Notícies

4 de setembre de 2013 - Notes de Premsa

La MPOC afecta de forma especial a les dones

La MPOC afecta de forma especial a les dones

Més símptomes, més sensació de manca d’aire, més afectació muscular i lesions que als homes amb igual gravetat de la malaltia, encara que amb una reparació muscular més activa

Més símptomes, més sensació de manca d’aire, més afectació muscular i lesions que als homes amb igual gravetat de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), encara que amb una reparació muscular més activa. Així ho ha demostrat un estudi de l'Hospital del Mar que ha constatat aquestes característiques que afecten especialment a les dones.

El primer estudi mundial sobre les diferències en l’afectació muscular i cardiovascular derivada de la MPOC a la dona.

Fins ara no s’havia estudiat adequadament com es comportava aquesta malaltia en una àmplia sèrie de dones, ja que la població femenina afectada era relativament petita. Malgrat això, el creixement de l’hàbit tabàquic en el gènere femení ha contribuït a una creixent prevalença de dones amb aquesta malaltia. L’estudi realitza per primera vegada a nivell mundial una valoració funcional completa dels diferents aparells de l’organisme, incloent a més anàlisis de sang i una biòpsia de múscul quàdriceps, avaluant les diferències de l’afectació en homes i dones en diferents fases de la malaltia, tant a nivell de símptomes com d’afectació muscular. Destaquen les diferències observades en els símptomes (més dispnea en dones) i en el grau de lesió muscular. Encara no se sap perquè apareixen aquestes diferències en funció del gènere a la MPOC, essent una hipòtesi el paper que puguin jugar les diferents hormones.

La MPOC: una malaltia que va molt més enllà del pulmó.

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és una malaltia que no només afecta el pulmó sinó que es produeixen manifestacions en tot l’organisme (sistèmiques). La principal i que repercuteix directament en la qualitat de vida dels/les pacients és l’afectació dels músculs de cames i braços, cosa que condiciona directament les seves activitats quotidianes i la mobilitat en general. La qüestió és que aquests pacients tenen dificultats per a caminar i realitzar les seves tasques quotidianes no només perquè s’ofeguen sinó perquè els seus músculs són poc eficaços, en no processar correctament l’oxigen que reben a través de la sang.

La MPOC és una malaltia crònica, i per tant no reversible, però s’ha vist que canviar alguns hàbits pot millorar la qualitat de vida dels pacients. Els consells bàsics que aquests reben són deixar de fumar i fer exercici regularment per a millorar la força i la resistència dels músculs afectats. Els programes multidisciplinars de rehabilitació, com el que ofereix l’Hospital del Mar, no se centren únicament en la respiració sinó que una part també molt important és l’educació respecte a la malaltia i el re-entrenament de la capacitat muscular i d’esforç.

Línies de treball futures.

Els resultats obtinguts ens animen a continuar els estudis sobre la MPOC en dones, per a analitzar el nivell i les característiques de la lesió muscular que hem observat per microscòpia (òptica i electrònica). També analitzarem si l’evolució i el pronòstic de la malaltia són els mateixos per a homes i dones.

El Dr. Joaquim Gea, Cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar, presideix el Congrés Europeu de Respiratori que tindrà lloc aquests dies a Barcelona.

Aquest treball, junt a d’altres sobre diverses malalties pulmonars, es donarà a conèixer en el marc del Congrés de la Societat Europea de Respiratori que tindrà lloc a Barcelona del 7 a l’11 de setembre. El Cap de Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar, el Dr. Joaquim Gea, auxiliat per l’epidemiòloga Judith García-Aymerich del CREAL, és el President d’aquesta trobada, que reunirà a més de 20.000 congressistes, entre els quals hi ha metges de diferents especialitats, infermers i fisioterapeutes.

Barcelona és, després de Londres, la segona ciutat europea amb més tradició i prestigi en estudis sobre el sistema respiratori, amb diversos professionals que són referents internacionals en aquest camp com és el Dr. Gea, a nivell tant dels estudis musculars com de la MPOC en general. El Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar posseeix un Grup de recerca que actua des de l’estudi clínic i fisiològic dels pacients fins a l’anàlisi de les seves mostres biològiques, amb assajos clínics, models animals i cultius cel•lulars relacionats amb les malalties respiratòries. La implicació d’un mateix grup en totes aquestes diferents àrees de l’estudi científic és molt infreqüent, ja que els centres investigadors es limiten normalment als estudis clínics o bé als de recerca més bàsica.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat