Notícies

10 de juny de 2011 - Notes de Premsa

Un test genòmic pioner reorienta el tractament quimioteràpic del càncer de mama

Un test genòmic pioner reorienta el tractament quimioteràpic del càncer de mama

Estudi TransGEICAM 2010-01

El Grupo Español de Investigación en Cáncer de Mama (GEICAM) ha portat a terme l’estudi TransGEICAM 2010-01, pioner a Europa, per validar l’ impacte clínic d’aquets test, anomenat Oncotype DX, i en el que es constata que la genòmica específica de cada tumor permet reorientar el tractament en pràcticament un terç de les pacients.

Aquest test orienta l’especialista en la decisió d’afegir o no quimioteràpia al tractament amb teràpia hormonal de les pacients afectades de càncer de mama en estadi precoç, prediu la magnitud del benefici de la quimioteràpia i en valora el risc real de recaiguda.

Aquest estudi multicèntric, que ha estat realitzat per GEICAM en 7 hospitals, ha estat liderat pel Dr. Joan Albanell, Cap de Servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar i Director del programa de recerca en càncer de l’IMIM, Institut de recerca de l’Hospital del Mar. Els investigadors han analitzat l'impacte d’un test genòmic que orienta a l’oncòleg en la idoneïtat de sotmetre a hormonoteràpia i quimioteràpia o només hormonoteràpia, a les pacients diagnosticades de càncer de mama amb receptors d'estrogen positiu, HER2 negatiu i ganglis negatius. Aquest estudi es el primer realitzat de manera prospectiva, que determina un canvi en la decisió terapèutica en base a la genòmica del propi tumor de cada pacient. El test, anomenat Oncotype DX, prediu la magnitud del benefici de la quimioteràpia en aquests tumors de mama i en valora el risc real de recaiguda, “penso que ens trobem davant d’un test de gran valor històric donat que és el primer que incorpora l’anàlisi simultani de múltiples gens del càncer i està validat a partir d’assajos clínics importants”, comenta el Dr. Joan Albanell.

Els resultats de la investigació, publicada avui a la revista Annals of Oncology, referent europea en càncer, revelen que el test Oncotype DX modifica la recomanació d’administrar o no quimioteràpia en aproximadament una tercera part de les pacients de l’estudi. És important, explica el Dr. Albanell ”evitar la quimioteràpia en aquelles dones en les quals el benefici previst és mínim o inexistent, tant per la toxicitat i els efectes associats a la quimioteràpia, inacceptables si aquesta no és necessària, com pel propi cost del tractament”. A més, aquest test s'erigeix com un pas endavant important cap a la teràpia cada cop més personalitzada i reforça la confiança del metge en la seva prescripció, doncs permet identificar algunes dones en les quals amb els factors pronòstics tradicionals no es considerava l’ús de quimioteràpia, però en les que el test indica un major risc de recaiguda i un benefici de la quimioteràpia.

Un test molt esperat: 21 gens al servei de pacients i especialistes

L’Oncotype DX ja ha estat sol·licitat per 10.000 especialistes de 55 països i d’ell ja se n’han beneficiat més de 175.000 pacients. Es tracta del primer test multigènic en el cas del càncer de mama, a ser recomanat per les guies americanes (American Society of Clinical Oncology i National Comprehensive Cancer Network). Aquest test suposa el primer pas ferm cap a l’oncologia personalitzada utilitzant plataformes genòmiques, doncs a les característiques pròpies del tumor, s’hi incorpora la combinació de 21 gens del mateix.

L’impacte clínic de l’Oncotype DX ja ha estat evaluat als Estats Units, però per a fer extensius aquests resultats a a pacients d’altres poblacions, ha estat necessari fer estudis a altres països. Degut a això, el present estudi, es va dissenyar per corroborar les millores que el test ofereix en el tractament de les pacients a Europa. Concretament l’Estat espanyol ha estat el primer país europeu en validar l’¡mpacte clínic d’aquest test i ara s’iniciaran estudis a altres països del continent.

Quimioteràpia: si o no?

Les pacients afectades de càncer de mama amb receptors d'estrogen positiu, HER2 negatiu i ganglis negatius es classifiquen, segons el seu risc de recidiva, en baix risc, risc mitjà o alt risc, i ho fan en funció de paràmetres propis del tumor. En base a aquest risc, i a característiques pròpies de la pacient, els oncòlegs han de decidir l’administració o no de quimioteràpia, aquesta decisió és molt complexa. Per prendre la decisió aquest test incorpora l’anàlisi de les característiques genètiques del tumor, i per tant permet afinar molt més en el risc de recidiva tumoral. “No es tracta d’un test que s’hagi de fer a totes les malaltes amb càncer de mama”, puntualitza el Dr. Albanell, “doncs les pacients del subtipus de tumor en què aquest test és útil suposen un 10-20% de totes les pacients amb càncer de mama d’un hospital com el nostre. Només es recomana fer el test en aquelles en les que ja es preveu dificultat en la presa de la decisió.”

La investigació, que ha inclòs 107 pacients, s'ha centrat, doncs, en comparar les recomanacions terapèutiques que oferia la metodologia estàndard amb les que ofereix el test Oncotype DX. Els especialistes plantejaven la seva recomanació terapèutica per a les pacients amb tota la informació clínica i patològica estàndard i després es realitzava el test Oncotype. Amb els resultats d’aquests test , l'oncòleg podia comprovar si un cop conegut el risc real de la pacient faria la mateixa recomanació terapèutica que havia fet inicialment o si canviaria la seva decisió. “L’Oncotype pot complementar molt bé, però mai substituir les valoracions clíniques i patològiques tradicionals i ajuda a prendre una decisió consensuada amb la pacient”, concreta el Dr. Albanell. A més, els resultats van ser similars als que es van obtenir als Estats Units: “aproximadament en un terç de les dones hi havia un canvi de decisió terapèutica”, explica el Dr. Albanell, en un 20% de casos en què s’havia recomanat quimioteràpia el test va determinar que no era necessària i en un 10% de casos que s’havia determinat que no era necessària, el test n’aconsellava la utilització. S'aprecia doncs una tendència a eliminar la quimioteràpia en els casos de pacients amb risc baix o intermedi. Si tenim també en compte altres factors estàndards com els receptors de progesterona, la proliferació o el grau tumoral, podem seleccionar encara més aquelles poblacions de pacients on la possibilitat de canvi terapèutic pot arribar al 70%.

GEICAM

GEICAM (Grupo Español de Investigación en Càncer de Mama) és el grup cooperatiu líder en investigació en càncer de mama a Espanya, i compta en l'actualitat amb un reconegut prestigi tant nacional com internacional. Actualment està constituït per 660 experts, que treballen en 176 hospitals de tot l’Estat espanyol. Entre els seus principals objectius hi ha promoure la recerca, tant clínica com a bàsica, la formació mèdica continuada, i la divulgació per facilitar la informació a les afectades sobre els tractaments i els seus efectes secundaris, i així promoure la seva participació en assaigs clínics. Fins al moment GEICAM ha realitzat 76 estudis en els quals han participat 42.000 pacients.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat