Notícies

22 de novembre de 2005 - Notes de Premsa

Un baix nivell de colesterol augmenta el risc de mortalitat desprès d'una hemorràgia cerebral.

El nivell baix de colesterol i triglicèrids és un indicador útil per establir el pronòstic d'una l'hemorràgia cerebral

Un estudi realitzat a l'Hospital del Mar mostra la relació entre els nivells de lípids a la sang i la mortalitat en els pacients que han patit una hemorràgia cerebral espontània. Aquesta investigació, publicada al Neurology, ha estat realitzada per un equip del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar, dirigit pel Dr. Roquer.

La importància d'aquest estudi recau en l'alta incidència d'ictus (hemorràgies i embòlies cerebrals) a la nostra societat (200/100.000 habitants/any), sent la primera causa de mort en la dona i segona en l'home.

 

L'estudi s'ha realitzat a partir d'una mostra de 184 pacients que havien patit una hemorràgia cerebral per primera vegada. Els autors van relacionar els nivells de concentració de colesterol i triglicèrids amb la mort hospitalària utilitzant variables com l'edat, la severitat clínica, l'hemorràgia, l'extensió intraventricular, la glucèmia, els nivells d'albúmina a la sang, entre d'altres. Però només van analitzar els valors referents als nivells de colesterol i triglicèrids.

 

Segons l'estudi, els nivells baixos de colesterol i triglicèrids obtinguts durant les primeres hores després d'una hemorràgia cerebral són indicadors independents de la mortalitat intrahospitalària en pacients amb hemorràgia cerebral espontània, és a dir, indicadors independents de l'edat, independents de l'estat nutricional, independent de l'estrès post-hemorragia,etc... D'aquesta manera, s'ha descrit un baix nivell de colesterol com a factor predisposant pel desenvolupament d'una hemorràgia cerebral.

 

Tot i que és cert que nivells elevats de lípids (colesterol i triglicèrids) es considera un factor de risc per a les malalties de les artèries coronàries, el paper d'aquests nivells de colesterol i de triglicèrids com a factor de risc d'un ictus no està del tot clar i sembla diferent en les infart cerebral que en les hemorràgies cerebrals. Segons els investigadors, l'impacte exacte d'aquests resultats és difícil d'explicar. Però no descarten la possibilitat de què els baixos nivells de colesterol podrien actuar com a marcadors biològics d'hemorràgia cerebral de mal pronòstic.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat