Notícies

13 de febrer de 2004 - Notes de Premsa

XI Simpòsium d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor

Avaluació i Preparació Preoperatòries. Una visió integral de la Preparació Quirúrgica

El Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS), organitza el XI Simpòsium d'aquesta especialitat demà dia 13 de febrer a l'Hospital del Mar, en aquesta ocasió sota el títol Avaluació i Preparació Preoperatòries.

En aquest Simpòsium hi tindran veu els principals experts en la matèria tant de l'Hospital del Mar i de l'Hospital de l'Esperança (IMAS) com d'altres Hospitals catalans. Aquest Simpòsium, ja des del seu inici, pretén crear un espai, de discussió i actualització entre especialistes d'Anestesiologia, que finalment es resumeix amb una publicació a mode de guia consensuada d'actuacions.

 

No és casual que el tema d'enguany sigui l'Avaluació i Preparació Preoperatòries, doncs aquest XI Simpòsium arriba en un moment en que les necessitats preoperatòries exigeixen un enfoc més integral i interdisciplinar. L'envelliment creixent de la població, l'augment de l'esperança de vida, han fet d'una banda augmentar la patologia de la societat i d'altra banda revaluar els criteris i limitacions quirúrgiques. Intervencions que fa uns anys suposaven un risc en pacients d'edat que no es veia compensat per la millora en la seva qualitat de vida, avui si representen un risc que val la pena assumir. Pacients d'edat avançada amb múltiples patologies i polimedicats són candidats a cirurgia, ja que avui si suposa una millora del seu estat de salut davant la possibilitat que la seva vida s'allargui 5,10 i fins i tot 15 anys. Alhora també han augmentat les pressions socials i familiars alhora de prendre aquesta decisió.

 

Cada cop el paper de l'especialista en Anestesiologia i Reanimació és més clau en el procés quirúrgic. L'Hospital del Mar i l'Hospital de l'Esperança (IMAS) tenen implantat un Circuit que permet integrar la Valoració Prequirúrgica, la Preparació, el Dret a la Informació ( riscos, alternatives, diferents possibilitats anestèsiques,...) i Consentiment Informat, comprovant que la incidència de seqüeles i mortalitat en les intervencions disminueix enormement si el pacient està ben preparat. Aquest circuit permet d'una banda valorar l'estat de salut del pacient, el risc quirúrgic, optimitzar la medicació que pren i la interacció amb la tècnica anestèsica d'aquesta, així com la pre-medicació necessària, al·lèrgies a fàrmacs, al làtex... i, d'altra banda permetre una comunicació metge-pacient, imprescindible des del punt de vista psicològic i que actua rebaixant molt l'ansietat del pacient davant de l'acte quirúrgic, doncs l'anestèsia és una d'aquelles tècniques que desperta més temors per part dels pacients.

 

La novetat a destacar en aquest Simpòsium és l'opinió del metge de capçalera i la possibilitat que s'introdueixi en aquest circuit i contribueixi decisivament en aquest procés preoperatori. Per l'edat i la senectut de molt d'aquest pacients quirúrgics, cada cop més, hi ha una dificultat en la comprensió d'alguns aspectes claus com ara la medicació. També pren cada cop més importància les interconsultes amb altres especialistes prèviament a la cirurgia ( cardiòlegs, endocrinòlegs, pneumòlegs, etc...) cosa que aquest circuit optimitza.

 

De la mateixa manera que l'Anestesiòleg s'encarrega i col·labora a la preparació dels malalts per a l'estalvi de sang. Aquest va ser el tema que es va tractar àmpliament el Simpòsium de l'any passat i que després de tot un any, hi ha resultats molt significatius i positius sobre l'estavi de sang i podem parlar d'una consolidació d'aquesta preparació prequirúrgica del malalt tant de l'Hospital del Mar com de l'Hospital de l'Esperança (IMAS) .

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat