Notícies

10 de novembre de 2005 - Notes de Premsa

Dolor: la cinquena constant vital a valorar en un centre sanitari

Una millora del 10% en la informació que reben els pacients sobre el dolor postoperatori i un seguiment dels protocols d'analgèsia del 94% són alguns dels resultats del Programa de Gestió del dolor postoperatori de l'Hospital del Mar.

Amb motiu del dia del dolor, l'Hospital del Mar destaca la importància de posar tots els mitjans disponibles per a disminuir el dolor entre els pacients ingressats en un centre sanitari. Per tal d'acomplir aquest objectiu l'any passat va impulsar la creació de la "Comissió d'Avaluació i Tractament del Dolor" (CATD) de manera integrada, a tots els centres de l'IMAS (Hospital del Mar, Hospital de l'Esperança i altres).

"El dolor millor tolerat és el que tenen els altres"

                       JJ Bonica

 

Barcelona, 10 de novembre de 2005.– Amb motiu del dia del dolor, l'Hospital del Mar destaca la importància de posar tots els mitjans disponibles per a disminuir el dolor entre els pacients ingressats en un centre sanitari. Per tal d'acomplir aquest objectiu l'any passat va impulsar la creació de la "Comissió d'Avaluació i Tractament del Dolor" (CATD) de manera integrada, a tots els centres de l'IMAS (Hospital del Mar, Hospital de l'Esperança i altres).

 

Aquesta Comissió té el seu inici en un Programa de gestió del dolor postoperatori, multidisciplinar. Els resultats d'aquest programa, d'inici l'any 2003, han estat recentment presentats en el 23è Congrés de la Sociedad Espanyola de Calidad Asistencial. Els resultats destaquen una millora del 10% en relació a la informació prèvia que té el pacient sobre el dolor postoperatori, un seguiment del 94% dels protocols establerts per a l'analgèsia, molt superior als índexs de referència existents i una participació del pacient en relació a l'avaluació del seu propi dolor mitjançant escales d'intensitat del dolor.

 

En el cas de la valoració del dolor, en tots els camps hospitalaris, no estan ben definits els indicadors de qualitat de la mateixa manera que ho estan en altres àrees, amb aquest propòsit i amb un àmbit d'actuació molt més ampli que les unitats del dolor i que el propi Programa de gestió Postoperatori, va sorgir la "Comissió d'Avaluació i Tractament del Dolor" (CATD), per tal d'iniciar l'establiment de protocols de tractament del dolor en àrees no quirúrgiques.

 

El dolor és un patiment innecessari, d'alta prevalença, que pot prevenir-se, controlar-se o alleugerir-se, en la majoria de casos. Tot i disposar d'eines que permeten controlar-lo, són nombrosos els estudis que demostren el mal control del dolor en el nostre entorn. La mala salut i l'existència de trastorns crònics tenen conseqüències en el desenvolupament normal de les persones en la seva vida quotidiana. Un 36,6% de les dones declara tenir dolors i malestars, percentatge que és inferior en els homes.

 

Segons l'Enquesta de Salut 2002 a Catalunya que realitza l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB): "L'existència de trastorns crònics és un indicador de salut percebuda. Així, un 59,2% dels homes i un 71,4% de les dones de Barcelona declaren tenir algun trastorn crònic. Entre els trastorns crònics declarats amb més freqüència destaquen, en les dones: el mal d'esquena lumbar i cervical, l'artrosi i el reumatisme, la mala circulació, les varices i la migranya, i en els homes: el mal d'esquena lumbar i cervical, la hipertensió, l'artrosi i el reumatisme". És clar que de tots els trastorns declarats els que provoquen més queixa són els relacionats amb el dolor.

 

L'abordatge i el tractament del dolor és una prioritat social i sanitària i així ho recull el Pla de Salut de Catalunya 1999-2001, el qual proposa la creació de comitès de dolor interdisciplinaris. Aprofitant l'experiència de la Comissió del Dolor de l'Hospital de l'Esperança, la Direcció d'Infermeria i la Direcció Mèdica de l'IMAS varen proposar la creació d'una única comissió del dolor per a tots els centres de l'IMAS (Hospital del Mar i Hospital de l'Esperança,…), constituïda per metges i infermeres de diferents àrees i serveis.

 

La Comissió d'Avaluació i Tractament del Dolor (CATD) té com un dels seus objectius conèixer com s'avalua i es tracta el dolor en tots els centres de l'IMAS, actualment. Per aquest motiu, l'any 2004, i amb l'assessorament del Servei d'Avaluació i Epidemiologia Clínica, es va confeccionar un qüestionari que sota el títol "Coneixement de l'abordatge del dolor a l'IMAS" pretenia conèixer els comportaments dels professionals sanitaris en relació amb els malalts que pateixen dolor.

 

Les recomanacions que fa la CATD són:

 

1. Mesurar i enregistrar el dolor com una constant més a la trajectòria clínica. El dolor s'hauria d'encloure com la cinquena constant, junt amb el pols, la tensió arterial, la temperatura i la freqüència respiratòria.

2. Afavorir una millor formació a tots els nivells de pre- i postgrau, instant a la formació continuada de tots els professionals sanitaris.

3. Elaboració i implementació de protocols adients a les necessitats assistencials de cada àrea.

4. Estimular els diferents serveis que treballen en l'elaboració d'informació escrita i la seva distribució als pacients.

5. Potenciar la CATD com instrument de bona praxis en aquesta disciplina i conferir-li un major grau de responsabilitat i poder executiu.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat