Notícies

27 de març de 2014 - Notes de Premsa

Millorar la qualitat, clau per avançar en la detecció precoç del càncer de mama

Millorar la qualitat, clau per avançar en la detecció precoç del càncer de mama

XVII Jornada sobre el càncer de mama

L'Hospital del Mar organitza la XVII Jornada sobre el càncer de mama, amb la col·laboració del Pla Director d’Oncologia del Departament de Salut i l’Associació Catalana de Radiòlegs, amb l’objectiu de ser un marc de trobada que propiciï el debat i el consens entre els professionals involucrats en els programes de detecció de càncer de mama de tot Catalunya. L'edició d’aquest any se centrarà en la millora del test radiològic en què es basa el cribratge, la mamografia, i s’adreçarà principalment a radiòlegs, tècnics en radiologia i tots aquells professionals implicats en la detecció precoç d’aquesta malaltia així com en el seu diagnòstic i tractament.

Segons els organitzadors, “Aquesta edició pretén oferir un marc on expressar les necessitats detectades pels propis professionals com són la necessitat de més coneixement, d’intercanvi d’informació i de millora de la qualitat de la mamografia”. A més, expliquen els organitzadors, que“s’ha incorporat com a novetat a radiòlegs d’altres regions sanitàries en el Comitè Organitzador, amb l’objectiu d’obtenir una implicació com més àmplia millor i esdevenir referents per a tots els professionals d’aquest àmbit.”

La Jornada tindrà lloc el dia 28 de març i la inauguració anirà a càrrec del Dr. Francesc Brosa, subdirector del Servei Català de la Salut que amb la ponència"Reptes del cribratge de càncer de mama al llindar dels 20 anys del Programa" comentarà les línies mestres i implicacions del document "Estratègia de millora de la qualitat del programa de detecció precoç del càncer de mama" que impulsa el Pla Director d'Oncologia, del Departament de Salut. Aquesta estratègia comportarà canvis en els propers anys a fi de garantir i millorar la qualitat del Programa a tot Catalunya i els bons resultats.

Es comptarà també amb la presència de la Dra. Tanya Geertse, coordinadora de formació i audits radiològics del National Expert and Training Center for Breast Cancer Screening d’Holanda, que explicarà l’experiència holandesa en la millora de la qualitat del cribratge. El programa de cribratge holandès és un programa de referència arreu del món i és dels que sempre ha obtingut millors indicadors de resultats.

La Jornada constarà a més de dues taules rodones. La primera moderada pel Dr. Rafael Salvador, cap clínic del Servei de Radiologia Maternal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron que analitzarà la variabilitat entre protocols i sistemes organitzatius i de funcionament de les unitats radiològiques a Catalunya. La segona moderada pel Dr. Jaume Galceran, coordinador del Programa de detecció precoç del càncer de mama Tarragona- Terres de l’Ebre, que donarà a conèixer algunes experiències de millora de la qualitat que diferents oficines de cribratge han dut a terme. La cloenda anirà a càrrec del Dr. Josep Maria Borràs, director del Pla Director d’Oncologia del Departament de Salut.

A Catalunya actualment hi ha més de 17.000 dones amb càncer de mama. D’ençà del 1995, l'Hospital del Mar va posar en marxa un programa de detecció precoç de càncer de mama, el més antic que existeix, s'han fet més de 270.000 mamografies, que han permès la detecció precoç de més de 1.200 casos de càncer de mama. La detecció precoç es basa en el fet que és més avantatjós actuar en els estadis preclínics d’una malaltia que quan ja està clínicament establerta. Aquest Programa a més ha permès fer un estudi evolutiu del càncer de mama i obtenir dades concretes sobre tots els tipus i subtipus de tumors detectats gràcies al cribratge poblacional.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat