Notícies

21 de setembre de 2006 - Notes de Premsa

Es troben diferències entre homes i dones en el mal pronòstic d'un ictus

Es troben diferències entre homes i dones en el mal pronòstic d'un ictus

La revista Journal of Neurology publica els resultats d'una investigació realitzada per l'equip de Neurologia de l'Hospital del Mar (IMAS) amb col.laboració de l'Hospital U. de la Vall d'Hebrón

L'estudi de l'impacte que tenen les arrítmies per fibrilació auricular en les persones que pateixen un ictus és diferent segons el sexe. En les dones amb un ictus agut, podem considerar aquesta arrítmia com un predictor específic de la mortalitat intrahospitalària.

Ja fa temps que aquest equip de neuròlegs estudia els factors que es relacionen amb el pronòstic dels ictus. Ja era sabut que les arrítmies cardíaques, de les quals la mes freqüent és l'anomenada fibrilació auricular, són un factor predictiu de mal pronòstic davant d'un ictus. Aquest estudi però, posa de manifest que l'impacte que té aquest tipus d'arrítmia, en les persones que pateixen un ictus, és diferent segons el sexe i ho podem considerar com un predictor específic de la mortalitat intrahospitalària només en el cas de les dones.

 

L'estudi i els seus punts de partida

L'equip de neurologia de l'Hospital del Mar (IMAS), lidera una línia de recerca clínica i d'epidemiologia de l'ictus (IMAS-IMIM) que n'estudia, des de fa anys, els factors causants o de risc. En aquest sentit, s'ha confeccionat una base de dades a mode de registre anomenada BASICMAR. Aquest registre recull gran quantitat d'informació epidemiològica sobre els casos d'ictus atesos, essent una de les bases de dades més extenses i completes. L'estudi de les dades recollides en aquest registre revela fets rellevants i permet realitzar estudis, extrapolar dades i generar publicacions, com és el cas que ens ocupa.

 

Els resultats publicats a la revista Journal of Neurology són fruit d'un estudi dirigit des del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar, amb mostres procedents de dos hospitals (H. Mar i H. Vall d'Hebrón) i amb un total de gairebé 1700 pacients, que han ingressat a causa de patir, per primer cop, un ictus. D'aquests pacients se n'han recollit les dades epidemiològiques en el registre que hem mencionat. La mortalitat intrahospitalària registrada després d'aquest primer ictus és del 11,3%. Aquesta mortalitat intrahospitalària depèn de manera independent de l'edat, de la severitat clínica, del sexe, de l'antecedent de cardiopatia isquèmica o de l'existència de fibrilació auricular. L'impacte que té la fibrilació auricular sobre les persones que pateixen una embòlia és diferent segons el sexe, de manera que és un predictor específic de mortalitat intrahospitalària només en el cas de les dones.

 

L'ictus i l'ACxFA

Les arrítmies per fibrilació auricular (ACxFA) són un problema de salut molt freqüent en el nostre entorn que pot afectar a homes i dones, especialment d'edat avançada. Les aurícules del cor són estimulades elèctricament per contraure's, però en el cas de la fibrilació auricular, l'estimulació és diferent a la normal i la contracció resultant, massa ràpida, ineficaç i descoordinada respecte als ventricles que bateguen de manera irregular. El resultat és una arrítmia cardíaca. En menors de 60 anys, podem trobar 1 cas entre cada 100 persones, mentre que, a partir del 80 anys, la freqüència de la malatia és de gairebé un 10%. Per tant, hi ha un gran nombre de persones grans que prenen fàrmacs antiarrítmics per aquesta causa. Tots hem sentit en ocasions que a aquests fàrmacs antiarrítmics sovint se'ls hi associen fàrmacs anticoagulants – el conegut sintrom® –, per evitar fenòmens trombòtics a les cames (una trombosi venosa profunda), als pulmons (una trombosi pulmonar) o al cervell (ictus isquèmic o embòlia). Així doncs, és clar que l'ACxFA pot ser el factor desencadenant d'un ictus. Els ictus però, tenen moltes causes: l'arteriosclerosi, la hipertensió, els diferents factors de risc vascular, l'edat, la pròpia ACxFA, entre d'altres...poden ser-ne l'origen.

 

A Catalunya l'ictus isquèmic afecta a unes 100.000 persones l'any i unes 5.000 moren per aquesta causa. L'ictus és una malaltia cerebrovascular que afecta els vasos sanguinis del cervell. En l'ictus isquèmic un d'aquests vasos es colapsa per un coàgul. La conseqüència és que una àrea del cervell no rep l'oxigen que necessita, quedant danyada reversiblement o irreversible. Des dels Hospitals del Mar i l'Esperança es treballa en diversos àmbits per prevenir l'ictus, detectar-ne els factors de risc, disminuir-ne la mortalitat en la població gràcies a una ràpida intervenció i per augmentar la qualitat de vida d'aquells malalts que ja han patit un ictus.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat