Notícies

7 de juny de 2012 - Notes de Premsa

Compartir coneixements, una forma innovadora de ser més eficients. Noves fórmules de formació i intercanvi entre professionals infermers

Compartir coneixements, una forma innovadora de ser més eficients. Noves fórmules de formació i intercanvi entre professionals infermers

II Jornada infermera dels hospitals terciaris de Barcelona ciutat

Els hospitals terciaris de Barcelona ciutat -Hospital Clínic, Hospital Sant Joan de Déu, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital del Mar- estan desenvolupant conjuntament projectes per tal de millorar l’eficiència en la gestió i la pràctica del coneixement. Aquests projectes es basen en la capacitat de compartir coneixement i experiències de diferents professionals en entorns hospitalaris diversos, amb cultures i sistemes organitzatius propis però amb els mateixos objectius d’eficiència i qualitat en un entorn d’assistència d’alta complexitat.

El context actual ens obliga a ser eficients, a coordinar-nos per tal de compartir el millor de les nostres organitzacions, a deixar-nos “copiar” les fórmules d’èxit que finalment es traspassen a la gestió i a la cura de qualitat dels pacients. Això només és possible si els professionals de “mons” fins ara poc connectats, com ho han estat els centres hospitalaris, estableixen lligams de cooperació, comparteixen coneixements, tècniques i formes de fer, posant en comú el bo i millor de l’expertesa professional i també les resolucions que amb creativitat i els recursos disponibles els permeten gestionar el dia a dia.

El programa Intercanvi 1x1: “Com ho feu, aquí?”

El programa Intercanvi 1x1 dóna l’oportunitat als professionals infermers amb contracte estable dels hospitals participants que ho desitgin, de formar-se mitjançant la realització del seu treball diari en una organització diferent. L’objectiu és compartir i millorar coneixements, habilitats i actituds davant l’evolució científica i tecnològica i les necessitats del sistema sanitari. Actualment hi ha 30 professionals en espera de plaça.

La durada d’aquests intercanvis voluntaris va d’un a tres mesos, en funció del desig dels participants i l’aprovació d’una comissió de seguiment que promou d’intercanvi en totes les àrees assistencials. A més, l’intercanvi és recíproc: un professional es permuta per un altre assumint els seus horaris i funcions i després retorna a la seva institució. El programa no suposa cap cost i els treballadors, durant aquest temps, continuen percebent la retribució dels seus centres d’origen però, en canvi, s’incorporen plenament als equips d’acollida.

Testimonis del programa: ens l’expliquen amb les seves paraules

Posem a la vostra disposició els testimonis d’una directora d’infermeria i de les infermeres que han participat en aquests intercanvis o estan en llista d’espera:

“La principal motivació de la infermera que hi participa és la curiositat. I també poder aprendre, compartir, veure diferents formes de treballar i organitzar-se, conèixer altres equips professionals que realitzen una tasca assistencial similar. El programa ofereix als nostres professionals conèixer altres entorns hospitalaris, obrir-se als canvis i innovacions, comparar i compartir altres formes de treballar i aportar-nos l'experiència viscuda.”

Elena Brunat, Directora Infermera de l’Hospital del Mar.

“He après molt en un sol mes i no només a nivell tècnic o assistencial, que ha estat molt enriquidor. Al principi era una mica estrany i estressant però al final de l’estada em sentia veritablement part de l’equip. M’he adonat que, fora del meu món habitual, hi ha molt més, hi ha altres infermeres amb altres espais i situacions però al final, amb els mateixos problemes i la mateixa necessitat de trobar solucions amb el que hi ha. He pogut aprendre com resolen algunes situacions i espero que la meva aportació també hagi resultat útil a l’altre hospital. Recomano molt a tothom aquesta experiència i, qui sap, potser encara m’animaré a fer-ne un altre...”

Carmen Jerez, infermera de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que va intercanviar el seu lloc de treball a la Unitat de Cirurgia Oftalmològica Ambulatòria pediàtrica amb Francesca Liñán, del Servei de Cirurgia Oftalmològica Ambulatòria a l’Hospital de Sant Pau.

“Una de les claus de la meva feina és estar constantment actualitzada. L’intercanvi professional amb l’Hospital de Sant Pau m’ha permès rebre i oferir coneixement així com descobrir altres perspectives, que m’han fet replantejar la meva activitat diària. Al final, ha estat molt positiu observar que compartir pràctiques permet estandarditzar línies d’actuació i treballar de manera coordinada, encara que siguem d’hospitals diferents.”

Victòria Ruiz, Infermera de Psiquiatria d’Adults de l’Hospital Clínic de Barcelona, participant a l’intercanvi 1x1.

“Després de tants anys treballant a l’Hospital Vall d´Hebron m’entusiasma la idea de conèixer com es treballa en altres centres, amb l’objectiu d’enriquir-me professionalment, obrir-me a altres professionals que poden fer el mateix d’una manera diferent i adequant-me a aquest moment de tants canvis tecnològics i científics. Les infermeres no podem quedar al darrere, hem de seguir el ritme que ens marca el temps que vivim, adaptant-nos al que tenim i al que vindrà i fent ressò de la nostra tasca. Crec que aquesta possibilitat d´intercanvi és molt interessant, atractiva i cultivadora. No podem deixar-la perdre”.

Olga Mestres, Infermera de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en espera d’una plaça d’intercanvi 1x1.

7 de juny: II Jornada infermera específica sobre l’atenció en el procés quirúrgic

La II Jornada infermera organitzada pels hospitals terciaris de Barcelona és també la primera en abordar de forma específica l’abordatge infermer del procés quirúrgic, incloent els àmbits assistencial, d’innovació, formació i recerca. La jornada, doncs, esdevindrà un nou espai d’intercanvi d’experiències i coneixements en què compartir les diferents realitats de l’entorn infermer hospitalari.

La Jornada s’iniciarà a les 16:00h i està previst que es clogui a les 20:15h. Comptarà amb tres Taules –Assistencial, d’Innovació i de Recerca- on es presentaran més de quinze experiències infermeres d’alta complexitat, des de la infermera referent al bloc quirúrgic a l’experta en plataformes robòtiques Da Vinci de darrera generació o en bombes d’analgèsia pediàtriques fins a l’anàlisi d’indicadors o de l’avaluació del treball infermer.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat