòstic precoç i en la necessitat d'un estricte control dels factors agreujants de la diabetis, com són l'estat metabòlic (glucèmia, colesterol, triglicèrids, hipertensió arterial), l'obesitat, la manca d'exercici físic i el tabaquisme. Per això s'han estructurat quatre taules rodones que tractaran la retinopatia diabètica, glaucoma neovascular, cirurgia de cataractes i neurooftalmologia aplicada a la diabetis. L'objectiu del Simposi és crear un espai de discussió i establir uns protocols davant les diferents patologies que afecten a l'aparell visual. La Triamcinolona intravítrea, per exemple, és tracta d'una tècnica recent amb resultats molt esperançadors a curt termini, que consisteix en l'administració de cortisona intraocular, però que cal valorar conjuntament què ocórrer a llarg termini.

 

En el Marc d'aquest I Simposi d'Oftalmodiabetologia de Catalunya es celebrarà el Memorial Cristóbal Garrigosa. Aquest any el Memorial presenta una novetat respecte a edicions anteriors: s'atorgarà una Medalla al Dr. Antonio Olivella Casals, en reconeixement a la contribució en l'Oftalmologia, especialment en el camp de la fotocoagulació retinal. Farà el lliurament d'aquesta medalla la Sra. Diana Garrigosa Laspeñas, qui presideix aquest Memorial des de la seva fundació l'any 1988, i ho farà en un acte presidit per l'Excm. Sr. Joan Clos, Alcalde de Barcelona, que tindrà lloc a les 18h a la Sala Josep Marull ( Auditori de l'Hospital del Mar) i comptarà amb la participació del Dr. Castilla, director de l'Institut d'oftalmologia dels Hospitals del Mar i de l'Esperança (IMAS).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat