Notícies

19 de novembre de 2012 - Informació general

L’Hospital del Mar participa en un estudi que ha descobert un procés indispensable perquè el càncer de còlon pugui fer metàstasi

L’Hospital del Mar participa en un estudi que ha descobert un procés indispensable perquè el càncer de còlon pugui fer metàstasi

L’article que ha estat publicat a la prestigiosa revista Cancer Cell revela que les cèl·lules tumorals de còlon necessiten aliar-se amb les cèl·lules sanes per a poder colonitzar els òrgans durant el procés de metàstasi. Aquesta troballa obre la porta a substancials millores en el diagnosi i tractament dels pacients de càncer de còlon.

L’estudi l’ha portat a terme un equip de 17 investigadors, entre els que es troba la Dra. Mar Iglesias, metge del servei de Patologia de l’Hospital del Mar i investigadora del grup de recerca en carcinogènesi gàstrica de l’IMIM, i ha estat liderat pels científics Eduard Batlle i Elena Sancho, del Laboratori de Càncer Colorectal de l‘Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

A través de l’anàlisi de 345 casos de pacients de càncer de còlon extrets de bases de dades públiques i amb mostres de pacients facilitades per tres hospitals de Barcelona, l’equip ha pogut assenyalar els actors principals en un procés de metàstasi de còlon. Segons aquest, les cèl·lules mare tumorals, un cop arriben al fetge, lloc habitual de les metàstasis de còlon, alliberen a l’ambient una molècula anomenada TGF-beta. Les cèl·lules de l’entorn, com ara els macròfags, els leucòcits, els fibroblasts i les cèl·lules endotelials, responen a la presència del TGF-beta alliberant altres molècules. Els científics han comprovat que la producció d’Interleucina-11 (IL-11) per part de les cèl·lules de l’entorn tumoral indueix en les cèl·lules mare tumorals una sèrie de canvis genètics que li confereixen la capacitat de sobreviure en el nou òrgan colonitzat.

Així doncs, el treball ha descobert que la capacitat d’un càncer de còlon per fer metàstasi rau en les cèl·lules sanes que envolten el tumor, l’anomenat estroma. Tot i que la hipòtesi de la complicitat de l’estroma ha estat llargament debatuda, aquesta és la primera vegada que un article científic assenyala la funció fonamental de les cèl·lules sanes de l’entorn per la instauració de metàstasi per a un tipus de tumor específic.

La descoberta suposaria un benefici per als pacients ja que en poc més de cinc anys podria haver-hi un test per predir les recaigudes i adaptar el tractament segons el pronòstic. 

Article de referència

“Dependency of Colorectal Cancer on a TGF-beta-Driven Program in Stromal Cells for Metastasis Initiation”. Alexandre Calon, Elisa Espinet, Sergio Palomo-Ponce, Daniele V.F. Tauriello, Mar Iglesias, María VirtudesCéspedes, Marta Sevillano, Cristina Nadal, Peter Jung, Xiang H.-F. Zhang, Daniel Byrom, Antoni Riera, David Rossell, Ramon Mangues, Joan Massagué, Elena Sancho, Eduard Batlle.Cancer Cell (2012). November 13th (printissue).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat