Notícies

20 de juny de 2006 - Notes de Premsa

Descobert un nou marcador molecular de resistència a la quimioteràpia en dones amb càncer de mama

La presència del factor nuclear (NF)-ĸB activat prediu una resposta a la quimioteràpia del 20%, si està desactivat la resposta augmenta fins a un 91%.

Aquest nou descobriment no tan sols permet predir la resposta del càncer de mama a la quimioteràpia abans del seu inici, sinó que també permet buscar la manera de incidir sobre el factor nuclear (NF)-ĸB, desactivant-lo i afavorint l'actuació de la quimioteràpia.

Un estudi fruit d'una col.laboració entre l'Hospital Clínic i l'Hospital del Mar de Barcelona permet establir un factor predictiu de la resistència a la quimioteràpia en el càncer de mama i establir possibles dianes terapèutiques per la millora d'aquest tractament. L'estudi s'ha publicat aquest mes de juny a la revista Endocrine-Related Cancer i és el resultat de la feina iniciada per l'equip del Dr. Albanell a l'Hospital Clínic i finalitzada a l'Hospital del Mar, on hi dirigeix el Servei d'Oncologia des de fa prop d'un any. Des d'un inici, en aquest estudi hi ha participat el Servei de Patologia i Oncologia de l'Hospital del Mar i l' Unitat de Recerca en Terapèutica Experimental del Càncer (URTEC) de l'Hospital del MAR-IMIM.

 

Aquest estudi aporta evidències clíniques del paper que juga el factor nuclear (NF)-ĸB en el càncer de mama i el situa en una posició clau com a diana de nous tractaments, ja sigui per conèixer la seva existència i per tant predir la mala resposta a la quimioteràpia, com per bloquejar prèviament aquest factor a l'inici del tractament, i augmentar així la seva eficàcia. Els resultats d'aquest estudi són els primers publicats en la literatura científica on s'ha estudiat específicament si el factor nuclear (NF)-ĸB, que ajuda a les cèl.lules a sobreviure, ens permet predir les pacients amb càncer de mama que respondran a la quimioteràpia.

 

El càncer de mama és el càncer més freqüent entre les dones de tot el món, amb més d'un milió de casos cada any. És la primera causa d'anys potencials de vida perduts i la segona causa de mort per càncer entre les dones. El càncer de mama és una de les malalties que més trastorns causa a les dones dels països desenvolupats per l'augment de nous casos, la seva elevada mortalitat i la repercussió social que comporta.

 

La prevalença a Catalunya del càncer de mama es calcula en més de 50.000 dones. Tot i que el número de casos i les taxes d'incidència augmenten any rera any, les taxes de mortalitat decreixen. La supervivència d'aquestes pacients està millorant, assolint-se una supervivència als 5 anys de prop d'un 80%, xifra més elevada que la mitjana europea. La clau de l'èxit d'aquesta disminució radica en els programes de cribratge i sobretot en una millora contínua en els tractaments. El tractament amb quimioteràpia juga un paper molt important en la curació o l'augment de supervivència en moltes malaltes. Una manera de seguir millorant els resultats és trobar quines pacients es beneficien de la quimioteràpia per fer una teràpia 'a la carta'.

 

L'estudi i les seves repercussions

 

Amb aquest estudi s'ha contribuït a entendre un dels mecanismes de resistència a la quimioteràpia prèvia a la cirurgia en pacients amb càncer de mama localment avançat. Si s'aconsegueix millorar la resposta a la quimioteràpia preoperatòria, conseqüentment, no tant sols millora la supervivència, sinó que les cirurgies poden ser menys radicals, conservar la mama i disminuir l'impacte negatiu psicològic, emocional i social del propi tractament.

 

"Els resultats mostren que aquelles pacients amb càncer de mama que presentaven el factor nuclear (NF)-ĸB activat en les cèl.lules tumorals abans de començar tractament amb quimioteràpia, només assoleixen un 20% de resposta a la quimioteràpia", ens explica el Dr. Tusquets, "mentre que si el factor nuclear (NF)-ĸB no està activat, la resposta a la quimioteràpia és del 91%". A més s'ha confirmat que l'activació del factor nuclear (NF)-ĸB augmenta després de l'exposició a quimioteràpia, aquest fet encara li dóna més importància a aquest factor, doncs podria explicar part de la resistència a la quimioteràpia adquirida a causa del propi tractament.

 

La repercussió de l'estudi i el fet que confirma clínicament altres resultats a nivell cel·lular, permet considerar aquest estudi com un punt de partida per futurs estudis confirmatoris en col.laboració amb altres hospitals i en un futur poder oferir tractaments individualitzats. "No tan sols podem predir la resposta dels tumor a la quimioteràpia abans del seu inici, sinó que podem buscar la manera de incidir sobre el factor nuclear (NF)-ĸB, desactivant-lo i permetent que la quimioteràpia actuï" afirma la Dra. Montagut, primera signant de l'article.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat