Notícies

5 de novembre de 2012 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar primer centre de l’Estat Espanyol en disposar d’una Unitat Quirúrgica Ginecològica Extrahospitalària

L’Hospital del Mar primer centre de l’Estat Espanyol en disposar d’una Unitat Quirúrgica Ginecològica Extrahospitalària

La Unitat Quirúrgica Extrahospitalària de Ginecologia de l’Hospital del Mar, la primera i de moment única de tot l’Estat Espanyol ubicada a un Centre d’Atenció Primària, ha demostrat que és possible realitzar quasi el 100% de la cirurgia intrauterina a les àrees d’atenció primària. Amb aquesta iniciativa s’alineen la innovació i l’eficiència per a fer front a les dificultats actuals, optimitzant temps, recursos humans i materials, rentabilitzant espais ja existents i alliberant visites hospitalàries i quiròfans per a patologies que realment requereixen d’aquesta infraestructura.

L’Hospital del Mar va apostar per una estratègia innovadora que ens ha permès oferir un excel·lent servei quirúrgic fora de l’Hospital. Amb un equip professional d’un metge i una infermera, i sense els requeriments d’un quiròfan tradicional, hem demostrat que la tècnica actual permet portar a terme intervencions quirúrgiques com l’esterilització tubàrica i l’extracció de miomes i pòlips, amb totes les garanties, a nivell ambulatori” explica el Dr. Haimovich, responsable del projecte.

La Unitat Quirúrgica Extrahospitalària de l’Hospital del Mar, ubicada al CAP Drassanes, ha realitzat uns 1.245 procediments quirúrgics, que inclouen 500 esterilitzacions tubàriques, 700 histeroscòpies diagnòstico-quirúrgiques i l’extracció de 500 pòlips i 100 miomes, entre altres intervencions. Tot i que va començar essencialment com una Unitat Diagnòstica, l’avenç de la tècnica i l’ús de forma pionera del làser per a determinades intervencions, ha permès que hagi evolucionat cap a una Unitat Quirúrgica. L’èxit de l’experiència ha quedat constatada, entre altres indicadors, per una enquesta de satisfacció realitzada on un 92,5% de les usuàries manifesten que recomanarien aquest servei, valoració que els responsables de la Unitat associen a que, mantenint l’alta qualitat del procediment assistencial, l’espai i la ubicació aconsegueixen disminuir l’ansietat de les usuàries davant del fet quirúrgic i que sigui percebut com un servei més proper i eficient.

La cirurgia intrauterina amb làser i sense anestèsia per eliminar pòlips intrauterins i miomes és una tècnica que es realitza al quiròfan hospitalari. No obstant, i gràcies a una tècnica pionera desenvolupada pel servei de ginecologia de l’Hospital del Mar, la Unitat Quirúrgica Extrahospitalària pot extreure miomes intrauterins de fins a 30 mm, i amb el desenvolupament recent d’un nou làser vaporitzador, fins i tot miomes de grans dimensions, sense necessitat d’emprar un quiròfan convencional, amb la conseqüent reducció de costos associats a la intervenció i amb la possibilitat de duplicar el nombre d’intervencions diàries. La Unitat realitza també esterilitzacions tubàriques, una tècnica que substitueix a la lligadura de trompes, que en 5 minuts i sense anestèsia, aconsegueix a nivell ambulatori una eficàcia superior a la lligadura de trompes tradicional. 

Iniciatives com aquestes són bàsiques per ajudar a fer sostenible el sistema sanitari actual. Les noves tècniques ens han de fer replantejar la manera tradicional de fer les coses, buscant sempre el benefici i la confortabilitat de les pacients i la millora del servei que oferim. Afortunadament la nostra experiència i la nostra tasca com a formadors d’altres serveis de ginecologia, sembla que possibilitarà que altres centres hospitalaris desenvolupin unitats similars a la nostra” conclou el Dr. Ramón Carreras, cap de servei de Ginecologia de l’Hospital del Mar.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat