Notícies

31 de març i 1 d'abril de 2006 - Notes de Premsa

Les dermatosis suposen més del 50% de les malalties professionals

L'èczema de mans és una de les dermatosis professionals més freqüents. Representa gairebé el 10% de les lesions dermatològiques. L'èczema de mans té el seu índex més elevat entre els treballadors sanitaris.

Els propers dies 31 de març i 1 d'abril, els Serveis de Dermatologia (Dra. Giménez i Dr. Pujol) i Salut laboral (Dr. Figuerola) de l'Hospital del Mar organitzen la segona edició del Curs de Dermatosis Professionals. Aquest curs és un dels pocs que es realitzen sobre salut laboral, prevenció i dermatologia. Tot i la seva curta trajectòria, en aquesta segona edició, ja s'intueix, gràcies al nombre d'inscripcions, que es tractarà d'un punt de trobada de referència en aquest camp.

Les dermatosis no són trastorns que posin en risc la vida, però sí que interfereixen en la qualitat de vida de les persones afectades. L'èczema de contacte professional és aquell èczema cutani causat o agreujat per factors professionals. Tot i que cada cop es milloren més les mesures i proteccions per a la salut dels treballadors, els problemes cutanis derivats de factors irritants o al·lergens apareixen amb una freqüència d'un 60%, especialment en determinats sectors, i les dermatosis suposen entre un 50 i un 60% de les malalties professionals.

 

Existeixen poques dades epidemiològiques. Hi ha registres d'aquestes malalties professionals realitzats a diferents països, però molts tenen poca validesa o són incomplets. El Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, en col·laboració amb la Universitat de Erlangen i de Götingen participa en una xarxa de recerca en el camp de les dermatosis – La European Surveillance System on Contact Allergy (ESSCA) – per realitzar estudis epidemiològics "clínics" obtenint les dades de diagnòstics rutinaris i relacionant-les amb els resultats d'altres estudis i les dades poblacionals existents. Aquesta és una de les novetats del curs d'enguany i es presentaran a la sessió moderada per la Dra. Ana Mª Giménez Arnau, membre del comitè organitzador del curs.

 

Les dermatosis professionals afecten diferents sectors però, en tot cas, és important identificar els agents responsables per així poder-los evitar. Alguns d'aquests sectors més afectats i als quals es dedicarà una ponència són la indústria del metall i la joieria, la floristeria, la construcció, la química farmacèutica i cosmètica, els professionals agrícoles que pateixen l'efecte dels pesticides; un altre grup important de risc és el de la perruqueria.

 

Finalment, també cal destacar que la Dra. Ana Mª Giménez Arnau dedicarà una xerrada a l'èczema de contacte en els professional sanitaris. Aquest grup està exposat a molts agents capaços de provocar èczema de contacte irritatiu, al·lèrgic i també urticària de contacte. En tots els casos, són necessàries unes mesures de prevenció adequades, com es subratllarà durant el curs.

 

Dins d'aquestes dermatosis, l'èczema de mans és un dels diagnòsctics més freqüents, tant entre les dermatosis professionals com entre les lesions dermatològiques en general. Representa gairebé el 10% de les lesions dermatològiques. Afecta més freqüentment a les dones que als homes i en edats inferiors als 20 anys. La Dra. T. Agner de l'Hospital danès de Gentofte, ens en parlarà i explicarà les dificultats per a una bona qualitat de vida d'aquests pacients i com, fins i tot, aquesta malaltia pot crear greus interferències en la seva trajectòria professional. L'èczema de mans té el seu índex més elevat entre els treballadors sanitaris.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat