Notícies

22 d'abril de 2013 - Informació general

L’Hospital del Mar referent en una nova tècnica per a controlar la hipertensió arterial resistent

L’Hospital del Mar referent en una nova tècnica per a controlar la hipertensió arterial resistent

Aquest innovador procediment està indicat per aquelles persones que, tot i prendre la medicació adequada, no aconsegueixen controlar la hipertensió arterial

El servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar ha impulsat la posada en marxa de la denervació simpàtica renal com a eina terapèutica per aquells pacients que presenten una hipertensió arterial resistent, és a dir, que no responen eficaçment al tractament farmacològic. Per portar-ho a terme, professionals del servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital del Mar han realitzat una formació específica a Alemanya, país amb una àmplia experiència en aquesta tècnica. Fins al moment, ja s’ha intervingut amb èxit a quatre malalts i està previst realitzar un mínim de 10 intervencions més durant l’any 2013.

La hipertensió arterial resistent és aquella que, tot i estar tractada amb 3 o més fàrmacs antihipertensius ben combinats, un d'ells un diürètic, persisteix amb xifres superiors a 140/90 mmHg. S’estima que afecta entre un 15-20% de la població i que és un clar factor pronòstic de risc cardiovascular i de mortalitat. Davant la no resposta al tractament farmacològic d’aquests malalts, des de la secció de Hipertensió Arterial i Risc Vascular del servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar, s’ha impulsat aquesta tècnica mínimament invasiva que, amb la introducció d’un catèter a l’interior de les dues artèries renals i mitjançant radiofreqüència, desactiva el sistema nerviós simpàtic renal aconseguint sobretot un millor control de la hipertensió i, per tant, una disminució del risc, i una reducció de la medicació que han de prendre aquests malalts. 

És una tècnica molt segura, cost-efectiva, i que millora substancialment la qualitat de vida dels malalts i la seva esperança de vida. Cal però fer una acurada selecció dels pacients candidats a aquesta intervenció, amb un estudi ben realitzat de la seva patologia per descartar-ne possibles causes secundàries, i per tant tributàries d’un altre tipus de tractament, i amb uns criteris i indicacions molt estrictes” explica la Dra. Anna Oliveras, responsable de la secció d'hipertensió arterial i risc vascular de l’Hospital del Mar. 

La realització d’aquesta nova tècnica ha estat possible gràcies a la concessió d'un ajut del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat per a la Investigació Clínica Independent, que es porta a terme amb la col·laboració del servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital del Mar i dels serveis de Medicina Interna de la Mútua de Terrassa i de l’Hospital Moisès Broggi, així com de diversos centres d'atenció primària que remeten els pacients amb aquest diagnòstic a l’Hospital del Mar.

Tot i que posteriorment s’ha comercialitzat altres dispositius similars per a realitzar la denervació simpàtica renal, ara per ara només un d’ells disposa d’estudis amb casuística i temps de seguiment suficients que donin evidència científica prou sòlida per a la seva utilització, i aquest dispositiu és el que s’està utilitzant en el servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar.

És ara per ara una tècnica que s’està realitzant a molts pocs centres, i en la majoria dels casos, només han realitzat una o dues intervencions, fet que posiciona a l’Hospital del Mar, per la seva experiència tant en l’avaluació clínica del procés com en l’aplicació de la tècnica, en un dels referents a Espanya en el tractament de la hipertensió arterial resistent mitjançant aquesta tècnica” conclou la Dra. Anna Oliveras. 

L’expertesa de l’Hospital del Mar en l’àmbit de la hipertensió arterial resistent ha estat avalada pel reconeixement de les societats científiques nacionals i internacionals, l'acreditació europea en l'especialitat i les nombroses publicacions sobre HTA resistent en revistes científiques de prestigi.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat