Notícies

22 de novembre de 2011 - Notes de Premsa

Nou fòrum per a la col·laboració entre la recerca bàsica i la resolució de les necessitats clíniques en càncer

Nou fòrum per a la col·laboració entre la recerca bàsica i la resolució de les necessitats clíniques en càncer

Com pot la ciència escurçar la distància entre el coneixement bàsic i les necessitats clíniques no satisfetes? Quina és la forma més efectiva d'aconseguir aquest objectiu? La trobada "From fundamental research to medical unmet needs", que se celebrarà el proper dimecres, novembre 23, 2011 a la tarda, a les instal·lacions del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), reunirà a científics i grups de recerca del Hospital del Mar i IMIM i del Centre de Regulació Genòmica (CRG), i de les empreses del sector.

A través de presentacions per part dels ponents (11), els participants i assistents tractaran d'identificar malalties en les quals el coneixement científic bàsic i el clínic poden col•laborar en la recerca de noves estratègies terapèutiques. D'aquesta manera, un cop detectades les àrees de sinèrgia, la intenció és col•laborar en projectes d'investigació relacionats amb necessitats clíniques reals, que només poden abordar-se des de la perspectiva de la investigació científica bàsica d'alt nivell.

Un exemple del tipus de relacions que la trobada pretén fomentar és l'acord signat fa aproximadament un any entre Roche, l'Hospital del Mar i el CRG per investigar el càncer de mama triple negatiu, amb l'objectiu d'identificar noves dianes terapèutiques i biomarcadors sensibles a la quimioteràpia.

La importància d'aquest tipus d'aliances resideix en la unió d'indústria biosanitària i investigadors clínics i científics amb l'objectiu últim de millorar la qualitat de vida dels ciutadans. És per això un clar exponent del paper que el sector biomèdic juga com a motor d'un nou model econòmic i com a generador de riquesa i dinamitzador del context econòmic actual.

A causa de la bona acollida de la iniciativa per part dels professionals d'aquestes àrees, es preveu organitzar una segona edició de la trobada en un futur pròxim. Entre les dues sessions es preveu una participació de més de 20 investigadors.

Sobre els ponents

• Joan Albanell: Cap del servei d'oncologia i director del programa de recerca en càncer Hospital del Mar i IMIM
• Montserrat ANDREU: Cap de secció del servei de digestologia i coordinadora del grup de recerca de consell genètic i càncer colorectal Hospital del Mar i IMIM
• Esther BARREIRO: Metgessa-adjunta del servei de pneumologia i coordinadora del grup de recerca sobre mecanismes moleculars de predisposició al càncer de pulmó, Hospital del Mar i IMIM 
• Carles BESSES: Cap del servei d‘hematologia i coordinador del grup de recerca clínica aplicada en neoplàsies hematològiques, Hospital del Mar i IMIM 
• Blanca ESPINET: Biòloga-adjunta del servei de citogenètica i membre del grup de recerca translacional en neoplàsies hematològiques, Hospital del Mar i IMIM 
• Thomas GRAF: Coordinador del programa de recerca Diferenciació i Càncer, Centre de Regulació Genòmica 
• Bill KEYES: Cap del grup de recerca Càncer i Senescència, Centre de Regulació Genòmica 
• Luis SERRANO: director del CRG i cap del grup de recerca Disseny de Sistemes Biològics, Centre de Regulació Genòmica 
• Francesc SOLÉ: Cap de secció de citogenètica i membre del grup de recerca translacional en neoplàsies hematològiques Hospital del Mar i MIM 
• Gian Gaetano TARTAGLIA: Cap del grup de recerca Funció Gènica i Evolució, Centre de Regulació Genòmica 
• Juan VALCÁRCEL: Cap del grup de recerca Regulació del Processament Alternatiu de Precursors de l'ARN, Centre de Regulació Genòmica 

Sobre la trobada 
Lloc: Sala Marie Curie (accés per pati interior), Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) 
Direcció: Dr Aiguader, 88, 08003 Barcelona 
Horari: 15 - 18 h 
Més informació: www.crg.eu/HdM_CRG_workshop Blanka Wysocka (blanka.wysocka@crg.eu)

Sobre l'Hospital del Mar i el seu programa de recerca en càncer

L'Hospital del Mar és un hospital general, universitari, actiu, amb activitat investigadora desenvolupada a l’IMIM (Institut de Recerca de l‘Hospital del Mar). Té una de les produccions científiques més rellevants del país, i duu a terme projectes que acosten la ciència a l'aplicació diària en la salut de les persones. En aquest sentit, desenvolupa un programa de recerca sobre el càncer que pretén contribuir a millorar la prevenció i el diagnòstic de la malaltia, a incrementar les taxes de curació i la qualitat de vida. Desenvolupa una investigació pionera en àmbits com la detecció de marcadors de resposta al tractament, i té com a objectiu optimitzar els tractaments des de l'inici, evitant així les teràpies ineficaces amb múltiples efectes secundaris, avançant cada dia més cap als tractaments anomenats "a la carta", que comporten una medicina personalitzada d'alta qualitat tècnica i humana.

El programa de recerca sobre el càncer està format per 15 grups que es classifiquen en tres grans àmbits: Recerca bàsica, preclínica i l'orientada a la malaltia.

Sobre el CRG

El CRG és un institut internacional d'investigació biomèdica d'excel•lència, la missió del qual és descobrir i fer avançar el coneixement en benefici de la societat, la salut pública i la prosperitat econòmica.

El CRG creu que la medicina del futur depèn de la ciència innovadora actual. Això requereix un equip científic interdisciplinari centrat en la comprensió de la complexitat de la vida, des del genoma a la cèl•lula, fins a un organisme complet i la seva interacció amb l'entorn, que ofereix una visió integradora de les malalties genètiques.

La combinació entre el 'know how' de científics de primera procedents de tot el món i la disponibilitat d'equips d'avantguarda, fan del CRG un centre únic amb una producció científica d'alt nivell en el context internacional i els millors serveis cientificotècnics per la investigació.

Un dels eixos vertebradors de l'activitat del CRG és el seu compromís amb la transferència de tecnologia i el retorn del coneixement a la societat. Per això, disposa d'una oficina de transferència de tecnologia i un equip de professionals amb experiència en el negoci biotecnològic i farmacèutic. Aquesta oficina gestiona la propietat intel•lectual generada a l'institut i articula el seu traspàs a les empreses del sector en forma de patents i llicències que possibiliten el desenvolupament de productes i serveis innovadors. L'esperit de col•laboració inherent al centre, fomenta la relació amb les empreses i el sector mèdic, i potencia el creixement econòmic del sector biomèdic a Catalunya.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat