Notícies

17 d'octubre de 2011 - Informació general

Dia Mundial contra el Dolor

Dia Mundial contra el Dolor

Fa 1 any es va iniciar la campanya de l'"Any Global contra el Dolor Agut" promoguda per la International Association for the Study of Pain. Un dels objectius d'aquesta campanya es centra en realitzar intervencions sobre els professionals sanitaris, ja que s'ha observat una manca de correlació entre els coneixements actuals sobre el tractament del dolor agut i el que s'aplica en la pràctica diària. La Comissió per a l'Avaluació i Tractament del Dolor (CATD) del PSMAR es va adherir a la campanya i ha promogut  una sèrie d'iniciatives en l'àrea d'Urgències i en el del dolor postoperatori.

Dolor a Urgències:
Durant una setmana el Servei d'Urgències va realitzar un estudi transversal per conèixer la prevalença de dolor en els pacients atesos en aquesta àrea, independentment del motiu de consulta. 

La prevalença de dolor va ser del 75,0% (80,1% en dones i 70,2% el homes). Els percentatges segons l'àrea d'atenció van ser: mèdica (61,8%), COT (94,1%), quirúrgica (82,9%). Dels pacients que no van necessitar ingrés, en un 75,8% es va pautar analgèsia a l'alta o es va modificar el tractament previ, predominantment AINE (69,4%) i paracetamol (55,2%) i en menor mesura opioides febles (13, 1%).

Dolor Postoperatori: 
Des que l'any 2003 es va posar en funcionament un "Programa de Gestió del Dolor Postoperatori" (PGDPO), els indicadors d'aquest programa han mostrat una millora més lenta del que s'esperava. Per aquest motiu la Comissió per l'Avaluació i Tractament del Dolor i el Servei d'Epidemiologia i Avaluació van proposar realitzar una anàlisi qualitativa del funcionament del "Programa de gestió del Dolor Postoperatori" amb l'objectiu d'identificar mesures que permetin millorar la gestió del dolor postoperatori. 

Per això es van utilitzar tècniques orientades a la generació i priorització d'idees en grups de treball (Brainstorming). L'estudi es va centrar en dos processos: artroplàstia de genoll i via clínica de la cirurgia de còlon. Els grups van estar formats per 11 i 9 professionals implicats en aquests processos (metges, infermeres, auxiliars, etc) respectivament. En total van sorgir 29 idees en el grup d'artroplàstia de genoll i 25 idees en el de cirurgia de còlon. A partir d'elles s'està redactant un document amb recomanacions en tres àrees: informació al pacient, avaluació del dolor/coordinació de l'equip de treball i protocols de tractament.

Les conclusions d'ambdós projectes facilitaran un major coneixement de la situació i gestió del dolor agut al PSMAR i es podran implantar mesures qualitatives que millorin l'atenció i el tractament del dolor.

La CATD es dedica, des de la seva creació el 2004, a la millora del tractament del dolor en els hospitals del PSMAR. Amb la campanya "Anticipa't al Dolor" ja  es treballa des de fa temps en la promoció de la formació i la bona praxi en el maneig del dolor.

 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat