Notícies

10 de març de 2006 - Notes de Premsa

10ena Jornada sobre el Càncer de Mama

Després de 10 anys del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de l'IMAS: Disminueix la mortalitat de les dones amb càncer de mama.

Gràcies a les més de 125.000 mamografies realitzades per aquest Programa, pioner a Catalunya, s'han detectat més de 550 casos i en un 80% les dones afectades han conservat el pit.

Aquest proper divendres 10 de març tindrà lloc a l'Hospital del Mar la 10ena Jornada sobre el Càncer de Mama, organitzada pel Programa de detecció precoç de càncer de mama i la Unitat Funcional de Patologia Mamària de l'IMAS. Enguany, se celebra la 10ena Jornada i es presentarà un resum dels 10 anys d'aquest programa, pioner a Catalunya. A més a més, professionals de diferents especialitats exposaran els resultats dels seus estudis i discutiran diferents aspectes d'aquesta malaltia.

 

El càncer de mama és el càncer més freqüent entre les dones de tot el món, amb més d'un milió de casos cada any, és la primera causa d'anys potencials de vida perduts. Més de la meitat d'aquests casos es diagnostiquen als països desenvolupats i és una de les malalties que més trastorns causa en les dones d'aquests països per la seva incidència creixent, la seva elevada mortalitat i la repercussió social que comporta. El càncer de mama consisteix en un creixement anormal i desordenat de les cèl·lules d'aquest teixit. La mesura més bàsica per detectar-lo abans que es noti és la MAMOGRAFIA. L'autoexploració pot servir d'alarma i, de fet, moltes dones són les primeres expertes en detectar petits canvis que es presenten a les seves mames. Davant qualsevol modificació cal consultar l'especialista. Així doncs, tot i que el número de casos i les taxes d'incidència augmenten, el número de morts està estabilitzat al nostre país, i les taxes de mortalitat decreixen. La clau de l'èxit d'aquesta disminució radica en el Programa de Detecció Precoç i en una millora en els tractaments.

 

La prevalença a Catalunya del càncer de mama es calcula en més de 50.000 dones. La supervivència d'aquestes pacients està millorant, amb una reducció de la mortalitat anual d'un 2% i assolint-se una supervivència als 5 anys de prop d'un 80%, xifra més elevada que la mitjana europea. Aquesta millora es produeix gràcies a l'impacte dels programes de detecció precoç.

 

Programa de detecció pioner a Catalunya: 10 anys d'història

La detecció precoç del càncer de mama es basa en la hipòtesi que és més avantatjós actuar en els estadis preclínics d'aquesta malaltia que quan ja està clínicament establerta. Des de què el 1995 l'IMAS va posar en marxa un programa de detecció precoç de càncer de mama, s'han fet més de 125.000 mamografies que han permès la detecció precoç de més de 550 casos de càncer de mama. Tot i que no existeix un consens únic en relació a la periodicitat i grup d'edat a intervenir, la major part de les recomanacions actuals s'orienten cap a la periodicitat biennal i el grup d'edat preferent escollit a Catalunya és de 50 a 69 anys.

 

La mamografia s'ha establert com una bona eina, la millor, però té limitacions. Una mamografia negativa no exclou la possibilitat d'un carcinoma, i una mamografia positiva no té perquè acabar amb un càncer. Aquest és un dels temes que es treballaran en un dels tallers de la 10ena Jornada sobre Càncer de mama: els programes de cribratge han d'avaluar els falsos positius i els falsos negatius. Al taller "Experiència de la mamografia digital en programes de cribratge", experts en radiodiagnòstic aportaran dades referents a aquesta nova realitat. En aquesta malaltia és important la història familiar ja que un 10% de la població té antecedents de càncer de mama i tot i que la majoria no estarien classificats d'alt risc, són les úniques dones amb necessitat de control més sovint. Relacionat amb aquest taller ho està també el següent: "Com valorar des de l'Atenció Primària la història familiar". Es planteja la necessitat d'un treball conjunt entre els metges de família, els ginecòlegs del PASSIR i els oncòlegs especialistes en risc familiar. Aquesta detecció precoç és bàsica en el tractament i cura de la malaltia. Gràcies a això, en un 80% dels casos de detecció d'aquest càncer, s'ha pogut conservar la mama i també s'ha observat una millora en la supervivència de les dones diagnosticades en els últims 10 anys.

 

En aquest sentit, cal destacar una de les taules rodones de la Jornada on es farà balanç sobre l'impacte que han tingut els programes de detecció precoç després de 10 anys i com han ajudat a reduir la mortalitat. Després es presentarà un estudi que demostra l'efectivitat dels tractaments adjuvants en el càncer de mama. La introducció, ja fa uns anys, de la teràpia hormonal coadjuvant per aquest càncer s'ha traduït en un augment de la supervivència i un descens de la recidiva de la malaltia.

 

Taller sobre salut i alimentació: un aspecte important

La inapetència, una disminució de la ingesta alimentària i una marcada pèrdua de pes són efectes comuns en persones amb càncer. És fonamental detectar i corregir a temps la desnutrició, així com altres efectes derivats del càncer i del seu tractament com la sequedat de boca, la modificació del sabor, les dificultats per engolir, les diarrees, l'estrenyiment, etc. En aquests casos un abordatge multidisciplinari és fonamental per aconseguir una total eficàcia en el tractament i cura del pacient.

 

A part de les recomanacions dietètiques, com la ingesta d'una dieta rica en fruita i verdures, altres mesures que ajuden en la reducció del càncer són el control del tabaquisme i l'exercici físic regular. De tot això es parlarà a una xerrada sobre alimentació, prevenció i cures en pacients amb neoplàsia de mama dirigida especialment als professionals d'infermeria i els tècnics en radiologia i en radioteràpia. Un altre aspecte rellevant per a les dones amb càncer de mama, que serà abordat en aquesta mateixa taula, és l'educació sanitària en els tractaments complementaris.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat