Notícies

25 d'octubre de 2010 - Notes de Premsa

Cardiòlegs de l'Hospital del Mar apliquen una tècnica pionera que millora substancialment el tractament de les arítmies

Cardiòlegs de l'Hospital del Mar apliquen una tècnica pionera que millora substancialment el tractament de les arítmies

Han realitzat una ablació d'una arítmia auricular mitjançant un baló de crioablació

La Secció d’Arítmies de l’Hospital del Mar ha realitzat amb èxit, aquesta setmana, i per primera vegada a Catalunya, la primera ablació d’una arítimia auricular mitjançant un baló de crioablació. Aquesta tècnica suposa una novetat respecte a la tècnica clàssica utilitzada per a solventar aquest problema, doncs utilitza fred (crioablació) i no calor (radiofreqüència). Això aporta clares avantatges pel pacient: més seguretat, millors resultats, menys possibilitat de lesions secundàries, reversibilitat durant la realització de la tècnica i, per últim però no menys important, menor temps quirúrgic i menor exposició a la radiació que s’utilitza per veure els catèters en temps real.

Les arítmies cardíaques es produeixen quan hi ha una conducció eléctrica anormal al cor. Això es tradueix a grosso modo en alteracions de la freqüència (el cor batega massa ràpid o massa lent) o en alteracions del ritme (irregular o salts). Algunes arítmies són benignes, lleus o fins i tot molt esporàdiques (palpitacions), però altres poden ser potencialment mortals, ja que poden acabar en una aturada cardíaca i una mort sobtada. Moltes de les arítmies són assimptomàtiques i poden predisposar a patir una embòlia, aquest és el cas de la ACxFA (Arítmia cardíaca per fibril·lació auricular). Aquest tipus d’arítmies són molt freqüents especialment entre la gent gran. Es calcula que, a partir dels 80 anys, el 10% de la població les pateix. A banda de la medicació oral, en els casos en què l’especialista ho recomana, cal fer una intervenció per “aturar” els impulsos elèctrics fora de control que produeixen aquesta arítmia, el que s’anomena ablació, especialment, en un subtipus d’aquestes arítmies anomenades Fibril·lació Auricular (FA) paroxística. Aquest subtipus suposa un 1-2% de la població de gent gran i no té un tractament mèdic convencional. Tots els pacients que pateixen aquest subtipus de FA, caracteritzat per ser una FA que remet espontàniament entre 48h i 7 dies i torna a aparèixer, es podrien beneficiar d’aquesta tècnica si estructuralment el cor no pateix anomalies (cavitats més grans del que és normal, etc.).

La tècnica clàssica que es realitza és per radiofreqüència, és a dir, “cremant” els circuits que emeten activitat elèctrica no efectiva pel batec però que interfereix amb aquest i provoca arítmies. Això es fa de manera bastant laboriosa però tot i que aquesta tècnica és molt freqüent i, per tant, els cardiòlegs tenen molta experiència, no està exempta de complicacions, i al mateix temps, la tècnica tradicional no pot resoldre entre el 15-30% de les arítmies bé perquè tornen a aparèixer al cap d’un temps o bé perquè fan una fallida i ja no s’aconsegueix l’èxit.

La tècnica que ha iniciat l’Hospital del Mar, aquesta setmana, amb èxit i que el posa al capdavant del tractament d’arítmies a Barcelona suposa un canvi important, doncs deixa d’utilitzar el calor-molt lesionant per l’organisme-, per “cremar” aquests canals de conducció anormal, mitjançant el fred.

“La nova tècnica consisteix a introduir un catèter fins a l’aurícula esquerra, inflar un baló i col·locar-lo tapant perfectament l’entrada a una de les quatre venes pulmonars”, explica el Dr. Julio Martí, responsable de la Secció d’arítmies i de la realització d’aquesta nova intervenció (vegeu imatge adjunta), “quan es comprova –per contrast- que no hi ha cap fuga del contrast injectat dins la vena cap a l’aurícula i, per tant, el cardiòleg s’assegura que el baló “sella” perfectament la desembocadura de la vena, s’omple de nitrogen líquid a 40ºC sota zero i es manté durant 5 minuts. Igual que passa quan agafem un glaçó amb la mà, el baló s’enganxa per efecte del propi fred a les parets de la vena, assegurant que tota la superfície de contacte rebi la crioablació. Això garanteix que no quedi cap porus per on pugui escapar l’impuls elèctric anormal generat en aquesta àrea de l’aurícula”, prossegueix el Dr. Martí. Passats els 5 minuts, la temperatura es normalitza i es reposiciona el baló a una altra vena. Aquesta operació es repeteix per les quatre venes pulmonars i els resultats són òptims.

Altres tipus diferents de crioablació s’utilitzen des de fa temps per altres patologies, però és la primera vegada que a Catalunya s’utilitza l’ablació, amb baló, de les venes pulmonars i a més crioablació per al tractament d’aquestes arítmies tan freqüents.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat