Notícies

2 de juny de 2014 - Notes de Premsa

Oncòlegs de l’Hospital del Mar demostren que una sola biòpsia és insuficient per determinar el tractament del càncer de pulmó

Oncòlegs de l’Hospital del Mar demostren que una sola biòpsia és insuficient per determinar el tractament del càncer de pulmó

Els resultats de l’estudi suposen un canvi en el desenvolupament de fàrmacs inhibidors del gen anomenat MET, vinculat al càncer de pulmó de pitjor pronòstic

Un estudi de l'Hospital del Mar liderat per Edurne Arriola del Servei d’Oncologia del Hospital del Mar i coordinadora de la Unitat Funcional de Càncer de Pulmó ha demostrat que una sola biòpsia és insuficient per determinar amb precisió aquest gen i establir el tractament més adient. Aquests resultats suposen un canvi en l’estratègia que es feia servir fins ara per al disseny d'assaigs clínics amb inhibidors de MET i un pas endavant en el coneixement del càncer de pulmó i la personalització del seu tractament.

El treball s’ha presentat durant el 50è congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO) amb altres 12 estudis d’investigadors de l’Hospital del Mar. La trobada que es celebra a Chicago (Estats Units) fins al 3 de Juny és una de les més importants del món i ha reunit a més de 25.000 especialistes en oncologia.

Al contrari de la quimioteràpia, que ataca a totes les cèl·lules tumorals, les teràpies dirigides es centren en bloquejar gens específics relacionats amb el desenvolupament dels tumors. El gen MET és un gen implicat en la proliferació i la migració cel3lular en un ampli espectre de càncers humans. El desenvolupament de fàrmacs per bloquejar-ho, com ara els inhibidors de MET, és una de les teràpies que s’estan estudiant per aturar el procés cancerigen. Aquesta estratègia personalitzada requereix un coneixement molt precís de totes les mutacions i anormalitats del tumor a nivell molecular.

En aquest estudi els investigadors han analitzat 127 mostres de 120 pacients de càncer de pulmó, la majoria (90%) adenocarcinomes, amb una mitjana d’edat de 66 anys. Les mostres estudiades provenien de diferents parts del tumor i els investigadors van analitzar l’expressió i l’amplificació -la quantitat de repeticions- del gen MET, aspectes implicats en el desenvolupament tumoral. Els resultats van mostrar diferències en quant a la caracterització de l’activitat del gen segons la procedència de la biòpsia. “Aquestes dades impliquen que la determinació de MET, necessària per tal de dissenyar una teràpia adequada, pot ser enganyosa si ens basem en l'estudi d'una única biòpsia, que és el que fem habitualment amb el càncer de pulmó. Necessitem altres eines que ens ajudin a predir l’estat de MET en un tumor, com per exemple marcadors de sèrum, marcadors més específics en tumors o proves d’imatge metabòliques”, explica Edurne Arriola.

Aquesta conclusió pot tenir una repercussió immediata en el disseny d’assaigs clínics amb fàrmacs dirigits a bloquejar l’activitat de MET, especialment en l’elecció dels pacients més adients per beneficiar-se del tractament. “Recentment han fracassat dos assajos amb inhibidors de MET i això podria ser degut a que els estudis del marcador MET s’han realitzat amb una sola biòpsia. Cal tornar a avaluar els criteris de selecció de pacients per rebre aquestes teràpies”, apunta la investigadora.

A més, aquesta investigació podria aplicar-se a tumors localitzats en altres parts del cos. “En altres tumors glioblastomes o els tumors gàstrics també s’estan testejant els inhibidors de MET i per tant, tot i que no tenim dades sobre l’heterogeneïtat d’aquest tumors, és molt probable que els resultats siguin similars als del càncer de pulmó”, explica la investigadora.

El repte que es plantegen ara els investigadors és “identificar un biomarcador que ens permeti saber quins pacients es beneficien dels inhibidors de MET i quins no, per poder definir millor i personalitzar els tractaments, tenint en compte que una petita biòpsia no representa l’estat general del tumor”, conclou Edurne Arriola.

El càncer de pulmó és el més freqüent del món, amb aproximadament 1.400.000 nous casos a l'any. A Espanya, representa el 16,6% de tots els tumors entre els homes i el 7,6% entre les dones. Entre el 80-90% dels càncers de pulmó es donen en fumadors, o en persones que han deixat de fumar recentment. L’adenocarcinoma és un tipus de càncer de pulmó que representa aproximadament el 40% dels càncers de pulmó i sol aparèixer més entre les dones i localitzar-se en zones més perifèriques dels pulmons.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat