Notícies

11 de juny de 2015 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar rep el Premi Europeu a l’excel·lència en la Higiene de Mans

L’Hospital del Mar rep el Premi Europeu a l’excel·lència en la Higiene de Mans

És la primera institució de l’estat espanyol en rebre aquest prestigiós guardó, que reconeix l’excel·lència del seu programa en higiene de mans i la implicació dels professionals per evitar les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària

Els resultats obtinguts, amb un 75% de mitjana de compliment a l’Hospital del Mar i a la resta dels centres del Parc de Salut MAR (Hospital de l’Esperança i Centre Sociosanitari Fòrum), esdevenen amb aquest premi un referent per als hospitals europeus. Val a dir que és el primer centre espanyol que ha rebut aquest guardó des de la seva creació el 2013. Internacionalment, els referents mundials són elsHospitals Universitaris de Ginebra (HUG, Suïssa),pel seu programa nacional d’higiene de mans i la seva directa col·laboració amb l’OMS. Altres països com Austràlia també disposen de programa nacional amb un alt compliment. A la primera edició d’aquest premi europeu, els països guanyadors van ser Romania i Irlanda i, posteriorment, Itàlia i Alemanya.

La implicació i innovació són la clau

En el procés de selecció dels guanyadors, el comitè avaluador ha valorat, especialment, la consolidació del programa d’higiene de mans del centre i la posta en marxa d’accions innovadores per assolir un alt grau de compliment i d’implicació dels professionals assistencials, però també dels no assistencials com el personal de neteja, manteniment, etc.

Una altra acció s’ha basat en la formació mitjançant l’anomenada metodologia ILU, amb la qual els propis professionals formenels seus companys de l’equip assistencial, implicant aixíel personal en el procés de millora.

Integrar el personal assistencial referent de les unitats d’hospitalització, a fi d’implicar i millorar l’adherència, ha estat unes de les accions que també ha permès arribar als excel·lents resultats actuals.

Com afirma la Coordinadora d’Infermeria del Programa de Control d’infeccions, Cristina González, “la implicació dels professionals és la clau per a l’èxit del programa d’higiene de mans, així com la perseverança, la formació, la innovació i la creativitat per a recordar i insistir en la instauració d’aquest hàbit, que és un dels “pilars” més important en la prevenció de la infecció.”

És la primera vegada que l’Hospital del Mar s’ha presentat a aquest premi, i ho ha fet amb la qualificació de programa avançat segons el marc d’autoavaluació de la guia multimodal de l’OMS. El programa de Control d’Infeccions atresora una trajectòria de més de 10 anys en la formació, avaluació i millora de la higiene de mans.

“La higiene de mans, un gest tant senzill, s’ha demostrat molt eficaç en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, amb la conseqüent repercussió sobre la millora de la seguretat del pacient. No obstant, el jurat ha insistit en la necessitat d’implicar també a pacients i familiars en aquesta tasca”, assenyala el Dr. Xavier Castells, Cap d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar.

El guardó el recolliran dos representants del Programa de control d’Infeccions del Servei d’Epidemiologia i Avaluació el proper dia 18 de juny a Ginebra, en un dels actes de la 3ª Conferència Internacional en Prevenció i Control de les Infeccions. Al premi s’hi poden presentar diferents països europeus, que són avaluats i seleccionats per un comitè d’experts col·laboradors de l’OMS. En aquesta edició l’Hospital del Mar va competir com a finalista amb Croàcia, Malta i la RepúblicaTxeca.

El premi es va posar en marxa a Àsia el 2010, després que l’OMS introduís la campanya global "Salva vides, renta't les mans", liderada pel Prof. Didier Pittet, director del Programa de Control d'Infeccions dels Hospitals Universitaris de Ginebra (HUG). El Prof. Pittet, conjuntament amb l’AESCULAP Academy, entitat mundialment reconeguda dedicada a la formació mèdica, va ampliar la participació als hospitals d'Europa, l’any 2013, i als d'Amèrica Llatina, des del 2014. El premi es lliura, anualment, a dos centres de cada continent (Àsia, Europa i Amèrica Llatina)que provin l’excel·lència del seu programa d’higiene de mans.

Una estratègia que ve de lluny

L’Hospital del Mar té una llarga trajectòria en la higiene de mans, ja el 1983 des del Comitè d’Infeccions es varen introduir les primeres guies i butlletins de directrius sobre el rentat de mans, i el 1985 es va iniciar la formació, mitjançant cursos, del rentat de mans.

És el 2002 quan es van introduir els primers productes de base alcohòlica (PBA)per a la higiene de mans i es varen donar sessions formatives sobre la seva aplicació. El 2004 es realitzà la primera avaluació de compliment de la higiene de mans.

El 2007, amb l’Aliança per a la Seguretat del Pacient del Departament de Salut, s’inicien, segons la Guia Multimodal de l’OMS “L’assistència neta és l’assistència més segura", les directrius recomanades.

El 2011 es posa en marxa el projecte d’higiene de mans amb el personal assistencial referent en les unitats d’hospitalització a fi d’implicar i millorar l’adherència.

Durant aquests anys, s’ha avançat i aconseguit una millor avaluació dins del marc multimodal de l’OMS, que va culminar el 2014 quan es va assolir el nivell avançat com programa d’higiene de mans.

Què en sabem de la higiene de mans?

La higiene de mans, que normalment donem per suposada, no és enabsolut de fàcil compliment en la majoria d’hospitals espanyols.

Segons l’OMS hi ha 5 moments importants per a realitzar la higienede mans: abans del contacte amb el pacient, abans de realitzar una tècnica asèptica, després del contacte amb fluids orgànics,després del contacte amb el pacient i després del contacte amb l’entorn del pacient (llit,mobiliari,...). Els moments amb més compliment són els processos i/o tècniques asèptiques que s’apliquen als pacients, o les que tenen un evident risc de contagi com el contacte amb fluids orgànics. En canvi, el moment previ al contacte amb el pacient és el puntmés feble decomplir, ja que els professionals no tenen percepció de risc.

El Pla de Salut de Catalunya, en el pla d’actuació per a la higiene de mans, considera que un hospital d’aguts ha d’assolir un 75% de compliment i un 55% els centres sociosanitaris.

És conegut que les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària generen un impacte a nivell de costos i de seguretat del pacient de diversa índole: des de l’allargament de l’estada hospitalària, al consum de recursos, tractaments antibiòtics d’ampli espectre, reintervencions...

Evitar esdeveniments adversos per garantir la seguretat dels pacients és un dels objectius principals de l’Hospital del Mar, i el programa d’Higiene de Mans contribueix a assolir-lo.

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat