Notícies

9 d'octubre de 2013 - Notes de Premsa

La rehabilitació psicosocial imprescindible per a l’autonomia i reinserció de les persones amb trastorn mental greu

La rehabilitació psicosocial imprescindible per a l’autonomia i reinserció de les persones amb trastorn mental greu

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, l’Hospital del Mar inaugura l’exposició “De l’alienat a la persona” sobre el trastorn mental greu i el procés de rehabilitació psicosocial de les persones que el pateixen

Amb motiu de la celebració del dia mundial de la salut mental, l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) del Parc de Salut MAR (PSMAR) inaugura a l’Hospital del Mar una exposició divulgativa sobre el trastorn mental greu (TMG) i el seu tractament amb programes de rehabilitació psicosocial.

El TMG engloba un conjunt de malalties de naturalesa i simptomatologia clínica ben diverses, que dificulten la vida de qui les pateix. Les seves conseqüències es fan extensibles a l’entorn familiar i social més directe, afectant les activitats de la vida diària, l’oci, el treball i les relacions socials. A Espanya, els estudis epidemiològics recents assenyalen que al voltant del 19% de la població ha presentat un trastorn mental algun cop en la seva vida.

Els programes de rehabilitació psicosocial de l’INAD

Al Centre Dr. Emili Mira, ubicat a Santa Coloma de Gramenet, es concentren els programes de rehabilitació psicosocial, tractament que com objectiu principal cerca afavorir l’autonomia i la independència de la persona amb TMG i facilitar la seva reinserció sociofamiliar i laboral. Els equips terapèutics treballen, per una banda, la rehabilitació de la malaltia perquè la persona reconstrueixi el seu projecte de vida, centrant-se en l’afectivitat, la consciència de la malaltia i l’adherència al tractament, i per una altra, la rehabilitació de la persona, focalitzant-se en la consciència cognitiva i corporal, l’autoestima i l’autocontrol emocional.

La interacció amb els animals de companyia

Els tractaments assistits per animals poden millorar el desenvolupament de la relació terapèutica, aconseguir que aquesta sigui més còmoda i servir com modeladors, facilitadors socials i amplificadors de la relativitat emocional. Es desenvolupen diverses intervencions basades en la interacció amb els animals, el Programa de voluntariat al Centre Comarcal d’Atenció a Animals de companyia del Barcelonès, la teràpia assistida amb animals de companyia i la colònia controlada de gats en el recinte del centre, conjuntament amb la Diputació de Barcelona i Progat.

L'esport

L'esport es constitueix com eina terapèutica per a les malalties somàtiques, la inactivitat i l’aïllament social. Al Centre Dr. Emili Mira es realitzen un total de 23 activitats esportives, sent un dels mètodes que ofereix més resultats directes en la salut i el benestar, a més d’afavorir els processos d’inserció social de les persones amb TMG.

La comunitat

La finalitat darrera de la rehabilitació psicosocial és la integració de cada persona en la seva comunitat natural. Per aconseguir-ho s’han posat en marxa el programa de voluntariat de jardineria i mobiliari urbà en el Parc zoològic de Barcelona i un programa de participació social a la comunitat. El compliment en múltiples contextos comunitaris permet valorar el compliment real i les condicions del procés d’inserció de la persona.

Sobre l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD)

L'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut MAR (PSMAR) de Barcelona és un dels proveïdors públics més grans de serveis de salut mental, d’addiccions. L'Institut actua en l’àmbit territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona i focalitza la seva activitat, majoritàriament, en l’Àrea Barcelona Litoral Mar i en els Sectors Sanitaris del Barcelonès Nord (Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià del Besòs) i Baix Maresme (Montgat, Tiana, Teià i Ocata). La població del territori de referència se situa al voltant dels 900.000 habitants.

Ofereix una àmplia cartera de serveis que es desenvolupa en dos àmbits, la salut mental i les addiccions, i engloba l’atenció especialitzada en diferents nivells assistencials: atenció urgent, atenció a pacients en fase aguda de la malaltia i crisi, amb hospitalització total o de dia, atenció ambulatòria ràpida, atenció sociosanitària i coordinació amb la xarxa d’atenció psiquiàtrica vetllant per al continuum assistencial.

L'activitat de l'INAD, dirigit pel Dr. Víctor Pérez Sola, abasta el 40% de l’atenció en salut mental de la ciutat de Barcelona, la seva oferta assistencial està distribuïda en diferents centres i dispositius* del PSMAR.

*Dispositius: Hospital del Mar, Centre Fòrum, Centre Dr. Emili Mira, Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (Ciutat Vella, Sant Martí Nord, Sant Martí Sud i La Mina), Centres de Salut Mental d’Adults (Sant Martí Sud, Sant Martí Nord, Maragall, La Mina, Martí i Julià) i Centres d’Atenció i Seguiment (Barceloneta, La Mina i Fòrum).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat