Notícies

11 de juny de 2013 - Informació general

L’Hospital del Mar actualitza una tècnica diagnòstica per l’hiperaldosteronisme

L’Hospital del Mar actualitza una tècnica diagnòstica per l’hiperaldosteronisme

En els darrers mesos, a iniciativa del servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar, s’ha creat un equip multidisciplinar amb professionals dels serveis de Cirurgia Vascular, Cirurgia General i del Laboratori d’Anàlisis Clíniques per dur a terme una tècnica diagnòstica, la cateterització de les venes suprarenals, que permet destriar amb precisió quins dels malalts que pateixen hiperaldoteronisme són tributaris de cirurgia i quins ho són de tractament mèdic conservador. De moment, ja s’ha realitzat amb èxit a 3 malalts.

L’hiperaldosteronisme és un trastorn metabòlic caracteritzat per una sobreproducció i secreció de l'hormona aldosterona per part de les glàndules suprarenals, la qual cosa comporta en molts casos una elevada hipertensió arterial. Es calcula que té una prevalença del 11,2% entre els pacients hipertensos i que és una causa important de la hipertensió arterial resistent. És fonamental fer-ne un diagnòstic precoç ja que els malalts que la pateixen tenen una major morbi-mortalitat d’origen cardiovascular.

La recuperació i millora d’aquesta tècnica permet distingir si la localització de la hipersecreció d’aldosterona és unilateral o bilateral, i per tant determinar si és possible la realització de cirurgia per a reduir-ne la sobreproducció, o si per el contrari, cal fer tractament només farmacològic” explica Anna Oliveras, responsable de la secció de hipertensió arterial i risc vascular de l’Hospital del Mar.

La cateterització de les venes suprarenals no és una tècnica nova, però s’havia abandonat en les darreres dècades per les seves dificultats tècniques i per la inseguretat que es tenia en la interpretació dels seus resultats. No obstant, la recerca clínica recent en aquest àmbit ha permès utilitzar uns criteris que fan molt més precisa la seva interpretació i per tant la seva validesa. En relació a la dificultat tècnica de realització, tot i que continua sent una tècnica difícil, en mans expertes és factible.

El servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar és reconegut per la seva expertesa en l’estudi de la hipertensió arterial resistent, fet que està avalat pel reconeixement obtingut de les societats científiques nacionals i internacionals, l'acreditació europea en l'especialitat i les nombroses publicacions sobre HTA resistent que ha publicat en revistes científiques de prestigi.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat