Notícies

27 d'abril de 2006 - Notes de Premsa

Traumatòlegs de l'Hospital del Mar realitzen el primer implant de menisc extern de col·lagen d'Espanya

La patologia meniscal és la més freqüent de les patologies mecàniques del genoll. Cada any a Catalunya s'extirpen uns 850 meniscs, la majoria en gent jove

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l'Hospital del Mar i l'Esperança, ha realitzat amb èxit els dos primers implants externs meniscals de col·lagen d'Espanya. El Dr.Monllau i el seu equip s'han encarregat de la intervenció i en els dies posteriors a la col.locació d'aquest implant, s'han realitzat dos implants més a altres hospitals de l'Estat espanyol. Aquesta tècnica ajudarà a prevenir l'artrosi precoç i altres problemes del cartílag que presenten les persones a qui se'ls hi extirpen els meniscs. El que es pretén és substituir el menisc extern i amb el col·lagen aconseguir que es regeneri un nou menisc com si es tractés d'una plantilla, procés molt similar al de formació d'una perla.

L'èxit de la primera intervenció

La intervenció del passat dimecres, dia 19 d'abril, a l'Hospital del Mar i l'Esperança, forma part d'un projecte europeu que investiga en aquesta patologia. Aquest mateix equip quirúrgic, en una linia semblant d'investigació, també ha fet prop de 60 trasplantaments de meniscs al·logènics, és a dir, amb teixit procedent de donants. En la intervenció a l'Esperança hi va ser present el Dr. William G. Rodkey, cap d'investigacions de la Steadman and Hawkins Research Foundation i un dels dissenyadors originals d'aquest tipus d'implants.

 

Pel què fa als dos pacients intervinguts dimecres, el postoperatori inmediat ha estat un èxit. La malla implantada es podrà visualitzar mitjançant una Ressonància Magnètica d'aquí a uns tres mesos i aproximadament en 1 any, tindran el teixit del menisc regenerat.

 

Què són els meniscs?

Els meniscs són dos coixinets formats per una substància anomenada fibrocartílag, que se situen entre el cartílag de l'os del fèmur i el de la tíbia. El menisc situat al costat de fora del genoll s'anomena menisc extern i el contrari, menisc intern o medial. La funció dels meniscs és amortir el xoc entre els cartílags i augmentar la seva congruència ja que la forma del cartílag tibial no es correspon exactament amb la del femoral, de manera que ajuda a que les dues superfícies articulin correctament. D'aquesta manera, es distribueixen millor les càrregues i s'estabilitza de manera més eficaç el genoll.

 

Els meniscs s'esquincen quan el genoll pateix un gir violent, habitualment perquè el cos es mou respecte a la cama fixa. De tots els esports, destaca el futbol com a causa més freqüent de ruptura de menisc. Com que una causa freqüent n'és l'esport, la majoria d'afectats són joves. Quan hi ha una lesió meniscal, el tractament acostuma a ser quirúrgic: extirpació del menisc afectat. Cada any s'extirpen a Catalunya 850 meniscs. La patologia meniscal és la més freqüent dins les patologies mecàniques del genoll i la molèstia que sol ocasionar és el bloqueig del genoll acompanyat de dolor en la profunditat de l'articulació i que, en els casos aguts, es pot acompanyar de vessament.

 

Fins a finals dels anys '90, l'extirpació dels meniscs que es lesionaven era l'únic tractament. Les persones sense menisc, sovint presenten problemes al cartílag de l'articulació i, sovint, artrosi precoç. Ara, aquest implant extern meniscals de col·lagen ajudarà a prevenir aquesta artrosi precoç, per tant, millorarà la qualitat de vida i previndrà problemes articulars severs que poden desenvolupar-se amb els pas del temps, problema que pren una extraordinària importancia en gent jove.

 

Implant meniscal de col·lagen (CMI)

Des de l'any 1996-1997 es realitza l'implant de col·lagen de menisc intern. Ara, es podrá realitzar aquesta mateixa intervenció per la banda externa. En substituir el menisc extern amb el col·lagen s'aconsegueix que es regeneri un nou menisc com si es tractés d'una plantilla.

 

Generalment, s'utilitza aquesta tècnica quan hi ha una lesió irreparable de menisc, associada o no a d'altres lesions com la del lligament encreuat anterior (LCA) del genoll. Aquesta intervenció forma part d'un projecte europeu que investiga en aquesta patologia i en noves tècniques per millorar la qualitat de vida dels pacients. És un tipus d'intervenció que presenta clars avantatges: l'edat dels pacients, el tipus d'implant, el tipus de tècnica quirúrgica i les poques complicacions que presenta, etc.

 

Es pot realitzar en pacients de fins a 65 anys - sempre en genolls que no presentin artrosi prèviament-. Es tracta d'una tècnica poc invasiva, doncs es realitza d'una cirurgia artroscòpica, és a dir, una tècnica quirúrgica que es practica per mitjà de mínimes incisions i que, gràcies a un sofisticat sistema de micro-òptiques i micro-instrumental, junt amb la seva poca agressivitat, permet que el pacient es recuperi precoçment amb un baix índex de complicacions. Aquest implant està fet de col·lagen de tipus 1, es tracta d'un implant biològic i no presenta cap mena de rebuig, ni precisa de cap altre tractament addicional després de la cirurgia. En poc temps es pot veure la regeneració del teixit, gràcies a tècniques radiològiques convencionals.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat