Notícies

1 de març de 2012 - Informació general

L’Hospital del Mar, referent en la detecció d’una alteració genètica en els adenocarcinomes de pulmó

L’Hospital del Mar, referent en la detecció d’una alteració genètica en els adenocarcinomes de pulmó

Aquesta alteració, tot i que poc freqüent, obre una nova via de tractament en malalts que habitualment són politractats sense èxit

L’Hospital del Mar és centre de referència, conjuntament amb 4 centres espanyols més, per a detectar la translocació del gen ALK en els adenocarcinomes de càncer de pulmó. Tot i que la freqüència d’aquesta alteració es dona només entre el 3 i el 5% dels casos, són pacients pels que s’ha trobat un tractament que és efectiu en el 57% dels casos i que proporciona una supervivència lliure de progressió de deu mesos, mentre que amb el tractament estàndard de quimioteràpia que se’ls donava fins ara, aquesta supervivència era només de tres mesos.

El Laboratori de Citogenètica Molecular del Servei de Patologia de l’Hospital del Mar va ser escollit com a referent gràcies a la seva expertesa en la realització de la determinació d’aquesta translocació mitjançant la tècnica d’hibridació in situ fluorescent (FISH, en anglès), ja que les altres tècniques com la inmunohistoquímica o la real time PCR no s’han demostrat tan eficaces per a determinar aquesta translocació, tot i que es poden utilitzar com a tècniques de suport al FISH.

La tècnica FISH és el test de detecció d’alteracions d’ALK que ha estat aprovat per la FDA (Food and Drug Administration) d’Estats Units. A més, l’Hospital del Mar és un dels dos centres espanyols de referència que està capacitat per a fer formació en relació a la determinació d’alteracions d’ALK” explica la Dra. Marta Salido, biòloga del Laboratori de Citogenètica Molecular del Servei de Patologia de l’Hospital del Mar i responsable junt amb el Dr. Francesc Solé d’aquest projecte.

Actualment, el servei de Patologia de l’Hospital del Mar ja ha analitzat 300 mostres de malalts amb adenocarcinoma de pulmó mitjançant aquesta tècnica, 100 per any, i ha trobat 13 casos positius per translocació del gen ALK, sent un dels centres que més casos ha detectat.

Aquesta translocació va ser descoberta per primera vegada en el càncer de pulmó l’any 2007 i ja compta amb una diana terapèutica eficaç, un inhibidor d’ALK i MET, que s’administra com a tractament oral dues vegades al dia, amb un perfil de seguretat excel·lent.

Es fonamental orientar-nos cada vegada més cap a una medicina personalitzada, detectant aquelles especificitats que poden oferir noves oportunitats de tractament. Afortunadament, les noves dianes terapèutiques són cada vegada més específiques i aconsegueixen incrementar el benefici del malalt oncològic en supervivència i en qualitat de vida ”conclou la Dra. Marta Salido.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat