Notícies

28 de març de 2014 - Notes de Premsa

Es desenvolupa un sistema que permet predir la incidència d'infart de miocardi en la propera dècada

Es desenvolupa un sistema que permet predir la incidència d'infart de miocardi en la propera dècada

El sistema denominat CASSANDRA és de gran valor per a la planificació sanitària i la prevenció de les malalties cardiovasculars

Investigadors de l'IMIM conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, han desenvolupat i validat un sistema anomenat CASSANDRA, que permet conèixer la incidència d'infart de miocardi en els propers deu anys. Les estimacions es realitzen a partir dels canvis demogràfics esperats i de la prevalença de factors de risc cardiovascular.

Utilitzant CASSANDRA els autors han estimat que fins 2022, la incidència d'infart de miocardi a Espanya en individus de 35 a 74 anys, serà de 523 casos per 100.000 homes i 232 casos per 100.000 dones, si únicament es té en compte l'envelliment de la població espanyola. Maria Grau, investigadora del Grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM i primera signant de l'article explica que "la incidència baixaria a 486 per 100.000 homes i 222 per 100.000 dones si s'aconseguissin millores substancials en el perfil de risc cardiovascular de la població. És a dir si es pogués baixar, per exemple, 8 mg/dl el nivell mitjà de colesterol total, 5 punts percentuals la prevalença de diabetis en ambdós sexes i de 4 i 2 punts la prevalença de consum de tabac en homes i dones, respectivament".

"Per realitzar aquesta estimació, cal disposar dels valors mitjans de colesterol total i de colesterol HDL o colesterol bo, la pressió arterial i la prevalença de diabetis i de consum de tabac de la població. Aquestes dades s'obtenen a partir d'estudis poblacionals de prevalença i de les projeccions oficials de població en els deu anys en els quals s'hagi de realitzar l'estimació" explica Jaume Marrugat, director del Programa de Processos Inflamatoris i Cardiovasculars de l' IMIM.

El projecte CASSANDRA disposa d'una pàgina web (www.redheracles.net/CASSANDRA) on es poden definir diferents escenaris de canvi dels factors de risc cardiovascular i obtenir l'estimació de la incidència d'infart de miocardi. Això pot realitzar-se no només per a Catalunya i Espanya sinó també per a altres països i regions del món, ja que CASSANDRA té la capacitat d'adaptar-se sempre que es disposi de les dades d'incidència d'infarts de miocardi i de prevalença de factors de risc cardiovascular actualitzats .

Publicació de referència:

Grau M, Subirana I, Vila J, et al. J Epidemiol Community Health. Validation of a population coronary disease predictive system: the CASSANDRA model. doi:10.1136/jech-2013-203516

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat