Notícies

15 de març de 2012 - Notes de Premsa

Els experts alerten que 3 de cada 100 joves patirà un episodi psicòtic

Els experts alerten que 3 de cada 100 joves patirà un episodi psicòtic

L'INAD posa en marxa un portal sobre “Primers episodis psicòtics” que compta amb el primer espai de relació metge-pacient a través de la xarxa per aquesta patologia

Els trastorns psicòtics constitueixen un dels principals problemes sanitaris dins l’àmbit de la salut mental a causa de la seva incidència, la seva gravetat i l’elevat índex de recaigudes; però també per la manera com poden afectar el desenvolupament de les persones que els pateixen i el conseqüent impacte que pot tenir sobre els àmbits familiar i social.

Afecta principalment a joves i la major part dels afectats aconsegueixen la recuperació de l’episodi. El 20% de la gent que experimenta psicosi, només tindrà un sol episodi i el 60% tindrà recaigudes. 3 de cada 100 joves patirà un episodi psicòtic de manera que, en aquesta franja d’edat, la psicosi és més freqüent que altres malalties com la diabetis.

L’inici del tractament normalment no coincideix amb l’inici de la malaltia. Segons dades epidemiològiques, poden passar anys fins que el pacient és diagnosticat. Aquest retard en el diagnòstic de la malaltia comporta una recuperació posterior més lenta i incompleta, un augment de la comorbiditat (especialment depressió, consum de tòxics, suïcidi, etc), un deteriorament de les relacions socials i familiars i un pitjor pronòstic.

En aquest marc d’actuació, l’Organització Mundial de la Salut i el Pla director de salut Mental i addiccions del Departament de Salut insisteixen en que cal unir esforços per a la detecció precoç i la intervenció intensiva sobre aquests trastorns per poder modificar i millorar el seu pronòstic evolutiu i reduir l’impacte econòmic.

El Grup d’Estudi i Tractament de Primers Episodis Psicòtics (ETEP) de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) de l’Hospital del Mar ha impulsat la creació del primer portal web sobre primers episodis psicòtics en l’àmbit de la sanitat pública catalana (http://www.hospitaldelmar.cat/episodis-psicotics), amb l’objectiu d’informar i orientar als afectats i els seus familiars sobre els aspectes més importants de la malaltia aprofitant les noves tecnologies com a eina per establir una relació en xarxa que pretén fomentar l’autogestió de la seva salut i millorar la seva qualitat de vida.

A més, el portal ofereix el primer espai de relació metge-pacient o metge-professional de la salut a través de la xarxa per atendre dubtes o demanar la supervisió de casos en l’entorn d’aquesta patologia. 

La pàgina web s’estructura en 4 grans blocs d’informació destacant els continguts d’interès per als ciutadans (símptomes, causes i tractament de la malaltia), continguts dirigits als professionals sobre la derivació de pacients i altres informacions sobre l’activitat i projectes de recerca del Grup ETEP.

Sobre el Grup d’Estudi i Tractament d’Episodis Psicòtics

El grup ETEP neix el 2008 amb l’objectiu d’oferir una atenció integral a pacients amb un primer episodi psicòtic, des de l’aparició dels primers símptomes fins a la fase de recuperació i posterior represa de les activitats habituals. Tanmateix, i tenint en compte les dificultats que presenten els familiars per assimilar i manejar el trastorn en les primeres fases, l’ETEP és un dels pocs dispositius que ofereix recursos d’assessorament destinats tant a les persones properes al/a la pacient, facilitant informació detallada sobre la malaltia o proposant pautes de comportament que ajudin a disminuir el desconcert inicial, i també grups de pacients per a facilitar la seva reinserció social. 

L’ETEP és l’equip referent en atendre primers episodis psicòtics del litoral i nord-est de Barcelona i està format per professionals de diferents dispositius de la xarxa de salut mental pública del Parc de Salut MAR de Barcelona, entre els que es troben grups de psiquiatres, psicòlegs, infermers i treballadors socials, que treballen, tant en l’àmbit ambulatori com en l’hospitalari o d’urgències.

Aquests dispositius inclouen l’hospitalització, urgències i consultes externes del Centre Fòrum i de l’Hospital del Mar, i els centres de seguiment ambulatori del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) Sant Martí Nord, CSMA Sant Martí Sud, USM Maragall i Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) Sant Martí. D’aquesta manera, és possible oferir un abordatge coordinat i adequat a les diferents fases de la psicosi.

Sobre l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) 

L’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut MAR (PSMAR) de Barcelona és un dels proveïdors públics més grans de serveis de salut mental, d’addiccions i sociosanitaris fruit de la fusió de l’Institut d’Atenció Psiquiàtrica: Salut Mental i Toxicomanies (IAPS) i els Centres Assistencials Dr. Emili Mira. L’Institut actua en l’àmbit territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona i focalitza la seva activitat, majoritàriament, en l’Àrea Barcelona Litoral Mar i en els Sectors Sanitaris del Barcelonès Nord (Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià del Besòs) i Baix Maresme (Montgat, Tiana, Teià i Ocata). La població del territori de referència se situa al voltant dels 900.000 habitants. 

Ofereix una àmplia cartera de serveis que es desenvolupa en dos àmbits clarament diferenciats, la salut mental i les addiccions, i que engloba l’atenció especialitzada en diferents nivells assistencials: atenció d’urgències, atenció d’aguts i crisi amb hospitalització total o de dia, atenció ambulatòria multidisciplinar intensiva d’acollida ràpida, atenció sociosanitària i coordinació amb la xarxa d’atenció psiquiàtrica per al continuum assistencial.

L’activitat de l’INAD abasta el 40% de l’atenció en salut mental de la ciutat de Barcelona i la seva oferta assistencial està distribuïda en diferents centres i dispositius* del PSMAR.

*Dispositius: Hospital del Mar, Centre Fòrum, Centre Dr. Emili Mira, Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (Ciutat Vella, Sant Martí Nord, Sant Martí Sud i La Mina), Centres de Salut Mental d’Adults (Sant Martí Sud, Sant Martí Nord, Maragall, La Mina, Martí i Julià) i Centres d’Atenció i Seguiment (Barceloneta, La Mina i Fòrum).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat