Notícies

2 de juny de 2011 - Notes de Premsa

L’equip d’infermeria de Nefrologia de l’Hospital del Mar dóna un pas endavant cap a l’excel·lència en la pràctica clínica

L’equip d’infermeria de Nefrologia de l’Hospital del Mar dóna un pas endavant cap a l’excel·lència en la pràctica clínica

En el marc del XIX Seminari Espanyol de l’EDTNA/ERCA

L’equip d’infermeria del Servei de Nefrologia del Parc de Salut Mar organitza el XIX Seminari Espanyol de l’EDTNA/ERCA (Associació Europea d’Infermeria de Diàlisi i Trasplantament / Associació Europea de Cures Renals), centrat en la Seguretat del Pacient. L’edició d’enguany del seminari, que comença avui mateix, tindrà lloc a l’Hospital del Mar i finalitzarà el proper dissabte dia 4 de Juny.

La trobada suposa un pas cap a l’excel·lència professional i compta amb el suport de la Societat Catalana i Espanyola d’Infermeria Nefrològica.

La seguretat del pacient és una de les dimensions més valorades de la qualitat assistencial i una de les prioritats del Sistema Sanitari. L’equip d’infermeria del Servei de Nefrologia aposta per donar un pas endavant en la implantació de cures segures. Entre els temes clau del Seminari, es treballarà sobre l’educació, l’organització, la comunicació i el treball en equip per millorar la seguretat. “És fonamental analitzar les causes de les incidències que es donen en un hospital. Tenim eines importants de la indústria com ara el mètode Ishikawa, que ens ajuden a analitzar els incidents i activar sistemes de seguretat per tal d’evitar-los, és per això que hi haurà una Sessió interactiva, en la qual els assistents podran aplicar aquesta metodologia a casos reals”, explica Ernestina Junyent, Supervisora de diàlisi i vice-presidenta del Comitè organitzador del Seminari. “El canvi real és tenir un mapa de riscos que ens permeti instaurar mesures de seguretat per evitar-los. La declaració d’efectes adversos és bàsica per a prendre mesures correctives ”, afegeix Núria Pujolar, Cap d’Àrea d’Infermeria de l’Hospital del Mar i Presidenta del Comitè local del Seminari.

Un punt clau d’aquest Seminari és reconèixer al pacient com a membre actiu de l’equip de salut i el paper que tenen les Associacions de pacients actualment. Els pacients han de ser co-responsables de les decisions en el seu tractament; s’han de respectar els valors i l’autonomia del pacient informat.

Entre els objectius de l’Associació Europea d’Infermeria de Diàlisi i Trasplantament i l’Associació Europea de Cures Renals (EDTNA/ERCA) hi destaca el de promoure la investigació, l’educació contínua entre els professionals de nefrologia, actualitzar nous estàndards de treball i conscienciar de les implicacions socials, ètiques i culturals en el treball diari. Així mateix, s’elaboren guies de pràctica clínica, com ara la que han portat a terme les infermeres de Nefrologia, amb motiu d’aquest Seminari: ”Fármacos de uso habitual en terapia renal substitutiva: Guía de práctica clínica”. En aquesta guia s’incideix en l’administració segura de medicaments. Aquest projecte ha estat liderat per Tai-Mooi Ho Wong, infermera de Nefrologia, i la farmacèutica Mónica Marin de l’Hospital del Mar i s’ha comptat amb la col·laboració de revisors, nefròlegs, farmacèutics i el suport del Dr. Julio Pascual, cap del Servei de Nefrologia.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat