Notícies

26 de maig de 2004 - Notes de Premsa

Curs de Malalties en Nens Socials de Risc

Immigració i actuacions davant les adopcions internacionals, un dels eixos principals del curs d'enguany

La Unitat de neonatologia del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar, organitza el VIII Curs de Malalties en Nens de Grup Social de Risc. Aquest curs tindrà lloc al mateix l'Hospital del Mar i es tracta d'una iniciativa, ja consolidada, dels seus organitzadors.

 

El curs, que aquest any presenta la seva vuitena edició, té el seu origen en la situació social de l'entorn del nostre centre sanitari. El curs es va iniciar com un curs de doctorat i ara ja es tracta d'un curs obert a tothom que desitgin assistir, degut a la continuada demanda entre els diferents professionals i la poca oferta de cursos d'orientació similar, capaços de donar una visió transversal i multidisciplinar a un tema de tanta complexitat.

 

El curs té un programa determinat pels seus propis protagonistes, els nens, i els seus problemes socials. Situacions com la immigració, el consum de drogues, l'HIV i les seves repercussions sanitàries, no són noves ni desconegudes i han estat des de fa temps motiu d'estudi, malgrat això no han deixat de formar part de l'actualitat.

 

D'altra banda noves situacions desencadenen noves problemàtiques: Els diferents factors de risc nutricional en nens de diferents grups ètnics, les tribus urbanes existents i les seves repercussions en la salut dels seus components, nens i joves en la seva majoria, actuacions davant del nen procedent d'adopcions internacionals,....obliga a un enfoc diferent i una formació específica per part dels professionals que hi estan en contacte, davant de situacions que fa uns anys no eren de maneig quotidià.

 

L'Hospital del Mar és l' escenari idoni per realitzar un curs d'aquestes característiques, doncs es tracta de centre amb contrastada experiència i alhora pioner amb l'estudi de diferents variables i problemàtiques mèdiques derivades de situacions socials de risc. L'any 1981 va realitzar el seguiment i control gestacional del primer nadó fill de mare heroinòmana, al que el van seguir nombrosos més. No es casual que a l'Hospital del Mar es detectés i publiqués a la revista Annals de Pediatria, per primera vegada en tota la literatura científica mundial, una alteració en la estructura i motilitat dels cilis en fills de mares heroinòmanes, provocant una dificultat respiratòria en aquests nadons, i s'estudiés àmpliament a partir d'això, la repercussió neonatal del consum de drogues.

 

Aquesta dilatada experiència en substàncies d'abús i drogues, i l'evolució del seu consum, i alhora en immigració, ha permès detectar addiccicons a substàncies inexistents en el nostre medi, i les conseqüències directes d'aquestes també desconegudes fins ara. També durant aquests anys s'han realitzat amplis estudis sobre el seguiment de mares HIV positives i la transmissió vertical de l'HIV als nadons, i l'obtenció d'aquests resultats s'han ampliat a altres camps, com als estudis de la transmissió de l'VHC.

 

En relació a l'immigració; el fet que els naixements de fills d'immigrants en el nostre centre superi el 50% del nombre total de parts, ha proveït als nostres especialistes de dades suficients per començar a poder realitzar protocols en base a les diferents peculiaritats de la gestant immigrant, de les repercussions neonatals de la immigració o dels nens fills de pares immigrants. Això també ha permès veure aspectes sobre la immigració, poc clars fins ara, com ara que l'immigrant és realment un pacient sa i que el treball de part segueix essent el diagnòstic d'ingrés hospitalari més freqüent entre aquest col·lectiu. De tot això, de manera molt àmplia vol parlar-ne aquest curs, que reunirà metges, pediatres, infermers, treballadors d'ONG's, educadors, treballadors socials, ....i altres professionals d'arreu que comparteixen el contacte diari amb aquests entorns.

 

Entre els ponents hi seran representades entitats com la CEESCAT, DGAIA, Hospital de Sant Joan de Déu i el nostre propi centre, l'Hospital de Mar (IMAS).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat