Notícies

3 de maig de 2004 - Notes de Premsa

I Curs d'Asma en la Infància (Asmar-Mar I)

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Asma

La Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia Pediàtrica del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar, organitza el I Curs sobre Asma en la Infància (Asma- Mar I). Aquest curs tindrà lloc al mateix l'Hospital del Mar i es tracta d'una iniciativa pionera dels seus organitzadors.

 

El Curs, de caràcter teorico-pràctic, difereix d'altres reunions similars, doncs pretén crear un espai de discussió i actualització entre pediatres especialistes d'atenció hospitalària i d'atenció primària, dotar d'habilitats en proves diagnòstiques i terapèutiques amb simulacions reals i alhora, presentar els últims avenços i línies de recerca al voltant d'aquesta malaltia, realitzades per investigadors de l'Hospital del Mar, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra.

 

L'asma bronquial és una malaltia inflamatòria de la mucosa respiratòria i afecta el 10 % de la població infantil, és a dir, arreu del món hi ha aproximadament uns 75 milions d'asmàtics. En alguns d'aquests casos la causa n'és al·lèrgica , però molt sovint no s'aconsegueix trobar-ne el factor etiològic. Sigui com sigui, l'asma no té tractament curatiu, i pot disminuir molt la qualitat de vida de qui pateix la malaltia. Això, i el fet que any rera any van augmentant els casos de la mateixa, especialment entre els nens, fa que estigui en el punt de mira de tothom i s'intenti per tots els mitjans, trobar la forma de prevenir-la i conèixer al màxim els factors genètics, ambientals i de risc que condicionen l'aparició de la malaltia.

 

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Asma, l'Hospital del Mar organitza aquest curs que pretén sensibilitzar la població i els professionals de la gran prevalència i les greus conseqüències de l'asma infantil. Una de les novetats del curs, és l'aportació de dades epidemiològiques i sobre els factors de risc que afecten al desenvolupament de l'asma en la infància.

 

L'estudi dels factors de risc en l'asma és fruit d'una de les línies de treball que pediatres del nostre centre duen a terme des de fa anys. En aquest estudi pioner, que ha acabat recentment i del que encara no hi ha resultats concloents però apunta com una valuosa eina de treball, s'ha fet el seguiment de molts infants des de la seva vida intrauterina fins el seu 6è any de vida, estudiant els seus hàbitats naturals (úter, escola i casa). Una altra novetat que aporta aquest curs és l'espai d'intercanvi al voltant de les hipòtesis de treball sobre la discinèsia ciliar primària.

 

L'estudi de la motilitat ciliar i les alteracions en la seva estructura morfològica, determinen si és a causa d'un problema genètic (manca de part de l'estructura) o l'alteració correspon a algun altre defecte o mecanisme, encara per determinar. La Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia Pediàtrica i el Servei de Patologia de l'Hospital del Mar, conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra, són pioners en la utilització de l'estudi d'aquests cilis com a prova diagnòstica complementària, en aquells nens amb problemes respiratoris sense una causa aparent. Tant és així, que el servei de Patologia és centre de referència en la realització d'aquesta prova diagnòstica, i rep entre 80 i 100 peticions l'any des d'hospitals d'arreu. El curs constarà d'una part teòrica i uns tallers pràctics5 amb simulacions reals, amb l'objectiu de familiaritzar a clínics i equips d'infermeria en les proves diagnòstiques ambulatòries i terapèutiques d'ús corrent, i així dotar-los d'habilitats i coneixements necessaris per al diagnòstic dels nens asmàtics.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat