Notícies

17 d'abril de 2012 - Notes de Premsa

Neuròlegs de l’Hospital del Mar constaten que prop del 10% de les persones que han patit un ictus van desenvolupar un procés infecciós un mes abans

Neuròlegs de l’Hospital del Mar constaten que prop del 10% de les persones que han patit un ictus van desenvolupar un procés infecciós un mes abans

L’estudi acota la influència de la infecció com a activador de la malaltia

Els autors de l’estudi han establert quina és la influència real de la infecció com a activador de l’accident cerebrovascular agut. L’estudi prospectiu i amb una mostra de quasi 2000 pacients, s’ha desenvolupat durant 5 anys i ha permès establir el percentatge de malalts que van patir un procés infecciós durant els 30 dies previs a desenvolupar l’accident cardiovascular.

L’estudi va incloure 1.981 pacients amb accident vascular agut ingressats a l’Hospital del Mar, 1009 homes i 984 dones, entre gener de 2005 i desembre de 2010. Els resultats van identificar l’existència d’un procés infecciós previ en un 9,7% dels casos. Els més comuns van ser els relacionats amb el tracte respiratori (36,8%), els processos gripals (30,1%) i les infeccions gastrointestinals (12,4%). L’estudi també ha observat que en les analítiques de sang dels malalts amb processos infecciosos previs hi havia un augment significatiu de tots els paràmetres inflamatoris (leucòcits, neutròfils, monòcits, fibrinogen i PCR) dada que suggereix que quan aquests pacients van patir l’ictus estaven en una situació pro-inflamatòria, és a dir, amb un procés inflamatori degut a la infecció, que podria ser la facilitadora de que l’ictus es desencadenes.

Aquests resultats ens han d’impulsar a incidir en la necessitat d’implantar estratègies preventives per a evitar infeccions, com pot ser la vacunació contra la grip, especialment en persones d’edat avançada i amb la salut deteriorada” afirma Jaume Roquer, cap de servei de Neurologia de l’Hospital del Mar i coordinador de l’estudi. 

D’altra banda, els investigadors també han constatat que, si bé les infeccions poden activar els accidents cerebrals aguts, no tenen la mateixa influència en el resultat final de la malaltia. Els pacients amb una infecció prèvia no han mostrat un pronòstic diferent als que no la tenien.

Les malalties cerebrovasculars són la tercera causa de mort en el món occidental, després de la cardiopatia isquèmica i el càncer, i la primera causa d’invalidesa en persones adultes de més de 65 anys. De totes les malalties cerebrovasculars, l’accident cerebral isquèmic és la de major incidència i prevalença.

Treball de referència
“Previous Infection and Stroke: A Prospective Study”.Jaume Roquer Elisa, Cuadrado-Godia, Eva Giralt-Steinthauer, Sara Jimena, Jordi Jiménez-Conde, José Enrique Martínez-Rodríguez, Angel Ois, Ana Rodríguez-Campello. CerebrovascDis 2012;33:310–315. DOI: 10.1159/000335306

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat