Notícies

6 de març de 2006 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar inicia a Catalunya una nova tècnica que millora el diagnòstic d'extensió del Càncer de pulmó

Primera Ecografia endobronquial radial a Catalunya

Aquesta nova tècnica, millorarà el procés de diagnòstic dels pacients amb sospita de càncer de pulmó, estalviant exploracions més molestes i agressives i, contribuirà a disminuir l'interval entre la consulta, el diagnòstic i el tractament.

Des d'aquesta setmana ja és possible realitzar una ecografia o ultrasonografia endobronquial radial (USEB radial) a l'Hospital del Mar de Barcelona. Fins a dia d'avui, i molt recentment, només un altre centre en tot l'Estat espanyol pot realitzar aquesta prova. Aquest tipus d'ecografia, la realitzen especialistes del Servei de Pneumologia d'aquest hospital i es tracta d'una tècnica pionera a Catalunya.

 

Fins aquesta setmana, el diagnòstic d'extensió de seguretat del càncer de pulmó només era possible amb una exploració quirúrgica del mediastí (espai central del tòrax que hi ha entre els dos pulmons), però aquesta prova és invasiva, complicada, i no és adequada a qualsevol tipus de pacient. En canvi, l'ecografia endobronquial radial (USEB radial), que permet realitzar una punció guiada per ecografia, suposa un avantatge en molts sentits: és una prova innòcua, es realitza de manera ambulatòria i és suficient una lleugera sedació per realitzar-la. Alhora, aquesta nova tècnica ens evita una prova agressiva com l'exploració quirúrgica del mediastí i, sobretot, no presenta les complicacions d'aquesta. Així doncs, aquest tipus d'ecografia, permetrà millorar el procés de diagnòstic i estadificació dels pacients amb sospita de càncer de pulmó.

 

El càncer de pulmó és un dels càncers amb major mortalitat i pitjor pronòstic, i un cop detectat, els índex de supervivència són molt desesperançadors. És responsable de la primera causa de mort per càncer, entre els homes i gairebé, entre les dones. El càncer de pulmó sovint no respon tan bé a la quimioteràpia ni a la radioteràpia, com altres procesos neoplàsics, sinó que el tractament que ha demostrat més efectivitat és la cirurgia. La possibilitat d'aquest tractament quirúrgic depèn de la no extensió de la malaltia a altres òrgans veïns, per tant, la clau és afinar amb aquest estudi d'extensió.

 

L'USEB radial que s'acaba d'instal·lar a l'Hospital del Mar és molt polivalent. Es basa en un sistema de microsondes ecogràfiques. S'introdueix una càmera a través de la vía aèrea fins als bronquis (broncoscopi). Aquesta càmera duu un canal de treball per on poder passar fins instruments, administrar fàrmacs anestèsics locals o, en el nostre cas, passar-hi les sondes ecogràfiques. És el primer que hi ha a Catalunya i el segon instal·lat a l'Estat espanyol.

 

Realitzar una ecografia com l'USEB radial, ens permet estudiar l'extensió del càncer de pulmó a la part del tòrax entre els dos pulmons. Permet localitzar ganglis en aquesta zona i realitzar una punció sota control ecogràfic per estudiar les cèl·lules. Així es pot establir en quina fase es troba el càncer de pulmó i es pot decidir el tractament més adequat a cada cas. A més l'USEB radial, es pot realitzar amb sedació conscient i és innòcua.

 

Sense l'USEB radial, es pot fer punció a cegues d'aquests ganglis que té un baix rendiment diagnòstic, o bé s'ha de sotmetre el malalt a una exploració quirúrgica del mediastí, anomenada mediastinoscòpia. La mediastinoscòpia consisteix en introduir una petita càmera, quirúrgicament, a l'interior del tòrax, per tal de visualitzar l'espai que hi ha entre els dos pulmons. Aquesta prova implica uns riscos a tenir en compte: requereix ingrés hospitalari, anestèsia general i no està exempta de morbiditat, per tant, no és aplicable a tots els malalts. Els pacients han d'estar en unes condicions determinades que no sempre es donen, degut a la pròpia malaltia o a causa d'altres malalties que deterioren la funció respiratòria. Cal recordar que més del 80% dels càncers de pulmó estan relacionats directament amb el fum del tabac i malalts que pateixen un càncer de pulmó, en moltes ocasions, ja patien prèviament malalties també relacionades amb el tabac com l'MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica). Per contra, la ultrasonografia endobronquial radial es pot realitzar amb sedació conscient i és innòcua.

 

L'ecografia endobronquial i el diagnòstic d'altres procesos pulmonars

L'USEB radial també és útil en l'estudi del nòdul pulmonar solitari (NPS) o perifèric. Aquesta nova tècnica és de gran utilitat per localitzar lesions nodulars perifèriques, i incrementa el rendiment de la broncoscòpia en aquest procés. Fins ara, la broncoscòpia tenia una utilitat limitada doncs tenia una eficàcia al voltant del 30% i amb la incorporació de la fluoroscòpia el rendiment diagnòstic s'ha incrementat fins al 50%. La utilització de l'USEB radial suposa un augment de l'eficàcia del diagnòstic al voltant del 80%. Prèviament a la realització d'aquesta nova tècnica, una altra possibilitat en l'estudi del NPS és la punció transtoràcica controlada per TAC, que té bons resultats però amb riscos associats no menyspreables.

 

L'USEB radial també té altres aplicacions, com l'estudi de lesions del mediastí no tumorals: tuberculosi, sarcoïdosi… L'USEB permetrà millorar el procés de diagnòstic i estadificació dels pacients amb sospita de càncer de pulmó, estalviant així exploracions més molestes i alhora contribuirà a disminuir l'interval entre la consulta, el diagnòstic i el tractament.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat