Notícies

27 de juny de 2013 - Informació general

L'Hospital del Mar participa per primera vegada en un trasplant renal creuat

L'Hospital del Mar participa per primera vegada en un trasplant renal creuat

La triple intervenció va permetre que tres malalts, incompatibles amb les seves respectives parelles de donants, poguessin rebre un ronyó donat per la parella d'un altre receptor

La intervenció que es va fer el proppassat 19 de juny va ser un èxit, tant els donants com els receptors es troben en perfectes condicions. Van participar tres parelles (donant i receptor) de diferents ciutats de l'estat espanyol. La triple intervenció es va fer de manera coordinada i simultània entre l'Hospital del Mar, l’Hospital Carlos Haya de Màlaga i l'Hospital de Cruces de Bilbao. En paraules dels responsables directes del Programa de l'Hospital del Mar, la Dra. Marta Crespo, del Servei de Nefrologia, i el Dr. Oscar Bielsa, del Servei d'Urologia, "el dispositiu desenvolupat i els procediments que s'han realitzat han constituït un èxit, i la parella donant-receptor de l'Hospital del Mar ja està d'alta al seu domicili."

L'operatiu ha estat coordinat per l'Oficina d'Intercanvi d'Òrgans i teixits de l'Organització Catalana de Trasplants (OCATT) i per l'Organització Nacional de Trasplants (ONT ). Les extraccions, el trasllat dels òrgans i els implants han de fer-se de manera sincronitzada, i això implica una complexa logística de transport i la participació de diferents centres hospitalaris i serveis (urologia, nefrologia, immunologia, etc, entre d'altres) de tot l'estat espanyol.

Els trasplants renals de donant viu són la millor opció de tractament renal substitutiu per a pacients amb malaltia renal crònica avançada. No obstant, en alguns casos, es poden presentar incompatibilitats que impedeixen la donació directa. En aquests casos, és quan el procés de donació creuada permet intercanviar els ronyons entre dos o més parelles de donants i receptors, de manera que cada receptor rebi un òrgan compatible. Així s'intercanvien els òrgans de les parelles "donant-receptor" incompatibles entre si amb altres que sí ho són, establint cadenes que permeten trasplantar a un nombre rellevant de pacients.

L'any 2009 es va posar en marxa el Programa de donacions creuades d'òrgans a Espanya. La incorporació de més de 100 parelles de donant-receptor ha permès el definitiu desenvolupament del Programa, en el que progressivament van involucrant-se més hospitals. A través de les donacions creuades s'obre una nou camí per a aquells pacients que no disposen de donant compatible entre els seu cercle més proper i també permetrà un augment de trasplantaments de donant viu. Recentment s'ha posat en marxa una iniciativa per a poder coordinar donacions creuades d'aquest tipus entre Espanya, França i Itàlia.

El programa de trasplantament renal de l'Hospital del Mar es va iniciar a l'Hospital de l'Esperança el 1979 i des d'aleshores ha anat incorporant per als seus pacients la més desenvolupada tecnologia i innovació. Des de 2010 s'ha incrementat de manera progressiva la seva activitat global, i específicament la de trasplantament de donant viu. La realització del primer trasplantament creuat confirma la maduresa i desenvolupament del programa, en què participen gairebé un centenar de professionals de la institució.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat