Notícies

7 de juny de 2006 - Notes de Premsa

Homenatge a Francisco Torrent Guasp, "un científic de cor"

Homenatge a Francisco Torrent Guasp,

L'Hospital del Mar de Barcelona, l'IMIM i la Societat Catalana de Cardiologia uneixen esforços per retre homenatge a Francisco Torrent-Guasp, l'anomenat "arquitecte del cor"

Amb motiu del primer aniversari de la mort del Dr. Torrent-Guasp i coincidint amb el XXVIII Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia, l'Hospital del Mar de Barcelona, l'IMIM i la Societat Catalana de Cardiologia han unit esforços per retre-li un homenatge a "l'arquitecte del cor". Els descobriments duts a terme pel Dr.Torrent-Guasp suposen un gran impacte en el camp de la Cardiologia, doncs descriuen per primera vegada l'estructura i el funcionament del cor. El Dr Torrent-Guasp canvia, amb les seves aportacions, la concepció morfològica de l'arquitectura miocàrdica i la interpretació dels fenòmens funcionals d'aquest òrgan, fets que repercuteixen en totes les branques de la Cardiologia.

El Dr. Francesc Torrent-Guasp (1931-2005) ha estat un dels cardiòlegs més revolucionaris del nostre temps. Va fer grans aportacions en el coneixement de l'anatomia i la fisiologia del cor, aconseguint desxifrar per primera vegada la seva complicada estructura i obrint un nou horitzó amb la seva teoria "la banda miocàrdica ventricular". L'anomenat "arquitecte del cor", va aconseguir demostrar que els ventricles del cor, lluny de ser dues cavitats independents, eren el resultat del sobreenrotllament d'una única banda de teixit muscular.

 

Els descobriments del Dr.Torrent-Guasp van dur al Dr. Donald Ross, el 1970, a utilitzar les primeres vàlvules amb anell flexible en lloc de les rígides que s'implantaven aleshores. Així mateix, han permès disposar, per primer cop, d'una "carta de navegació" en la cirurgia cardíaca, que té com a conseqüència, per exemple, una reducció del nivell invasiu de la cirurgia de la miocardiopatia dilatada, realitzada pel prestigiós cirurgià cardiovascular Randas J. V. Batista. La remodelació ventricular mitjançant la tècnica de G. Buckberg, que transforma en elíptica la configuració esferoidea de la massa ventricular, ha estat denominada Pacopexy en honor dels treballs del Dr. Francisco (Paco) Torrent-Guasp, que la inspiren.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat