Notícies

12 de juny de 2012 - Notes de Premsa

Una nova teràpia millora la preservació de la fertilitat de les dones amb càncer de mama

Una nova teràpia millora la preservació de la fertilitat de les dones amb càncer de mama

Investigadors de l’Hospital del Mar utilitzen un nou protocol que agilitza l’extracció d’òvuls sense endarrerir l’inici del tractament quimioteràpic

El Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital del Mar ha publicat un estudi, liderat pel Dr. Miguel Ángel Checa, que proposa un nou protocol terapèutic per a dones amb càncer de mama que, mitjançant una pionera combinació de tres fàrmacs, aconsegueix estimular la producció d’òvuls i fer-ne l’extracció en el termini d'un mes, reduint així el període entre la intervenció i l’inici de la quimioteràpia en aquelles pacients que volen preservar la seva fertilitat després del tractament.

Per a poder congelar suficients òvuls abans de començar el tractament contra el càncer és necessari realitzar una estimulació ovàrica a les pacients. Aquesta tècnica fins ara implicava uns nivells elevats dels anomenats estrògens, les hormones que regulen la ovulació i que alhora poden impulsar el creixement de tumors hormonodepenents com els de mama. “Hem descobert que combinant tres fàrmacs aconseguim disminuir dràsticament els nivells d’estrògens, fent més segures les estimulacions, i al mateix temps aconseguim recollir els òvuls en un període molt més curt, reduint així la durada del procés d’estimulació i avançant l’inici del tractament quimioteràpic” explica el Dr. Miguel Angel Checa, cap de la Unitat de Reproducció Humana del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia d’Hospital del Mar.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones dels països occidentals i amb el retard de l’edat de la maternitat, cada vegada afecta a més dones que encara no han estat mares. Afortunadament, l’esperança de vida mitjana de les dones afectades de càncer de mama a Catalunya és de les més altes d’Europa, gràcies a tractaments com la quimioteràpia i la radioteràpia. No obstant, aquests tractaments provoquen en moltes de les dones una menopausa precoç i, una vegada superada la malaltia, es troben que no poden ser mares. Aquests tractaments d’estimulació ovàrica permeten que, una vegada la dona hagi superat el seu càncer (normalment es recomanen 5 anys lliures de malaltia abans de ser mare), pugui implantar-se els òvuls que li van ser extrets, que estaran lliures de tractament quimioteràpic i de l’efecte de l’edat.

Aconseguir recollir i congelar en un sol mes els mateixos òvuls que una dona acumularia normalment en 11 mesos és un gran avenç. Els protocols terapèutics anteriors de preservació de la fertilitat comportaven retardar l’inici de la quimioteràpia, amb el conseqüent risc per la malalta. Aquesta nova teràpia possibilita preservar la futura fertilitat de la pacient, sense endarrerir l’ inici del tractament quimioteràpic” conclou el Dr. Miguel Ángel Checa.

Actualment aquests investigadors estan estudiant aquells casos en que les pacients no desenvolupen el nombre adequat d’òvuls i la seva associació amb un tipus determinat de càncer de mama.

Treball de referència

“The effects of letrozole on ovarian stimulation for fertility preservation in cancer-affected women”. Reproductive Biomedicine Online. DOI: 10.1016/j.rbmo.2012.02.020

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat