Notícies

13 de juny de 2014 - Notes de Premsa

La participació del malalt mental, centre del nou model per la recuperació i el benestar

La participació del malalt mental, centre del nou model per la recuperació i el benestar

15 Jornada ENTER Mental Health a Barcelona

Els propers dies 16 i 17 de juny tindrà lloc a Barcelona la Jornada Internacional "Participació dels usuaris: un element essencial per a la millora efectiva de la salut mental", organitzades per ENTER Mental Health amb la col·laboració de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar Salut Mental Catalunya i l'Associació Espanyola de Neuropsiquiatria.

La Jornada, adreçada a professionals, docents i usuaris, presenta una gran varietat d’experiències que tenen en comú la presència de l'usuari com a col·laborador i protagonista, i tenen lloc en un marc universitari, professional i de recerca, un entorn en el qual no és usual incloure aquesta participació. La jornada ha superat les dues-cents inscripcions, que suposen una ocupació total de l'aforament, la qual cosa mostra l'enorme interès que el nou model d'atenció coparticipativa amb l'usuari desperta en l'àmbit assistencial i investigador.

La xarxa ENTER (European Network for Training, Evaluation and Research) agrupa professionals relacionats amb la Salut Mental de diferents països, interessats a participar en estudis multicèntrics que abasten temes diversos, sempre amb la missió de promoure i defensar la formació, promoció i atenció en aquest àmbit.

Un model basat en l’auto capacitació per a recuperar-se i conviure amb la malaltia
En la societat actual, en què les persones tenen cada cop més accés a la informació, la figura del professional "savi" i els territoris de poder pel coneixement s'han esgotat. Com a resultat, la relació metge-pacient s’ha vist obligada a canviar cap a una major accessibilitat i una col·laboració estreta. Amb el nou model de coparticipació de l'usuari en la visita de salut mental, cada cop més estès a Europa (Regne Unit, Irlanda, Noruega), la relació professional-usuari es transforma, superant la clàssica transmissió vertical del consell mèdic. El professional aporta coneixement però el pacient també aporta l'experiència en la seva malaltia i en l'ús dels serveis sanitaris i els familiars incorporen la vivència quotidiana.
El nou model d'atenció en psiquiatria posa més èmfasi en l’auto capacitació de l'usuari per a prendre les regnes de la seva vida, amb el concepte clau de la "recuperació", que té unes connotacions diferents al de “guariment". Es canvia l'objectiu de no tenir símptomes pel d'aconseguir el maneig de la malaltia i aconseguir viure amb el major grau de benestar possible, inoculant esperança en pacients i familiars.

El treball per la recuperació és totalment compartit, ja que el protagonista és el malalt i les competències que pot tenir per a resoldre els seus problemes, explorant què funciona en cada persona, les seves capacitats, la seva forma d'adaptar-se i sortir-se'n, rescatant la part sana de la persona sense centrar-se només en la malaltia i els seus símptomes. A més, en aquesta recuperació adreçada al benestar, allò que importa és que el pacient millori les conductes saludables i sigui el protagonista de la seva vida, malgrat estigui malalt, establint espais de llibertat psicològica, tot i la presència de malaltia.

Conferència inaugural: creant un futur junts.
La xerrada que inaugura les Jornades compta amb la destacada participació de la Dra. Debra Lampshire, psicoterapeuta australiana que exposa la importància de la col·laboració dels usuaris en totes les àrees de l’assistència, però també, i aquí rau una de les novetats de l’enfocament terapèutic, la seva participació en la docència i en la recerca en salut mental, que s’ha de fer creant aliances amb els professionals amb perseverança i creativitat. Destaca la gran aportació que els usuaris poden fer des de la seva experiència personal i com poden acabar constituint una entusiasta força que creï un clima de confiança i implicació idoni per a la recuperació.

Sessions sobre la formació, la recuperació i l’estigma
Les sessions paral·leles de la Jornada comptaran amb la col·laboració d'Associacions de malalts com l'Associació Emília BCN (sorgida d'un projecte anterior d'ENTER), l'Associació Saräu, Ademm, La Muralla o Obertament. Es posaran en comú experiències molt diverses realitzades, a més de l'estat espanyol com Madrid o Andalusia, a països com el Regne Unit (Middlesex University), Polònia, Itàlia, Eslovènia, Grècia, Dinamarca, Finlàndia o Noruega en temes com la capacitació de formadors i educadors, la participació d'usuaris com a formadors de professionals, l'opinió sobre els grups d'autoajuda o la integració de l'experiència d'emmalaltir i la sensibilització i resposta als missatges estigmatitzants. Inclou una mirada des dels mitjans de comunicació en la creació de noves estratègies per a lluitar contra l'estigma de les malalties mentals.

Lloc: Sala Marull, Dr. Aiguader, 80.
Dates:

Conferència inaugural: 16 de juny a les 8,30h.
Jornades: Dilluns, dia16 de juny de 8,30h a 17h. Dimarts, dia 17 de juny, de 9 a 13h.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat