Notícies

17 de juny de 2014 - Notes de Premsa

Fer-se gran treballant per la salut

Fer-se gran treballant per la salut

El proper dia 19 de juny, la XX Jornada de Prevenció de Riscos Laborals en l’Àmbit Sanitari aborda el tema Envelliment, el treball i la salut, un dels reptes del segle XXI

La nostra població envelleix. Aquesta, que era una de les prediccions de futur que es feia des de fa anys, és ara una realitat. Paral·lelament, l’edat de la jubilació s’ha allargat, i amb ella, l’envelliment en el treball ha passat a ser una qüestió de primer ordre i la majoria dels usuaris dels Serveis de Salut Laboral tenen més de 50 anys. D'altra banda, està científicament ben reconegut avui que el treball, quan es realitza en condicions raonablement bones, és un determinant important de bona salut. Progressivament els Serveis de Salut Laboral de les empreses han entès que el seu paper ha de ser contribuir a que la feina sigui tan saludable com sigui possible per mantenir els treballadors sans i en actiu, i en aquest sentit a un envelliment en millors condicions de salut.

Durant la Jornada es tractaran temes relacionats amb l’Envelliment, el benestar laboral, la jubilació anticipada, la convivència entre generacions i les diferents perspectives per part dels agents socials implicats, des dels departaments de recursos humans als especialistes en prevenció de riscos laborals i en general de la salut laboral passant per experiències internacionals tan interessants com el model EASY del Regne Unit d’intervenció per promoure un retorn al treball ràpid, segur i en bones condicions després d'una incapacitat temporal (baixa). Hi haurà també diversos tallers paral·lels sobre aspectes relacionats amb l'abordatge de l'envelliment de la població laboral, des de la formació dels professionals de la salut laboral, fins a la gestió de l'estrès en el treball i en general del sistema de gestió de la prevenció de riscos laborals, o la promoció d'hàbits saludables com la dieta mediterrània. Al final del dia, presentarem un Position Paper, un document en què ens posicionarem sobre com s’hauria d’abordar aquest tema, proposant una estratègia concreta per a institucions de l’àmbit sanitari.

Treball, font de salut

Encara que pugui semblar que estar ociós equival a ser més feliç, els estudis semblen apuntar al contrari, que l’activitat laboral porta molts beneficis, com ara relacions socials, estabilitat pel fet de seguir un horari i motivació i objectius concrets en el dia a dia. I també beneficia clarament els indicadors de salut. S’ha vist, per exemple, que les persones aturades tenen pitjor salut que les que treballen i que les persones amb problemes de salut mental milloren quan treballen perquè eviten l’aïllament i que els qui passen malalties greus com un càncer es troben més bé i la seva malaltia millora quan es reincorporen a la feina perquè senten que la seva vida es normalitza. De la mateixa manera, la jubilació anticipada, segons com s'enfoca, no es pot veure com una vidassa, ja que pot comportar un risc de patir problemes de salut mental similars a les d’estar a l’atur, no necessàriament vinculades a qüestions econòmiques, motiu pel qual és tan recomanable ocupar-se i fer, per exemple, activitats de voluntariat.

Adaptacions, reorganitzacions i convivència intergeneracional

Envellir treballant implica, doncs, ser capaços de millorar les condicions del lloc de treball per tal que la persona que es fa gran pugui seguir treballant amb bon rendiment i satisfacció. Fins i tot en feines físicament més exigents o estressants, de vegades, l’adaptació del lloc de treball no és més que una reorganització de tasques, com pot passar amb els serveis d’urgències, on els professionals, sovint grans amants de l’especialitat, poden aplicar la seva experiència i capacitats.

Vivim en una època rabiosament jove però, en canvi, caldrà que les generacions convisquin i es trobin a mig camí. L’envelliment de la plantilla hauria de veure’s com una oportunitat per a tots. Les persones grans s’hauran d’adaptar als canvis tecnològics o metodològics i les noves generacions hauran d’entendre que poden beneficiar-se de l’experiència dels veterans i que persones amb diferents ritmes poden i han de saber conviure i viure la seva vida laboral en les condicions més adequades.

Conferència inaugural:

Carol Black, assessora del Govern Britànic, predicant amb l’exemple

La Professora Dame Carol Black, que pronunciarà la conferència inaugural de la Jornada, és una influent assessora del Govern Britànic en polítiques laborals i en el canvi d’orientació del paradigma sobre l’impacte positiu del treball sobre la salut i la salut sobre el treball. És una dona que es manté perfectament activa amb l’edat, i actualment és Directora d’un College a Cambridge. Té dues revisions excepcionals, Working for a healthier tomorrow i Sickness absence, en què subratlla la importància del retorn al treball de les persones sense feina o incapacitades temporalment el més aviat possible, i com el sector de salut hi pot contribuir. També insisteix en què hem de fer els llocs de treball pensant en les persones, amb bons líders, bones condicions laborals i hàbits saludables en empreses saludables. Això significa crear un ambient adient, començant per les relacions entre persones, capacitant els treballadors per a tenir bona cura de la seva salut i ajudant a què els treballadors malalts, un cop resolt el seu problema de salut, puguin incorporar-se a la feina de la millor manera el més aviat possible.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat