Notícies

5 d'octubre de 2005 - Notes de Premsa

Els problemes específics de la Rehabilitació de l'Ictus i la presentació de la Guia Clínica d'aquesta malaltia: protagonistes de les Jornades

El Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'IMAS, Hospital de l'Esperança organitza les Jornades de Rehabilitació de l'Hemiplegia.

L'accident Vascular cerebral afecta cada any a 200 de cada 100.000 habitants. Ens trobem davant de la primera causa de mort de la dona i segona de l'Home, i davant d'una patologia que encapçala la llista de causes de morbilitat.

Els propers dies 6, 7 i 8 d'Octubre, l'Hospital de l'Esperança, serà el marc per a les Jornades de Rehabilitació de l'hemiplegia. El Servei de Medicina Física i Rehabilitació organitza aquesta activitat. A més a més de compartir coneixements amb tots els professionals que intervenen en el programa rehabilitador en els diferents àmbits d'atenció del pacient hemiplègic vascular, els objectius específics del curs són, actualitzar els avenços, coneixements i novetats sobre el tractament de la fase aguda de l'hemiplegia, els mètodes d'avaluació, el programa rehabilitador multidisciplinar i la presentació de la Guia Clínica de l'Ictus 2005.

 

L'hemiplegia és una paràlisi de la meitat del cos, dreta o esquerra, que afecta a l'extremitat superior i inferior d'un mateix costat. Pot tenir diferents orígens, però aquestes jornades es centren en les hemiplegies d'origen vascular.

 

La Rehabilitació de l'Ictus i la seva importància

 

La Rehabilitació (RHB) és un procés, limitat en el temps i orientat per objectius, dirigit a permetre que persones discapacitades aconsegueixin un nivell funcional mental, físic i social òptim, proporcionant-los les eines per canviar la seva pròpia vida. La RHB del pacient amb ictus té com a objectiu fonamental tractar la discapacitat per aconseguir la màxima capacitat funcional possible en cada cas, facilitar la independència i la reintegració a l'entorn familiar, social i laboral.

 

La RHB d'un pacient amb ictus és un procés continuat en el qual la planificació d'objectius ha d'estar coordinada al llarg de les diferents fases i àmbits d'atenció, evitant fragmentar el programa RHB, tractar els pacients en àmbits no adequats o reiniciar tractaments innecessaris.

 

Un curs per mòduls

 

El curs estarà estructurat amb 5 mòduls. El primer mòdul emmarcarà l'hemiplegia en el context de l'accident vascular cerebral (AVC), els factors de risc, el tractament inicial en fase aguda de l'AVC, la Unitat d'Ictus i la Rehabilitació en aquesta primera fase. L'avaluació neurològica, les exploracions complementàries, les escales de valoració de la discapacitat i l'avaluació del pronòstic es tractaran en el segon mòdul.

 

En el tercer mòdul s'aprofundirà en el programa rehabilitador i la participació de diferents professionals: el propi metge rehabilitador, fisioterapeutes, logopedes, neuropsicòlegs, terapeutes ocupacionals, l'equip d'infermeria,…

 

L'Espasticitat és una alteració motora caracteritzada per un augment del to muscular. El tractament de l'espasticitat no pot considerar-se al marge de la resta del programa RHB i per tant tindrà el seu propi espai en el quart mòdul i, finalment, la Guia Clínica de l'Ictus 2005 es presentarà a l'últim mòdul que s'iniciarà dissabte amb el Pla director de la malaltia Vascular Cerebral.

 

Podeu trobar més informació consultant la web www.imasbcn.org

Podeu consultar-ne el programa en el següent link www.imasbcn.org/imas/hemiplegia05.pdf

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat