Notícies

17 d'octubre de 2013 - Notes de Premsa

Una nova tècnica permet reduir dràsticament les recurrències d’un tipus d’arítmia cardíaca molt freqüent

Una nova tècnica permet reduir dràsticament les recurrències d’un tipus d’arítmia cardíaca molt freqüent

El treball s’ha publicat recentment a la prestigiosa revista Circulation Arrhythmia and Electrophysiology

Cardiòlegs de l’Hospital del Mar han descrit per primera vegada a nivell mundial, una nova maniobra electrofisiològica que es realitza a les persones que pateixen una arítmia molt freqüent, el flutter auricular típic i que s’han de sotmetre a un cateterisme cardíac per a curar-se (ablació de l´arítmia). Aquesta nova tècnica és molt específica i de fàcil interpretació, i permet valorar als metges durant el procediment mateix, si l’ablació ha estat del tot efectiva o no, reduint d’un 15% a un 3% la recurrència o reaparició dels símptomes a llarg termini.

El flutter auricular és un tipus d’arítmia que pot afectar a 1 de cada 100 persones al llarg de la vida i provoca que el cor bategui de forma molt accelerada, si no es tracta, pot derivar en angina de pit o en insuficiència cardíaca entre d’altres. Per tal d’eliminar l’arítmia, els pacients s’han de sotmetre a una ablació que consisteix en “eliminar” el circuit elèctric que provoca l’arítmia.

Fins ara les maniobres utilitzades durant el procediment requerien la visualització de la zona que s’havia d’eliminar, cosa que en moltes ocasions no era possible degut a les lesions que s´hi realitzaven. Això feia que els resultats fossin de més difícil interpretació. Amb aquesta nova tècnica anomenada Incremental His-to-CSO, no cal visualitzar la zona a eliminar, ja que pren com a referència per a valorar l´efectivitat del procediment, altres zones no afectades per l´acte terapèutic. “La maniobra a més té una gran especificitat, és a dir, una gran capacitat de detectar falsos positius. Això fa que els resultats a llarg termini siguin més fiables”, explica el Dr. Ermengol Vallès, metge adjunt de la Unitat d’Electrofisiologia i Arítmies de l’Hospital del Mar i primer signant del treball.

En l’estudi els investigadors han comparat aquesta nova maniobra amb totes les altres prèviament existents, incloent-ne una descrita fa pocs anys pel mateix grup de cardiòlegs, l’Incremental Pacing. Ambdues tècniques es basen en el mateix principi d´estimulació incremental, però la primera requereix la visualització de la zona a eliminar mentre que la nova tècnica no.

Durant una mitja de 3 anys han seguit a un grup de pacients de l’Hospital del Mar sotmesos a ablació del flutter i han observat que la maniobra prèviament descrita pel grup, havia aconseguit un grau d´especificitat molt més elevat alhora de catalogar l´ablació com a efectiva, que ha dut a un menor índex de recurrències. Amb la nova maniobra s´espera mantenir els mateixos resultats a llarg termini afegint-hi una milloria en la consecució i interpretació dels resultats durant el procediment.

La necessitat d´aconseguir uns resultats més efectius a llarg termini ha portat als investigadors a buscar noves tècniques més consistents i fàcilment reproduïbles que permetin millorar l´efectivitat del tractament i disminuir-ne les recurrències a llarg termini i així solucionar de manera definitiva una arítmia d´elevada incidència com és el flutter, cada vegada més prevalent degut a l’envelliment de la població.

Treball de referència 

Incremental his-to-coronary sinus maneuver: a nonlocal electrogram-based technique to assess complete cavotricuspid isthmus block during typical flutter ablation” Vallès E, Bazán V, Benito B, Jáuregui ME, Bruguera J, Guijo MA, Altaba C, Martí-Almor J. Circ Arrhythm Electrophysiol Doi: 10.1161/CIRCEP.113.000297

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat