Notícies

28 de setembre de 2005 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar presenta el primer test neuropsicològic en llengua Catalana: El Test Barcelona

L'Hospital del Mar organitza un curs i una jornada: Curs"La exploració neuropsicològica modular" i III Neurofòrum-Demència, on diferents especialistes analitzen els transtorns de les emocions en casos de lesions cerebrals.

El curs tracta sobre actualitats en neurologia de la conducta i en neuropsicologia i es presentarà el Test Barcelona, mentre que el III Neurofòrum-Demència donarà una visió, des de les bases biològiques al tractament, dels transtorns psicològics i del comportament en les demències i en les lesions focals del cervell.

Els propers dies 29 i 30 de setembre es desenvoluparan a l'Hospital del Mar dos esdeveniments de marcada rellevància en l'àmbit neurològic, neuropsicològic, psiquiàtric i geriàtric. Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar organitza aquestes activitats.

 

El Dr. Jordi Peña-Casanova dirigeix, en la seva tercera edició, el III Neurofòrum-Demència i té com a objectiu actualitzar i aprofundir en els darrers avenços en el coneixement sobre els transtorns psicològics i del comportament en les demències i en les lesions focals del cervell.

 

Curs: "La exploració neuropsicològica modular"

 

El Curs

 

L'exploració Neuropsicològica Modular pretén oferir una visió sintètica i actualitzada dels problemes i mètodes de l'exploració neuropsicològica. Es tractaran els grans mètodes d'exploració, els principis d'interpretació, els tests d'screening o cribatge i la seva selecció, l'exploració del llenguatge i les aportacions del model del Programa integrat de l'Exploració Neuropsicològica (Test Barcelona). S'aportaran les dades de la població espanyola en un nou test de memòria i les limitacions d'aquests test neuropsicològics, així com l'efecte de la droga de síntesi "èxtasi" sobre les funcions cerebrals de persones joves. L'exploració neuropsicològica és complexa. Pretén definir l'estat cognitiu del pacient, diferenciant les capacitats neuropsicològiques preservades i les afectades. Aquest tipus d'exploració agrupa coneixements sobre neurologia de la conducta, neuropsicologia i la neuropsiquiatria. Cal tenir en compte que l'exploració neuropsicològica precisa d'una visió interdisciplinar. Cal relacionar els coneixements dels principis neurobiològics, anatòmics, de neuroimatge per a la correcta interpretació de les exploracions neuropsicològiques. L'avaluació neuropsicològica normalment es realitza en fases successives modulars, que es dirigeixen progressivament cap al reconeixement detallat dels transtorns del pacient. És a dir, a partir d'unes eines d'screening es selecciona quins instruments caldran i aquests s'organitzaran en bateries de tests fins arribar a l'exploració específica (idiogràfica) del pacient. En aquest curs també es mostraran els resultats de l'aplicació del Test Barcelona i la seva relació amb els descobriments d'autòpsies de pacients amb malaltia d'Alzheimer, així com una sèrie de casos clínics.

 

Materials diagnòstics: El Test Barcelona

 

En el context d'aquest curs es presenta com a novetat el primer test neuropsicològic en llengua catalana: el Test Barcelona. D'aquest Test Barcelona, que es va publicar l'any 1990, s'en presenta ara una revisió que inclou una versió en llengua catalana i una forma especial per a estudiar trastorns del llenguatge. També es presentarà una web amb informació detallada sobre el Test Barcelona: www.barcelona-test.com

 

El Test Barcelona inclou proves per al diagnòstic d'alteracions de las capacitats mentals com la memòria, el llenguatge, la percepció, la gestualitat o el raonament. Es presenta una versió abreujada que permet realitzar un perfil de l'estat de les capacitats mentals en 45 minuts i diagnosticar quadres com la malaltia d'Alzheimer.

 

Jornada: "III Neurofòrum- Demència"

 

En III Neuroforum-Demència aplega a especialistes en neurologia, psiquiatria, psicologia i psicogeriatria que tractaran un tema de gran complexitat: les alteracions d'emocions i el comportament en casos de lesions del cervell. Aquests trastorns com la depressió, les al·lucinacions, els deliris o l'agressivitat, són alguns dels problemes que més afecten als pacients i a les seves famílies.

 

L'edició del Neurofòrum-Demència d'enguany reunirà gran quantitat d'experts, en la matèria, de diferents centres del país i presentarà algunes novetats com són l'efecte positiu dels programes d'estimulació cognitiva en la malaltia d'Alzheimer, les actualitzacions i recomanacions sobre el tractament farmacològic en els trastorns del comportament en les demències, els efectes dels nous fàrmacs en el tractament de la demència que es pot presentar en la malaltia de Parkinson, etc.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat