Notícies

27 d'octubre de 2011 - Notes de Premsa

El 50% de la cirurgia de tumors de pàncrees i fetge es fa per laparoscòpia a l'Hospital del Mar

El 50% de la cirurgia de tumors de pàncrees i fetge es fa per laparoscòpia a l'Hospital del Mar

L’abordatge laparoscòpic d’intervencions complexes és cada cop una realitat més quotidiana. Abans, es comptaven per casos únics i el tipus d’intervenció es qualificava de “poca complexitat” i en el cas de l’abdomen es limitava, fins fa pocs anys, gairebé, a la cirurgia de la vesícula biliar. En l’actualitat, cada vegada es fan més abordatges laparoscòpics de cirurgies de major dificultat “tècnica” com la cirurgia hepàtica i pancreàtica, les últimes en incorporar-se a la llista.

El nombre de centres que fan cirurgia laparoscòpica de pàncrees i fetge és molt reduït. Molts pocs centres superen la desena de casos realitzats i, per tant, encara menys reuneixen una consolidada experiència que els hi permeti oferir als usuaris la laparoscòpia com a tècnica d’elecció.

L’Hospital del Mar és un d’aquests centres en els quals la cirurgia de pàncrees i fetge es fa per laparoscòpia com a abordatge de primera elecció, és a dir, només es recorre a la cirurgia “oberta” si el cas no ho permet. “Aquest abordatge quirúrgic permet fins i tot fer simultàniament intervencions en diverses vísceres -per exemple fetge i ronyó- i evitar al malalt cicatrius d’enorme extensió i, en conseqüència, postoperatoris llargs. També permet plantejar cirurgies en pacients cada vegada més complexos, més delicats o de més edat, doncs la recuperació post-quirúrgica és més ràpida”, explica el Dr. Ignasi Poves, director del curs i cirurgià de la Unitat de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica de l’Hospital del Mar. L’àmplia i contrastada experiència d’aquest centre el posiciona com a referent per a la formació de cirurgians en l’ús d’aquesta tècnica. En definitiva, el primer curs de cirurgia hepato-bilio-pancreàtica laparoscòpica respon a una necessitat de perfeccionament per part dels cirurgians i no ha fet res més que donar resposta a una creixent demanda per part d’aquests professionals per apropar-se a la tècnica, com indiquen el centenar de participants de moltes diferents procedències, i per fer-ho de la mà dels especialistes de l’Hospital del Mar de reconeguda experiència. Aquests experts conduiran el curs a través de casos de cirurgia en temps real.

De tècnica sofisticada per a casos escollits a cirurgia de rutina

Les intervencions de fetge i pàncrees sempre han suposat un gran repte pels cirurgians. Aquestes intervencions es qualifiquen de complexes, per la localització de l’òrgan i per les seves característiques. Són cirurgies que precisen de grans incisions, gran manipulació de vísceres de la cavitat abdominal per accedir a l’òrgan sobre el que cal intervenir, per exemple el pàncrees que queda darrera d’intestins i estómac i, a més, una dificultat a causa de les hemorràgies, per exemple és el cas del fetge. Per aquest motiu, malgrat la seva dificultat tècnica, realitzar una intervenció hepàtica oberta o per laparoscòpia canvia radicalment l’escenari. “Fer aquestes intervencions per via laparoscòpica implica, una millor i més ràpida recuperació, menys complicacions, menys dies d’ingrés i, estèticament, una cicatriu molt més petita. Queda clar que tot són avantatges si es compara amb una cirurgia oberta, però cal experiència i disposar d’una refinada tècnica”, explica el Dr. Poves. Així ho van entendre els cirurgians de l’Hospital del Mar i han treballat perquè la laparoscòpia sigui l’abordatge d’elecció per a aquestes cirurgies en aquest centre. Actualment, a l’Hospital del Mar, “el 90% de les cirurgies per tumoracions de cos i cua de pàncrees es fan per via laparoscòpica i el 50% de les cirurgies hepàtiques, també. Aquesta xifra va en augment any rere any i, calculem que en uns 5 anys prop del 80% de les cirurgies hepàtiques es faran per laparoscòpia, i més de la meitat dels casos de pàncrees, també”, concreta el Dr. Poves. Fruit de la voluntat de transmetre aquesta experiència, neix l’organització d’aquest curs, que tindrà lloc el propers dies 27 i 28 d’octubre.

L’Hospital del Mar ha patentat un bisturí que evita les hemorràgies en la cirurgia hepàtica

A l’experiència dels especialistes de l’Hospital del Mar s’hi afegeix l’ús d’innovadors instruments quirúrgics que també han permès una gran evolució de la cirurgia hepàtica. A finals de l’any 2009 s’enunciava un innovador instrument en fase d’assaig clínic amb excel·lents resultats i que reduïa dràsticament les hemorràgies d’aquest tipus de cirurgia, escurçant els dies d’ingrés i reduint costos gràcies a la simplificació de l’ús d’instrumental quirúrgic. Aquest bisturí ja disposa de patent nacional i internacional i l’assaig de seguretat ha finalitzat. Els prototips d’aquesta eina quirúrgica assistida per radiofreqüència han estat acceptats per part de l’Agència Espanyola del Medicament i actualment estan pendents de comercialització. A banda d’aquest bisturí, anomenat Coolinside per a les reseccions hepàtiques en cirurgies obertes, aquest mateix equip està desenvolupant el mateix instrument per a ús laparoscòpic i així també s’explicarà al curs. “Tot plegat va permetre que l’any passat l’Hospital del Mar fos pioner en la realització d’una resecció hepàtica de tot el lòbul hepàtic dret per via laparoscòpica, amb excel·lents resultats” , explica el Dr. Luís Grande, Cap de Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu. “Si fins ara aquesta eina ha demostrat tantes avantatges en cirurgia oberta, quan les sumem a les avantatges pròpies de la laparoscòpia, possiblement ens trobarem davant d’una nova etapa de la cirurgia hepàtica”, explica el Dr. Fernando Burdío, investigador principal de l’estudi i artífex de Coolinside. I així també ho constata el Dr. Grande, que afegeix “aquesta i altres investigacions, així com l’expertesa dels nostres cirurgians, ens permet innovar i anar sempre una mica més lluny en les nostres possibilitats, sempre en benefici del pacient”.

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat